Pyszne pączki z ziemniakami 173koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. (np.szklanką). Możemy je nadziewać dżemem lub powidłami np. śliwkowymi, albo smażyć
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka migdałowe 126minimum pół godziny. Do malaksera lub blendera wrzucamy płatki migdałowe, cukier i cynamon. Dokładnie miksujemy i dodajemy 2-3 łyżki soku z pomarańczy. Tyle, żeby masa była klejąca. Z ciasta formujemy kulki około 3-4 cm, na środku robimy spore wgłębienie i wypełniamy je drugą masą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy zbyt blisko siebie bo odrobinę
To co lubię - gotuję i polecam
Maślane ciasteczka z marchewką 176cukru ze skórką pomarańczową 100g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć, zagnieść, ja to zrobiłam za pomocą malaksera. Dzięki czemu ciasto uzyskało bardzo ładny pomarańczowy kolor. Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w chłodne miejsce, do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką
W garach u Gosi
Domowe chlebki naan 156imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski) Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki przełożyć do miski połączyć z rozpuszczonymi drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Po około 30 minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować
W garach u Gosi
Delikatny sernik z truskawkami 169Pyszny delikatny sernik z truskawkami, możecie go zrobić na spodzie biszkoptowym i taki zrobiłam ja, jak również na biszkoptach czy ciasteczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z wiśniami 154Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszny sernik na zimno. Możecie go zrobić z każdymi sezonowymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z wiśniami Składniki
To co lubię - gotuję i polecam
Pancakes (pankejki) 143śniadanie czy podwieczorek. Znacie, lubicie? Jeśli jeszcze nie próbowaliście to teraz jest ten moment. Dobrze smakują zarówno z miodem jak i syropem klonowym, owocami, serkiem czy bitą śmietaną. Ciasto możecie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano tylko usmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pancakes (pankejki) Składniki 3 szklanki mąki 3 szklanki maślanki 4 jajka ¼ szklanki oleju 2 łyżki miodu
To co lubię - gotuję i polecam
Babeczki z rodzynkami 139olej, a po chwili dokładamy pozostałe składniki : mąki, płatki, sól, cynamon i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Wyłożoną papilotkami formę napełniamy ciastem do ¾ wysokości, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut. Artykuł Babeczki z rodzynkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam
Szpinakowe naleśniki nadziewane kurczakiem 154używacie szpinaku w całych liściach trzeba go lekko zblendować, jeśli rozdrobniony nie ma takiej konieczności. W misce mieszamy mąkę, proszek, mleko, jajko, olej, szpinak oraz sporą szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możecie dodać jeszcze odrobinę mleka. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki. Ser zetrzeć na tarce. Na każdym naleśniku układamy starty żółty ser i porcję kurczaka. Zawijamy
To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 148ubitych białek. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut mikserem lub ręcznie, a pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem
To co lubię - gotuję i polecam
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 204oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta cukru do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze dodać do miski , następnie zagnieść bardzo dokładnie sprężyste ciasto. Podzielić je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta ważyły po 80g. Bułeczki układać na wyłożonej
W garach u Gosi
Drożdżowe ślimaczki a'la pizza 158miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże + cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy. Wyrobić dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około 45minut. Po tym czasie ciasto odgazować ( uderzyć w nie pięścią) . Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt u mnie 50x60cm. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym(...)wyłożyć ser, pieczarki oraz szynkę. Zrolować ciasto od dłuższego boku. Ciąć ostrym nożem na 1,5cm plastry i układać je na wyłożonej papierem blachę z wyposażenia piekarnika, w odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15-18 minut, na rumiano
W garach u Gosi
Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych 138pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej czerwone cukierki Instrukcje Mąkę, cukier, jajka, masło i cynamon dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, delikatnie podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i wkładamy
To co lubię - gotuję i polecam
Pączki serowe – „sękacze” 140Instrukcje Ser, jajka, mąkę, cukier oraz sodę umieszczamy w misce i wszystko rozgniatamy i mieszamy widelcem. Właściwie tylko do połączenia się składników, grudkami nie należy się przejmować. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy (na głębokim oleju – jak pączki), aż się pięknie zrumienią. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) paczki serowe to co lubie gotuje i polecam Artykuł Pączki
To co lubię - gotuję i polecam
Małe pączki serowe 163jajko 50 g drobnego cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli olej Instrukcje Twaróg, mąkę, jajko, sodę i cukier zagniatamy na stolnicy w miarę potrzeby podsypując mąką (odrobinę). Ciasto dzielimy na kawałki i robimy cienkie wałeczki (jak na kopytka), dzielimy na 3-4 cm kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki
To co lubię - gotuję i polecam