TORT AJERKONIAKOWY 144sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty
RAROSSA
Zapiekane naleśniki a’la burrito 252łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając
Blog z Apetytem
Naleśniki czekoladowe z twarożkiem 185borówki 5) dowolny dżem Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy miód oraz śmietanę i wszystko mieszamy do połączenia składników(...)rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem, wylewamy porcje ciasta za pomocą łyżki wazowej i smażymy cienkie naleśniki. 4. Na usmażonym naleśniku układamy nadzienie z twarożku i dodajemy dżem lub świeże owoce. Naleśniki możemy też oprószyć kakao. Smacznego
Na kulinarnym poligonie
Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą 157widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, sodę, cynamon, wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno będzie klejące, miękkie. Blachę wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki do lodów (lub zwykłej łyżki) nabierać ciasto i wykładać na blachę w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowy
Bułeczki z serem dla dzieci 177dzieci, chociaż my tez z wielką chęcią je pałaszowalismy. Mocno inspirowałam się przepisem z alaAntkowe blw. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2-3 żółtka 100g rozpuszczonego masła Farsz: 120g twarogu tłustego lub półtłustego Jajko 2 konkretne łyżki miodu lub zamiennika 3 łyżki posiekanych rodzynek Dodatkowo: Wzburzone Białko Mąka do podsypania Posiekane orzechy(...)Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy mleko. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn wraz z masłem, mlekiem i żółtkami. Wyrabiamy wszystko Ok 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą. Ciasto rozwalkowujemy w prostokąt na grubośc 1cm. Pokrywamy całość farszem, składamy na 2/3 szerokości
Pasja tworzenia
Krem pistacjowy z białą czekoladą 171Krem pistacjowy sporządzony jest na bazie pasty pistacjowej z białą czekoladą . Dodatek serka mascarpone i śmietanki dodaje niesamowitej lekkości i delikatności. Uwielbiam orzechy , a szczególnie pistacje. Ciasta i torty z kremami orzechowymi to już chyba klasyka. Znakomita alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za owocami. Krem pistacjowy na dwa sposoby. obrane pistacje Ten pyszny krem można przygotować na dwa sposoby(...)makaroników lub innych ciasteczek. Print Krem pistacjowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine American Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje Prep Time 30 minutes Przygotowanie pistacji 1 hour Total Time 1 hour 30 minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Equipment blender
SmartBake.pl
Babeczki ze śliwkami 237kawałkami śliwek i limonkowym lukrem. Pyszne, miękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki ze śliwkami. Polecam Wam m.in. kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką lub pyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe ze śliwkami . Domowe wypieki ze śliwkami zawsze wywołują u mnie uśmiech na tworzy No cóż, w końcu(...)prosty przepis. Takie muffinki ze śliwkami, to idealne rozwiązanie dla zabieganych lub coś słodkiego do kawy czy herbaty. Spróbujcie, polecam. Pamiętajcie, by przygotowując babeczki ze śliwkami nigdy nie mieszać ciasta zbyt długo oraz by składniki miały temperaturę pokojową. Tu gwarancja udanych i pysznych babeczek ze śliwką. Składniki: 140 g mąki pszennej – u mnie mąka luksusowa TOTA 50 g cukru
Słodkie okruszki
pyszne placuszki śliwkowo-jabłkowe... 193większe, śliwki 6 sztuk większe, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut. Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki(...)obrane jabłko, łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem. Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Budyniowiec z bananem na zimno 199Bardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)wkładamy do lodówki. warstwa waniliowa Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto wegańskie 143Zapraszam po super proste i szybkie w przygotowaniu ciasto wegańskie . To świetny przepis na wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe bez masła oraz jajek. Jest pyszne! - bez użycia miksera - tylko 20 minut szykowania - ciasto z kakao i dżemem porzeczkowym
AniaGotuje.pl
Budyniowiec z bananem na zimno 146Bardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)wkładamy do lodówki. warstwa waniliowa Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie
Ciasto Śliwkowe Z Orzechami I Czekoladą 184Przepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g masła 1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)które wcześniej pokroiliśmy na ćwiartki oraz czekoladę, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki skórką do dołu. Ciasto pieczemy w 180-190 stop. przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami 143orzechy, migdały i czekolady – wszystko wymieszaj szpatułką. Z masy formuj lekko spłaszczone okręgi i układaj w dużych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciasta rozpłyną się i urosną, więc warto zachować zapas miejsca. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studź na kratce, która pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci(...)name":"Z masy formuj lekko sp\u0142aszczone okr\u0119gi i uk\u0142adaj w du\u017cych odst\u0119pach na blasze do pieczenia wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciasta rozp\u0142yn\u0105 si\u0119 i urosn\u0105, wi\u0119c warto zachowa\u0107 zapas miejsca. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu stud\u017a
ProstePesto.pl
Rogaliki 135Mieszamy. Odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, jajko oraz pozostały cukier i mleko. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły(...)placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do zarumienienia
Smaki Na Talerzu