Domowy Sok z Aronii Na Wzmocnienie Odporności i Nie Tylko 162różnego rodzaju wirusy i infekcje. Domowy sok z aronii jest bardzo smaczny a dodatkowo zdrowy, co jest jego ogromną zaletą. Można go dodawać do herbaty, wody, a także ciast i deserów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sok z aronii jest także źródłem wielu witamin takich jak E, B, P oraz C. Dodatkowo posiada działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. PRZEPIS NA DOMOWY
Przepiski.pl
Różne oblicza włoskiej pizzy 149tylko i wyłącznie ze ściśle określonych składników i dostępna jest w trzech podstawowych wariantach: margherita, marinara oraz bianca. Jest okrągła, a na szerokich brzegach widać ciemniejsze plamy mocniej przypieczonego ciasta Obecnie w Polsce pizza neapolitańska cieszy się coraz większą popularnością. Popularna pizza rzymska Pizza wypiekana tradycyjnie w stolicy Włoch jest obecnie jednym z najpopularniejszych wariantów w Polsce. Jest idealnie płaska(...)całości, a brzegi zdecydowanie węższe niż w przypadku pizzy neapolitańskiej. Ciasto jest blade i bardzo cienkie, dzięki czemu po upieczeniu pizza staje się chrupiąca. Najczęściej znajduje się na niej tylko kilka dodatków, dzięki czemu całość utrzymuje odpowiednią strukturę i kawałki pizzy nie załamują się. Pizza rzymska najczęściej podawana jest z szynką dojrzewającą i rukolą, pomidorami oraz oczywiście z mozzarellą. Piecze
CookMag
Bułki cebulowe z żółtym serem 539podrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, żółtko, zeszkloną cebulę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z masłem. Łyżkę odkładamy, i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nakrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 równej wielkości kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy
Smaki Na Talerzu
Szarlotka z bezą 167sprawdzony przepis na szarlotkę z bezą, który nigdy nie zawodzi. Ciasto robi się szybko, jest bardzo smaczne i pięknie pachnące cynamonem. Z powodzeniem taką szarlotkę można upiec na różnego rodzaju spotkania do przysłowiowej filiżanki kawy. Zazwyczaj piekę szarlotki z jabłek odmiany reneta, te zawsze sprawdzą się w takich wypiekach. Składniki na ciasto: * 3 szklanki [...] Artykuł Szarlotka z bezą pochodzi
Pieprzyć z Fantazją
Tarta z serem i figami. 150minusy... Plusem są zapewne owoce i warzywa którymi możemy się cieszyć właśnie teraz. Tym razem wykorzystałam słodkie i miękkie figi. Tym razem tarta serowa z figami. Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli Skworcu(...)dojrzałych fig cukier puder do posypania lub miód do polania Przygotowanie; Ser wraz z jogurtem przełożyć do miski, zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Figi umyć, osuszyć, pokroić w plastry, ułożyć na całej powierzchni ciasta. Delikatnie wciskając w ser. Wstawić do pieca, piec około
Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z mąki orkiszowej 115łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera. Ja mam to szczęście, ze posiadam taki, który tą czynność wykonuje za mnie. Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Formę na chleb smaruję oliwą i posypuję płatkami owsianymi. Wykładam do foremki ciasto, smaruję wierzch oliwą, posypuję płatkami(...)owsianymi, ponownie przykrywam ściereczką i pozwalam ciastu ponownie rosnąć przez kolejne 30 minut. Po tym, czasie piekę chlebek w 200 stopniach przez 30 minut – zaglądam przez szybkę kontrolując stopień wypieczenia
MojaQchnia.pl
Najlepszy murzynek bez miksera 185się męczyć z wyciąganiem robotów kuchennych, jak można upiec pyszne ciasto bez nich? Przepis na ten murzynek jest w mojej rodzinie od lat. Moja Mama zawsze robiła go z użyciem miksera, więc i ja również tak go przygotowywałam. Wychodził zawsze super, bez zakalca, puszysty, mięsisty i wilgotny. Ale gdy się się tylko wyprowadziłam na swoje, zaczęłam mieć z nim problemy(...)zakalca łyżką mieszany! Wystarczy tylko osobno wymieszać suche i mokre składniki łyżką, następnie je połączyć i hop do pieca. Tym sposobem od teraz zawsze wychodzi bez zakalca 🙂 Przepis na Ciasto Murzynek bez miksera jest przepisem idealnym dla wszystkich początkujących oraz dla osób z małą ilością czasu . Tym, którzy są bardziej doświadczeni i mają bardziej wysublimowane kubki smakowe polecam przepis
Moja Delicja
Biszkopt rzucany 153wyjęciu z pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura 🙂 Biszkopt rzucany używany jest głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt rzucany z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Biszkopt rzucany można wykorzystać w ciastach, tortach lub deserach (“ Desery z biszkoptami “). Polecam również
Moja Delicja
Francuskie ciastka z jabłkami 160Pomysł na szybki deser? Francuskie ciastka z jabłkami to coś co przygotujecie bez problemu w kilka minut Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko(...)oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią. Artykuł Francuskie ciastka
I LOVE LIFE
Jak zrobić puree z dyni? 138zwyczajnej, będzie również świetne! Należy tylko pamiętać o tym, aby ją obrać po upieczeniu. Jak przechowywać puree z dyni? Gotowe puree dyniowe możemy użyć od razu do przygotowania np. ciasta lub poporcjować i zamrozić. Mrożenie, jest to bardzo wygodny sposób na przechowywanie puree. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć również w zimie. Do czego użyć puree z dyni? Możemy(...)upiec pyszne ciasto, zagęścić zupę lub ukręcić aromatyczny krem dyniowy. Moim ulubionym ciastem do którego go używam, jest piernik z dyni . Idealna pozycja, na zimne, jesienne i zimowe wieczory. Do przygotowania puree użyłem blendera Wartmann . Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender! Przy okazji zobacz również: Jak zrobić tahini Jak upiec dynię
Blendman
CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ 151pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową. Piec około
Ciastka - domowe słodkości
Tarta z bundzem i kurkami 146ciasto; 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko. 1 zółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru wkład kurkowy; 200 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła nadzienie; 250 g sera góralskiego (bundz) 50 g sera żółtego 1 jajko 0,5 szkl mleka sól pieprz zioła do posypania (może być bazylia, oregano, czosnek(...)Ciasto zagniatamy, robimy kulkę i wkładamy do lodówki. -Kurki z cebulką przysmażamy na maśle aż odparują i studzimy. -Wszystkie składniki nadzienia wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Podpiekamy w temp 200 st przez ok 15 min. Wyjmujemy spód z piekarnika , wykładamy 3/4 kurek, oblewamy masą serową i układamy
Gotowanie jest łatwe
Placuszki serowe z truskawkami 170Dzisiaj zachęcam do przygotowania miękkich placuszków. Do ciasta dodałam twaróg oraz świeże truskawki. Dzięki tym składników, placki po usmażeniu były lekko wilgotne. Uwaga: do ciasta nie dodałam ani grama cukru, ponieważ słodzikiem jest dojrzały banan. Składniki na około 12-15 placków: 1/2 kostki twarogu półtłustego 1 dojrzały banan 1 jajko 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek mąki orkiszowej garść(...)dodatkiem masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Etapy przygotowywania ciasta Smażenie placków Pomysł na przepis STĄD
Ugotować
Pierogi z Republiki Zielonego Przylądka czyli Pastel Faceta w Kuchni 176pieprzem, gotuj, często mieszając, aż farsz będzie bez płynów. 🛠️ Farsz musi być zwarty i kompletnie chłodny. 🛠️ Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, pieprzem, dodaj jajka, olej i mleko. 🛠️ Wyrabiaj ciasta, aż uzyskasz fantastycznie jędrną kulę, którą włóż do czystej miski, owiń ją folią spożywczą i zostaw na ok. 60 minut. 🛠️ Wyłóż ciasto na miejsce robocze, podsypane mąka i rozwałkuj ciasto
RafalCook
Muffinki czekoladowe z wiśniami 183Połączenie wiśni i czekolady nie może się nie udać, więc dziś zapraszam na takie pyszne muffinki. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, więc robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru użyłam ksylitolu. Muffinki wyszły mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe :) Składniki (ok 12 sztuk): 400 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g masła(...)miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać (delikatnie łyżką, do połączenia się składników w jednolite ciasto). Dodać wiśnie i delikatnie wyłożyć. Nałożyć ciasto do papilotek (pozostawić 1/2 cm wolnego miejsca od góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut
Healthy food explorer