ciasto - 164325 przepisów (strona:4787/10955)

Pierniczki 136

miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta

Pomysłowa kuchnia
Świąteczne pierniczki 183

malaksera wsyp mąkę, dodaj przyprawę, ksylitol i wymieszaj. 3. Do miski dodaj zawartość rondelka, jajka, sok z pomarańczy i jogurt - wszystko dokładnie wyrób na jednolitą masę. 4. Gotowe ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat podsypany mąką, wyrób jeszcze ręcznie, po czym rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i foremkami wykrawaj ciasteczka. 5. Resztę ciasta zagnieć ponownie i powtórz całą(...)zabawę i tak do momentu, aż ciasto się skończy. 6. Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 8-10 minut.   Gotowe pierniczki schowaj do szczelnego pojemnika i ukryj gdzieś głęboko aż do świąt, gdyż potrzebują ok. 2 tygodni, aby odpowiednio zmiękły - wtedy będą najlepsze

Z notatnika dietetyka
Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się? 134

dokonać nie przejadając się?! Spokojnie! Możesz spróbować nawet wszystkich dwunastu potraw. Zastosuj technikę małych porcji. Gwarantuję Ci, że dwie łyżki sałatki smakują tak samo jak cała miska a kawałek ciasta jak cała blacha! Nakładaj małe porcje potraw na talerz i ciesz się ich pysznym smakiem. Nie przejadaj się Pewnie nie raz przy świątecznym stole zdarzyło Ci się zjeść za dużo(...)nawodniony/a zjesz zdecydowanie mniejszą ilość jedzenia a przy tym dostarczysz mniejszą ilość kalorii do swojego organizmu. Bardzo często mylimy odczucie głodu z odczuciem pragnienia. Mam chęć na kolejny kawałek ciasta czy może po prostu chce mi się pić? W wigilię wprowadź post (nie jedz) aż do kolacji Albo zjedz mniej w ciągu dnia! Dlaczego? Dzięki temu w ciągu całego dnia

kuron.com.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 152

suchy, czyli cały płyn powinien odparować.  Przygotowanie naleśników: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki - mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i cukier i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być dość rzadkie (w razie potrzeby dodać mąki lub wody/mleka), aby dobrze rozlewało się po patelni, a naleśniki były cienkie.  Na patelni roztopić masło i wlewać ciasto, jednocześnie(...)przechylając patelnię, aby ciasto równomiernie się po niej rozlało i powstał cienki naleśnik. Gdy naleśniki będą usmażone przykryć je talerzem i odstawić do czasu aż będą potrzebne do składania krokietów. Przygotowanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładać farsz, pozostawiając wolne miejsce po bokach oraz od góry i od dołu. Następnie naleśniki składać jak sajgonki, w kopertę - brzegi naleśnika bez farszu

Codzienne Gotowanie
babka ucierana, łatwa i szybka... 128

włoskie pokruszone 100 gram, puder cukier- ile potrzeba Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, jajka, miękką margarynę, mleko o pokojowej temperaturze i mikserem ucierać ciasto na gładką masę.  Do ciasta wsypać orzechy mielone pokruszone, skórkę pomarańczową, żurawinę, rodzynki i połączyć składniki.   Forma silikonowa do babki z kominkiem, ciasto dać do formy i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z kurczaka z kapustą 162

Liście zanurzamy na 5 minut w gorącej wodzie. 3.    Na każdy liści nakładamy po farsz mięsny i zwijamy w roladki. 4.    Robimy ciasto naleśnikowe, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę i mieszając stopniowo mleko. Ciasto musimy być gęste. 5.    W cieście zanurzamy roladki i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Kulinarna Chwila
Jak używać tłuszczu podczas pieczenia? 122

odpowiednią jakość wypieków oraz zadbać o to, by były one całkowicie zdrowe, warto wybierać oleje jedynie naturalnego pochodzenia, czyli tak zwane bio oleje. Olej to nie tylko dodatek do ciasta Jednak w kuchni oleju używa się nie tylko jako dodatku do ciasta. Świetnie natłuszcza blachy, dzięki czemu wypieki mogą w łatwy sposób być odrywane i nie przypalają się do podłoża(...)Jednak drugim elementem to konkretna wiedza i umiejętności. Umiejętne wykorzystanie tłuszczu może znacznie ułatwić powstawanie wypieków. Pamiętając o charakterystyce i o odpowiednim doborze oleju zapewnimy sobie bezpieczeństwo, a nasze ciasta oraz potrawy będą całkowicie zdrowe, nie powodując przy tym niestrawności. Wybierz odpowiedni olej dla siebie i ciesz się smakowitymi wypiekami, które przypadną do gustu wszystkim, dla których zostanie choć jeden

sierotka maRysia w kuchni
Pasta owocowa, czyli sposób na uzyskanie jeszcze smaczniejszych wypieków 131

poziom przygotowywania smakołyków. Wybierz najlepszy smak z najwyższą jakością Tego rodzaju pasty owocowe do wypieków , są stosowane bardzo często przez cukierników, których klienci chwalą sobie smak i orzeźwiające walory ciasta. Ponadto jest to niesamowita opcja dla wszelkiego rodzaju dekoracji, gdyż posiadają one charakterystyczne kolory. Sprawia to, że ulubione wyroby stają się jeszcze bardziej kolorowe, ciesząc nie tylko podniebienie(...)wygląda Niesamowitą dogodnością w przypadku tych produktów jest możliwość przyozdobienia swoich wypieków. Mnogość kolorów idąca za pastami owocowymi to ogromne pole do popisu dla lubujących się w urozmaicaniu ciast ozdobami. W ten sposób nie tylko smak stanie się niezapomnianym przeżyciem naszych gości lub klientów, ale sam widok zachęci ich do sięgnięcia po upragniony kawałek. Pasty te umożliwiają stworzenie dowolnego modelunku

sierotka maRysia w kuchni
Kruche ciasteczka cynamonowe 148

Żółtka 2 Śmietana 18 % 4 łyżki Cukier 3/4 szklanki Cynamon 3 łyżeczki Proszek do pieczenia łyżeczka Soda łyżeczka Sól szczypta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka przełożyć do miski. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Rozwałkować(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12- 15 minut. Ciastka są od razu gotowe do zjedzenia.  Dodatkowo można je polukrować lub oblać czekoladą. Ciasta długo zachowują swoją świeżość. Przechowywać w pojemniku. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu

Kulinarne przygody
Szarlotka z bezą 131

Szarlotka to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast. Nie robimy jej zbyt często, bo jednak – nie ma co ukrywać – trochę leniuszkami jesteśmy i preferujemy ciasta, które robią się same. A przy szarlotce jednak trochę roboty jest. Oczywiście też bez przesady , nie ma co demonizować, to nie jest tak, że cały dzień w kuchni się spędza. Szarlotka to wciąż jednak proste(...)ciasto, takie, z którym poradzi sobie nawet ktoś bez żadnych umiejętności kulinarnych. Dlatego też warto raz na jakiś czas ją zrobić i zachwycić się smakiem. Szarlotka jest również ciekawą propozycją dlatego, że można ją robić na wiele sposobów. My nigdy jeszcze nie zrobiliśmy dwóch identycznych. Każda nasza szarlotka wygląda zupełnie inaczej od poprzedniej, każda też inaczej smakuje. Ale zawsze

Marder&Marder Manufacture
Korzenne ciasteczka speculoos 134

cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i wodę. Gdy się połączą  dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę speculoos i dalej miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto będzie bardzo suche dodajemy jeszcze troszkę wody (ok 1 łyżki). Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy(...)przynajmniej pół godziny przed pieczeniem, gdy ciasto się ogrzeje rozwałkowujemy je cienko i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok 10 minut

Cynamonowe szczęście
Świąteczny piernik z orzechami. 168

Święta bez piernika to nie święta. Przepisów na pierniki nie brakuje. W internecie można znaleźć takie, na które ciasto przed pieczeniem trzeba nastawić kilka tygodni wcześniej po takie, które muszą poczekać kilka dni lub tygodni zanim zmiękną i będzie można rozkoszować się ich smakiem. Ja dziś upiekłam piernik, który pojawi się u mnie również na świątecznym stole. Jest pyszny, aromatyczny(...)puszystą masę, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie wystudzoną masę maślano – miodową. Na końcu dodajemy dżem oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi

Fascynacje Ani
Portugalskie babeczki Pastéis de nata 131

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Portugalskie babeczki Pastéis de nata

czarrna od kuchni
Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki 126

skomplikowane. Wystarczy połączyć białka, zmielone migdały i cukier puder. Ja dodaję jeszcze odrobinę amaretto (alkohol wyparuje podczas pieczenia), ale bez problemu można z niego zrezygnować. Problemem czasami jest rozwałkowanie ciasta, ale jeżeli zrobicie to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, to wszystko powinno pójść gładko. Coś słodkiego, ciasteczka świąteczne, Ciastka, ciasteczka niemiecka Ilość: 80-90 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny(...)bezowa 1 białko 150 g cukru pudru 1-3 łyżeczki mleka Przygotowanie: Jak przygotować ciastka zimtsterne? Mielone migdały wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Dodać białka i amaretto. Zagnieść ciasto (będzie klejące). Owinąć szczelnie folią i odłożyć na min 1 godzinę do lodówki Blat oprószyć cukrem pudrem, rozwałkować ciasto na około 7 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami papieru

Pełny talerz
Pierniczki 149

miski przesiać mąkę z kakao dodać sól, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, Całość wymieszać wraz z jajkiem następnie dodać zawartość rondelka ponownie wymieszać i zagnieść ciasto aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto na pierniczki należy przed wałkowaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. A najlepiej zostawić na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, Wycinać

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania