ciasto - 164325 przepisów (strona:4807/10955)

SZYBKA BABKA Z KAKAO 121

dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta odlać pół szklanki, wymieszać mniejszą część z kakao. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około

Zrób to smacznie
GALARETKOWIEC NA BISZKOPCIE 138

proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretki -  dzień przed zrobieniem ciasta najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy pojemniki lub głębokie talerze (w których łatwo się je pokroi w kostkę) lub foremki do kostek lodów lub pralin. Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej(...)delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam.  Wafelki Grześki -  2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z galaretką wyrównać wierzch i przełożyć drugim blatem biszkopta rozsmarować 1/3 masy waniliowej. Na koniec torcik posypać pokruszonymi wafelkami. Tort

Ciastka - domowe słodkości
Parówki w cieście francuskim 149

Czasami wydaje się, że stoję tylko przy garach. Rozczaruję. Czasami chodzę na łatwiznę, jak i w tym przypadku.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki ketchupu 4 parówki 1 ogórek kiszony 8 łyżek startej mozzarelli 1 żółtko 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich smarujemy ketchupem, posypujemy serem, układamy parówkę, ¼ ogórka, ponownie posypujemy serem, zawijamy. Przy pomocy pędzelka smarujemy żółtkiem jajka przygotowane ciasto, uprzednio nacinając je. Posypujemy

R'n'G Kitchen
Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami 160

Pyszna i bardzo sycąca tarta na kruchym cieście, z kurkami i małymi kulkami z mięsa mielonego. Składniki: 300 g mąki, 180 g masła, żółtko łyżeczka soli, 5 jajek, 250 ml śmietany 30%, 150 g sera typu gouda, 200 g kurek, cebula, 500 g mięsa mielonego, białko jajka, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, masło Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem(...)zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę. Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty. Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło

Lena Gotuje
Dodatki do lodów – z czym łączyć letnie desery? 239

gałki lodów- najlepiej sprawdzą się tu lody caffe latte Bracia Koral. Na wierzch dodać można bitą śmietanę, syropy smakowe do kawy, posypać cynamonem lub przyprawą do kawy. Lody i ciasto Lody warto łączyć także z innymi słodkościami w postaci ciasta. Oczywiście najlepiej sprawdzi się tu klasyczna szarlotka podana na ciepło z gałką dobrze zmrożonych lodów ale równie dobrze będzie smakował(...)sernik, zarówno ten na ciepło, jak i na zimno, ciasto rabarbarowe czy też brownie. Bardzo fajnym pomysłem są też babeczki lub muffinki. Odpowiedni przybrane stanowić będą doskonały deser dla najmłodszych w te wakacyjne, upalne dni. Jak więc widzimy, inspiracji na letnie desery w postaci lodów i dodatków do nich jest naprawdę wiele. Warto więc trochę poeksperymentować, by stworzyć coś naprawdę

Słodkie okruszki
Owsiane tartaletki z budyniem i borówkami amerykańskimi 118

sezonowych, lub tych które akurat macie pod ręką. Smacznego! Owsiane tartaletki z budyniem i borówkami amerykańskimi   Owsiane tartaletki z budyniem i borówkami amerykańskimi Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 75 g płatków owsianych 25 g wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 jajko 3 łyżki mąki kokosowej Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem(...)mleka Dodatkowo: borówki amerykańskie płatki kokosowe      Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Foremki smarujemy olejem i wylepiamy ciastem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie robimy budyń. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy budyń i podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gotujemy, aż dobrze zgęstnieje. Ciepły budyń wykładamy na ciastka i wyrównujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 190

ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba - ja często posypuję go z wierzchu mieszanką ziaren i płatków owsianych. Łatwy przepis na pszenny chleb(...)dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej  - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam

Lekcje w kuchni
Mini pankejki z owocami (cereal pancakes) 152

jajko 20 g cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła dodatkowo: ulubione owoce sezonowe syrop klonowy lub z agawy do polania Przygotowanie: placki:  Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Ciasto przelewamy do butelki z dziurką lub worka cukierniczego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wyciskamy po dużej kropli ciasta i smażymy mini placuszki. Usmażone placki polewamy syropem i dodajemy owoce

Bon appetit mon amie
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, Z ZIARNAMI, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 190

tradycyjnie prowadzonym wypieku, na starym zakwasie orkiszowym chleby wyrastały u mnie  od 6 do nawet 12h... Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Choć następnym razem przełożę ciasto do trochę większych form, na moje było go troszkę dużo.. I ETAP: - 40g zakwasu żytniego lub orkiszowego - 300g mąki żytniej typ720 lub orkiszowej typ750 - 310g letniej/ciepłej wody(...)mnie 40*C) Do miski z zaczynem z I etapu dodajemy mąkę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej. III ETAP- CIASTO WŁAŚCIWE: - przefermentowany zaczyn z etapu II - 150g mąki z płaskurki typ2000 - 150g mąkiz samopszy typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 90g pestek dyni - 90g ziaren

Smaczne Zdrowe
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru) 160

ciągle miksując po każdym. 5. Wszystkie mąki mieszamy i przesypując przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszamy szpatułką. 6. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlewamy ciasto na biszkopt. 7. Biszkopt piec w 170’C ok 30 minut. 8. Po upieczeniu uderzyć delikatnie blaszką o blat aby biszkopt nie opadł. 9. Po wystudzeniu boki oddzielić nożem, wyciągnąć

Candy Pandas
PLACKI Z JABŁKAMI, NA KEFIRZE 190

cukier waniliowy c) sodę lub proszek do pieczenia i wszystko za pomocą rózgi lub łyżki dokładnie mieszamy (tak by rozpuścił się cukier) d) na koniec partiami dodajemy przesiana make. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany e) jablka myjemy, obieramy ze skórki,  kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce i dodajemy do masy. (możemy jeśli lubimy dodatkowo dodać jeszcze rodzynki(...)masy i za pomocą łyżki mieszamy uważając by piana z białek nie opadła. 3. Na patelnię wlewamy olej, po czym na nagrzany olej za pomoca lyzki kładziemy nasze placuszkowe ciasto. Smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor (jak nałożymy placuszki na patelnie, możemy przykryć je pokrywka - mamy wtedy pewność że ciasto w środku nie będzie surowe

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 1516

Zapraszam po najlepsze ciasto jogurtowe ze śliwkami , które można upiec również  z dodatkiem kruszonki. To bardzo proste i pyszne ciasto idealne na lato i na wczesną jesień.  - sprawdzony przepis - pyszne ciasto na prawdziwym maśle - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 194

sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :) Składniki ( blaszka 35x25 ) - 4 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 40 gram drożdży świeżych - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli - 0,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki wody(...)zasypuję je cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem wymieszanym z wodą. Odstawiam na chwilkę ( ok. 10 minut ) aby drożdże " ruszyły ". Dodaję rozbełtane jajko, olej, sól i pół łyżeczki ziół. Ciasto dokładnie wyrabiam, ja robię to ręcznie i zagniatam. Formuję kulę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotowuję farsz : Oczyszczone pieczarki kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
PROSTE BABECZKI Z BORÓWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) 143

jakie znam. Nie potrzeba tu miksera, wystarczy rózga kuchenna lub widelec :) Tym razem zrobiłam je z borówkami, ale tak naprawdę można dodać dowolne owoce, można je też pominąć albo ciasto podzielić na pół i jedną część wymieszać z kakao. Przepis ten doskonale sprawdzi się, gdy goście w drodze a w domu nie ma nic do kawy :) Jeśli podoba Ci się(...)oleju * 200 g borówek Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie wlać mleko, olej i całe jajka. Ciasto wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Na końcu wsypać borówki, zamieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasto do około 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania