ciasto - 164325 przepisów (strona:4796/10955)

Rogaliki 3 składnikowe 155

250g masła / margaryny Dodatkowo powidła śliwkowe/marmolada krem czekoladowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko w kształt(...)koła (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką).  Kolejno podzielić koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć ulubione nadzienie u mnie powidła śliwkowe i krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej

Smaki Natalii
Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT 124

mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka, rozdrabniamy 5 s/obr. 4 , przełożyć(...)miski. 2. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy jajka, erytrol, olej, drożdże, mąkę i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. 3. Ciasto przekładamy do miski z jabłkami i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami

Be Fit Be Strong
Cebularze z kabanosem i serem 193

szklankę mąki i mieszamy.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut aby podrósł. Następnie dodajemy resztę maki i lekko zagniatamy, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło, zagniatamy elastyczne ciasto, nie może kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy delikatnie(...)cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,jeszcze raz przerabiamy, następnie rozwałkowujemy na około 1,5 cm i wykrawamy koła np: od kubka lub obręczy. Krążki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Kulą do ucierania robimy delikatne wgłębienia, następnie smarujemy ketchupem, wykładamy po łyżce cebulki i pokrojone

Sama słodycz i szczypta chili
Szybkie twarogowe ciasteczka na sodzie 213

Szybkie twarogowe ciasteczka na sodzie  Lubicie szybkie desery? Dziś mam dla was prosty i ekspresowy przepis. Wystarczy zagnieść ciasto, zrobić odpowiedni kształt i usmażyć. Takie twarogowe ciasteczka na sodzie będą idealne do kawy, herbaty, na Tłusty Czwartek, sylwestrowy stół lub gdy po prostu najdzie Was ochota. Proste, pyszne i szybkie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej To kto skusi(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, wstępnie rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru oraz mąkę i sodę. Wszystko razem zagniatamy ręką. Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy z nich w dłoniach krótkie wałeczki (ja najpierw robię kulkę ala orzech włoski i potem wałeczek). Co jakiś czas warto ręce przemyć zimną wodą, ułatwi to tworzenie wałeczków

Słodkie okruszki
Babeczki Bananowe z Nadzieniem Czekoladowym 129

mąkę, sól, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj. Gorzką czekoladę pokój w kosteczkę i dodaj do masy na babeczki, całość wymieszać szpatułką. W blaszce do mufinek umieść foremki. Przelej ciasto do każdej foremki. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę mleczną połam na kostki. Rozpuść razem z śmietaną w kąpieli wodnej

Przepiski.pl
Paluchy wiedźmy 175

Liczba sztuk: około 50 sztuk Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę , jajko , cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy migdały . Jeśli posiadacie migdały w łupince to zalejcie je wrzątkiem na 15 minut, a następnie obierzcie poprzez naciskanie na jeden(...)końców. Migdały możecie również przeciąć wzdłuż aby “paznokieć wiedźmy” nie był tak gruby. Odrywamy porcję schłodzonego ciasta i lepimy z niego wałek wielkości i grubości małego palca u dłoni (moje pierwsze paluchy wiedźmy wyszły zbyt duże, gdyż w piekarniku lekko urosły :)). Na końcówkę ulepionego palca dociskamy połówki migdałów , które uprzednio możemy posmarować odrobiną marmolady . Pomoże to utrzymać migdały

WegePrzepis
Tarta z porem i pieczarkami 138

porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem? Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na niebanalną, ciepłą kolację, myślę, że to może być dobry wybór. Ciasto: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody 2 szczypty soli 1/3 łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól, pieprz(...)cukier oraz starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i przenosimy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Pory kroimy na plasterki. Przelewamy je na sicie większą

Smaki Na Talerzu
TORT NA HALLOWEEN 178

sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestygnięcia następnie biszkopt przekroić na cztery blaty. Piec

RAROSSA
Chleb paleo śródziemnomorski 145

końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba(...)razie płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania mąki lnianej sprawdź przepis na chleb paleo z warzyw , którego modyfikacją jest ten właśnie przepis. W porównaniu do oryginału ten chleb zawiera

PaleoSMAK
PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH 183

wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i trochę wody. Wyrabiamy ciasto mikserem przy użyciu haka , po trochu dodając resztę wody. Na koniec dodajemy ulubione dodatki, lub pomijamy tę czynność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie przekładamy je na blat stołu. Wyrabiamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy go do foremki (lub naczynia) w którym będziemy piekli chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia : na około 30 minut.  Po wyrośnięciu możemy naciąg górę chleba, zapobiegnie to samoczynnemu pęknięciu bochenka. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Na spód wstawiamy naczynie żaroodporne lub szczelną

Walijskie Pichcenie
Rożki francuskie z pieczarkami 159

przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na 12 rożków: 1 op. ciasta francuskiego (275 g) 300 g pieczarek cebula 100 g żółtego sera, np. gouda 1 łyżka oleju zioła prowansalskie sól i pieprz   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę(...)pieczarki – podsmaż je mieszając co chwilę. Zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj ser starty na dużych oczkach, zioła prowansalskie i dla smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów . Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około

Kulinarny S.O.S.
Figowe ciasto czekoladowe bez mąki 206

Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasto, chrupiące z wierzchu i miękkie, prawie półpłynne w środku. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, pieczenie zaledwie dwadzieścia, a uwierzcie mi, że smakuje obłędnie. Jeśli spróbujecie zaserwować je na ciepło, będzie w smaku trochę przypominać brownie a trochę czekoladowe fondanty. Pokochacie je też za obłędnie słodkie, pieczone figi, które rozpływają się w ustach. Głęboki(...)innej miseczce dobrze ubij jajka. Miksuj przez kilka minut. Przelej powoli masę jajeczną do jeszcze ciepłego oleju z kakao. Mieszaj przelewając. Ciepło oleju zagęści masę w zwarty krem. Powstałe ciasto czekoladowe wylej wokół fig do foremki tak, by przykrywało owoce tylko do połowy. Jeśli trochę Ci zostanie możesz je przelać do kokilek i upiec jako czekoladowe fondanty. Ciasto wstaw

Eat me! Fit me!
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI 187

przepis krok po kroku: Krok 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody. Krok 2. Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody(...)proszku do pieczenia.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, natłuścić i zmniejszyć ogień - łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć racuszki z obu stron na piękny złoty kolor. Placuszków nie smażyć na dużym ogniu, nie trzeba się z nimi śpieszyć, ani nie odwracać ich zbyt wcześnie. Niech spód placuszków ładnie się zarumieni

Moja Książka Kucharska
Chleb dyniowy 164

łyżeczka oleju Garnek żeliwny Vintage Cuisine Ombre   lub z innej serii Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy mąkę, puree dyniowe, letnią wodę, kurkumę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto przez 10 min. Powinno być elastyczne/miękkie/przyjemne. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Odstawiamy na 1 h. w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy(...)smarujemy 1 łyżeczką oleju. Do piekarnika wkładamy garnek z przykrywką, temperaturę ustawiamy na 220 stopni i nagrzewamy garnek przez 30 min. Wyciągamy garnek (ostrożnie, gorący!!!), ściągamy pokrywkę. Wyrabiamy ponownie ciasto. Przekładamy do garnka. Wierzch posypujemy odrobiną mąki. Nakładamy przykrywkę. Pieczemy 30 min. Po 30 min. zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chleb jeszcze przez 15-20 min.   Wpis powstał we współpracy

Czarnawisienka
Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread 162

chleb orkiszowo - gryczany, przygotowanie: Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z mąką orkiszową, gryczaną i solą. Zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego około 10 minut, pod koniec dodając olej (ciasto na początku będzie się mocno lepić, po dłuższym zagniataniu straci lepkość). Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką orkiszową. Zagnieść w bochenek

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania