ciasto - 164325 przepisów (strona:4786/10955)

Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami 109

banany, olej, jajka i mleko. Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy. Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia się. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut. Tak wygląda pierniczek wyjęty prosto z piekarnika Przygotowanie polewy Wystarczy umieścić kawałki czekolady, masło i maleńką szczyptę stewii w garnuszku. Podgrzewamy(...)całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi. Gdy nasz piernik nieco przestygnie, to przekrawamy go na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Smacznego! Jeśli zdecydujecie się na ten pyszny, bezcukrowy piernik, koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował! WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 KAWAŁKA PIERNIKA: 235kcal Białko: 5g Węglowodany

Natka Pietruszki
Kremowy sernik w orzechowej otoczce 170

zawsze sernik musi być pieczony? My uwielbiamy kremowe serniki na zimno. Ten wręcz rozpływa się w ustach i ta pyszna lekko orzechowa otoczka… Koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne ciasto na każdą okazję. Miłego dnia moi drodzy Składniki: Na spód i górę: 250 g markizów orzechowych z kremem waniliowym 50 g masła extra OSM Radomsko 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów(...)wykładamy papierem do pieczenia. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, odkładamy na bok 3/4 szklanki rozdrobnionych ciastek. Do reszty dodajemy zmielone drobno orzechy (można pominąć) i rozpuszczone ciasto. Mieszamy składniki łyżką do utworzenia tzw. mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, mocno dociskając. Formę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia

Słodkie okruszki
Pieczone pierożki z kaszą i pieczarkami 113

pysznym, że mógłby stanowić osobne danie, świetnie nadają się jako dodatek do świątecznego barszczu. Ale możecie je też podać w zwyczajny dzień, jako kolację lub przekąskę. Około 30 sztuk Ciasto: 350g mąki 120 ml ciepłego bulionu warzywnego lub grzybowego 3 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli Farsz: 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Sonko 2 łyżki oleju Czerwona cebula 0/5 kg pieczarek(...)grubych oczkach pieczarki. Dusimy, aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz kaszę i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy bulion i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy

Mienta blog
Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym 155

osuszam, jeśli są podwójne kroję na pół. Do większej miski wbijam jajko, dokładnie roztrzepuję je z przyprawami. Do rozbełtanego jajka dodaję stopniowo mąkę i wodę, mieszam, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Do ciasta przekładam polędwiczki, mieszam tak aby całe były pokryte ciastem, odstawiam na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju na rumiano

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak lukrować pierniczki? Przepis na lukier, tipy i podpowiedzi! 170

Postępowanie 1 lub 2 wersja Masło stop w rondelku z przyprawą, cukrem, miodem. Masę przestudź nie może być gorąca. Sypkie wymieszaj ze sobą, dodaj mokre składniki, całość wyrabiaj robotem. Ciasto owiń folią (jest luźne) i wstaw do lodówki na min. 3 godziny lub na 12 godzin. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy pierniki, pieczemy w temp. 175°C, grzanie dół- góra

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z ciasta francuskiego z pesto, szynką parmeńską i mozzarellą 128

Dzień dobry :-) Tym razem nie słodkości, ale szybkie przekąski na wytrawnie. Ciasto francuskie z pesto z bazylii, do tego szynka parmeńska, mozzarella i ja dałam kukurydzę, bo musiałam już wykorzystać. Rogaliki pyszne, polecam i życzę wszystkim miłej środy :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 - 2 opakowania szynki parmeńskiej 1 słoiczek pesto z bazylii  starta mozzarella kukurydza (niekoniecznie) 1 jajko(...)sezam do posypania rogalików 1. Ciasto dzielimy najpierw na prostokąty u mnie sześć, potem te prostokąty na trójkąty. Na każdym rozsmarowujemy pesto. 2. Szybkę przekrawamy na pół w pionie i nakładamy na szerszą część. Na koniec szerszej części nakładamy kukurydzę i startą mozzarelle. Zawijamy rogalika.  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętajmy

kruche babeczki
KAROBOWE bułki z jabłkiem 154

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski. Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche.   Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem. W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia(...)Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki. Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy. Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut

Smaczne moje
Przepyszna ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia i nie tylko 163

kroję na mniejsze kawałki o szerokości kilku centymetrów. Do miseczki wybijam jajko, dodaję mleko, mąkę, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam rózgą tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rybę mam pokrojoną, ciasto przygotowane, więc zaczynam smażenie: Kawałek ryby zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obu stron na jasno brązowy

Uwaga Babcia Gotuje
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami 96

rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina oleju, nie podam proporcji bo robię na oko. Nasmażyć naleśników, nałożyć farsz, pozawijać, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć. Autor przepisu: Jola Szejko

Wasze Przepisy
Owocowy Tort z Ciasteczkami Oreo 114

kupić tańsze zamienniki. W ostatnim czasie bardzo polubiłam takie lżejsze wersje tortów z dodatkiem owoców, bez ciężkich i tłustych mas. Taki tort smakuje bardziej jak deser, niż jak słodkie ciasto, dla mnie jest wręcz idealny. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu słodkości, mój owocowy tort oreo z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, ponieważ jest naprawdę smaczny. Poniżej zaprezentuję Wam przepis, gdzie dokładnie

Przepiski.pl
Pieczone pierożki 114

szkl. ciepłego mleka wymieszanego z woda pół na pół 20g drożdży 1 płaską łyżeczki soli Sposób przygotowania: Drożdże z wodą i mlekiem wymieszać i połączyć z resztą produktów. Wyrobić ciasto. Farsz może być przeróżny od mięsnego po szpinak, kurczak czy meksykański kto co lubi. Gotowe pierogi piec w piekarniku posmarowane jajkiem ok. 20-30 minut

Wasze Przepisy
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 155

naleśników – do miski wbijamy jajko, dodajemy do niego olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji kremówki – jeśli ciasto jest trochę za rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Z gotowego ciasta pieczemy duże naleśniki na dobrze nagrzanej, teflonowej patelni. Upieczone, odstawiamy

Smaczna Strona
Krokiety ruskie. Kto jeszcze nie próbował, będzie zaskoczony, jakie są pyszne 408

olej. Z podanych składników wykonasz około 10 obficie wypełnionych farszem krokietów. Jak zrobić krokiety ruskie? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj na dużą patelnię, od razu nią poruszając, aby rozlało się po całej powierzchni. Smaż(...)przez przez 30-60 sekund aż naleśnik się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę i także smaż do zrumienienia. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, ponownie posmaruj patelnię olejem. Ten przepis na naleśniki znajdziesz także tutaj . Krokiety: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, utłucz na gładkie purée, od razu dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj – pod wpływem temperatury ser się

Kulinarna Polska
PIERNIK CHAŁWOWY 162

cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Dokładnie wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem chałwowy. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika udekorować według uznania

Ciastka - domowe słodkości
Rozkosznie pyszne kluski z mięsem po gotowaniu rosołu. PRZEPIS 155

aromatycznego rosołu, ale też dużo mięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić kluski z gotowanym mięsem? Ugotowane w osolonej(...)dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju, dodaj do ugotowanego mięsa . Farsz rozdrobnij przy pomocy blendera, dopraw solą i pieprzem. Z ciasta formuj niewielkie placuszki, na każdy połóż porcję farszu, następnie

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania