ciasto - 164325 przepisów (strona:4795/10955)

Naleśniki po bretońsku 136

gryczane naleśniki z szynką, serem, jajkiem przypadnie wam do gustu. Czas przygotowania:    15 minut Ilość porcji: 1 >4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI CIASTO NA NALEŚNIKI: 200 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej 300 ml mleka 200 ml wody 1 jajko 1 łyżka oleju DODATKOWO NA 1 NALEŚNIK: 1jajko 2 suszone pomidory(...)oleju 1 plasterek szynki kawałek sera cheddar szczypiorek 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki z sobą dokładnie mieszamy i odkładamy na razie na bok. Przed smażeniem musimy przygotować wszystkie produkty które będziemy kłaść na naleśnika. Kroimy szynkę, pomidory, szczypiorek a ser ścieramy na wiórki. 2. Smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z jednej strony będzie już gotowy to przerzucamy

karolgotuje
Cantuccini z migdałami i morelami. 145

zimnej śmietanki 36% - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 całe jajko W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach. - 100 g moreli - 100 g migdałów Morele posiekaj. W zagniecione ciasto wprowadź migdały i morele. Uformuj dwa wałki, oprósz mąką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 20 minut. Blaszkę wyjmij z wałkami(...)poczekaj 2- 4 minuty, aż ciasto chwilę przestygnie. Wałeczki natnij bardzo ostrym nożem na kawałki ( na ciasteczka, pamiętaj nożem będziemy kroić migdały, więc nóż musi być ostry).  Każde ciasteczko odsuń od kolejnego na 2 centymetry, trochę tak jak płotki w drewnianym płocie - to chyba najlepsze porównanie ;-)- i ponownie wstaw do pieca. Dopieczenie ciasteczek ma na celu ich wysuszenie

SMYKWKUCHNI
MAŚLANE CIASTECZKA KAKAOWE 178

miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozdrabniamy palcami, do połączenia składników.  Na koniec dodajemy 3 łyżki wody i zagniatamy gładkie ciasto. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C., bez termoobiegu. Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na cieniutki placek, o grubości około(...)melasą lub brązowym cukrem i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Foremką lub np. literatką wycinamy kształt ciasteczek i ostrożnie przenosimy na blachę (ja pomagałam sobie cieniutką, stalową łopatką do ciasta), zachowując odstępy. Można podziurkować widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, w zależności od grubości ciasteczek. Zostawiamy na blaszce do lekkiego przestygnięcia. Wycinamy i pieczemy kolejną partię ciastek

cool and minty
Czekoladowa Kraina 152

Czekoladowa Kraina Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru. Forma 24 cm X 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        300 g ciastek Petit Beurre(...)rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną. 4.    Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemne masa. 5.    Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. 6.    Chłodzimy w lodówce dwie godziny. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej 144

szklanki kaszy gryczanej u mnie biała  200 g sera twarogowego (zmielonego) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko oliwa do smażenia sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. mleka 2 łyżki oliwy z oliwek   Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować ciasto mieszając jajka z mlekiem(...)przesianą mąką i odrobiną soli. Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulką.  Do masy dodać surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche można dodać 2 łyżki śmietany. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 127

Chyba każdy kojarzy z filmów lub bajek ze stanów to ciasto z charakterystyczną kratką na wierzchu. Postanowiłam spróbować odtworzyć to ciasto. Zrobiłam to trochę po swojemu. Do masy jabłkowej dodałam nasiona chia. Zapraszam na przepis na prawie Artykuł Szarlotka na kruchym cieście pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Ciasto kakaowe z czekoladą. 161

Dostałam kiedyś od szwagra,  małą blaszkę do pieczenia. Powiem Wam, że jest to  świetna sprawa. Czasami zechce nam się ciasta, a nie spodziewamy się gości.  Wtedy taka blaszka jest akurat. Ciasto które upiekłam, jest właśnie na taką blaszkę.  Robi się je, prosto i szybko. Wystarczy wymieszać składniki suche i mokre.  Na koniec dodać czekoladę(...)cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Dodać jajka, olej i mleko. Wszystko zmiksować na gładką masę.  Na koniec wsypać posiekaną wcześniej czekoladę. Wymieszać łyżką.  Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut

Agusiowe smakołyki
Welsh cakes- ciasteczka z patelni 163

szkl rodzynek łyżka oleju do natłuszczenia patelni Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i smalec, rozetrzeć palcami. Dodać jajka, ekstrakt i rodzynki, wyrobić ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć można dodać łyżkę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie klejące. Rozwałkować na grubość ok 5mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Wykrawać ciasteczka.  Patelnię rozgrzać

Smakołyki Asi
Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym 136

Patelnię naleśnikową przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w maśle klarowanym i mocno rozgrzej. Cienką warstwę oleju nakładaj każdorazowo przed smażeniem kolejnego naleśnika. Na rozgrzaną patelnię wylej 1 chochlę naleśnikowej masy, ciasto rozprowadź równomiernie po całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. FARSZ Z GRUSZKĄ I PLEŚNIOWYM SEREM Do miski przełóż kremowy serek (Philadelphia lub Almette śmietankowy(...)u017ceniem kolejnego nale\u015bnika.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zapiekane-nalesniki-z-gruszka-i-serem-plesniowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fa0442b3fd0a","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wylej 1 chochl\u0119 nale\u015bnikowej masy, ciasto rozprowad\u017a r\u00f3wnomiernie po ca\u0142ej powierzchni patelni. Nale\u015bniki sma\u017c z ka\u017cdej strony, do lekkiego zarumienienia.","text":"Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wylej 1 chochl\u0119

ProstePesto.pl
Sernik z Cukrem Pudrem 301

utrzeć z masłem. Do masy serowej przesiać i dodać mąkę ziemniaczaną. Całość blendować i dodawać stopniowo krem żółtkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (24×26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Piec 55 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, sernik pozostawić w piekarniku

Przepiski.pl
Placuszki kokosowo-bananowe 112

solo albo podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ja dodałam do placuszków amarantus ekspandowany, ale można to pominąć i wówczas dodać więcej mąki do ciasta. Zapraszam do przepisu Placuszki kokosowo-bananowe – składniki (8 sztuk): 1 dojrzały, średni banan, 1 jajko, 120ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai), 2 łyżki amarantusa ekspandowanego(...)łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, 1,5 łyżki oleju rzepakowego. Sposób przygotowania Najpierw blendujemy banana, jajko oraz olej rzepakowy na gładką masę. Następnie dorzucamy pozostałe składniki i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję. Ja do smażenia placuszków użyłam specjalnej patelni ze wzorkiem buziek, co jeszcze bardziej ucieszyło Zosię Placuszki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu

Natka Pietruszki
Dziadowa pizza muchomorkowa 145

inaczej możemy, jak w tej słynnej anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki                                             Wykonanie(...)mąki i wody ugniatamy ciasto. Słowo "ugniatamy" jest tu kluczem, bo automatycznie mówi nam jakiej konsystencji ma te ciasto być. Rozwałkowujemy na cienki placek. Rozsmarowujemy koncentrat. Pieczarki koimy wzdłuż. Widelcem robimy rowki na ogonkach, żeby wyglądały jak zęby, a na główkach robimy oczy czymś okrągłym. Pieczarki kładziemy na pizzy. Wkładamy do piekarnika na nagrzanego do 180 stopni na kilka minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Szybka Pizza z Patelni na Tortilli 146

Dodatkowo, aby przygotować coś smacznego, wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników i dużej ilości czasu. Pewnie większość z Was, tak samo, jak ja uwielbia pizze. Kiedy mam czas, przygotowuję domowe ciasto a cały proces przygotowywania domowej pizzy traktuję jak zabawę. Tym razem jednak skupimy się na pizzy w nieco szybszym wariancie. W tym wpisie na celowniku szybka pizza z patelni

Przepiski.pl
Oponki na drożdżach 159

50ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Całość wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać drewnianą łyżką, a potem ręcznie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość. 3. Następnie ciasto wyłożyć

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania