Purée z dyni 162Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy(...)niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze
Kuchcik gotuje
Szarlotka z kruszonką cini minis 352Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym. 1,2 kg jabłek słodkich miękkich cynamon CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka szczypta soli KRUSZONKA(...)palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną
https:KKuchniaMniam
Rosół z pierożkami 190makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron(...)łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić
Obiad gotowy
Jesienne ciasto z dyni 251Dzisiaj typowo jesienne ciasto. Ciasto z dyni. Składniki podałam od razu na dwie formy keksówki, bo ciasto długo zachowuje świeżość, a poza tym dynie z reguły sporo ważą, więc piekąc dwa ciasta możemy wykorzystać więcej miąższu
Przepisy Kulinarne
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 303Zbliża się ważne przyjęcie, a Ty nadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto(...)przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń potrzebne będą: litr mleka
Moja smaczna kuchnia
Węgierskie bułki 191delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka 25 g świeżych drożdży 250 g mleka szczypta soli 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem. Drożdże pokruszyć(...)wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać 10 minut i wyrośnięte wlać do mąki. Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. 100 g miękkiego masła 100 g cukru Wszystko razem utrzeć i posmarować
O kuchni z uczuciem
Szneka z glancem 226zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz – połysk. Szneka z glancem. Składniki na 10 sztuk: - 500 g mąki Manitoba(Very Strong White Bread Flour- canadian wheat(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski chwilę ręcznie ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy
mojewypiekiinietylko
Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu 148masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości(...)Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć
Szalona Kuchnia Eweliny
Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 186Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy(...)łyżki oleju 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Masa jajeczno-serowa: 2 jajka 200ml śmietany 30% 70g startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem
Szalona Kuchnia Eweliny
Napoleonka 223Zdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci(...)mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz domowy krem budyniowy. Idealne ciasto bez pieczenia do kawy. Usiądź z rodziną i zajadaj! Napoleonka na herbatnikach Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm lub 25 x 30 cm. Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: herbatniki
Zasmakuj Kuchni
Słonecznikowiec II 197Cóż mam Wam o tym cieście napisać? Nie da się ukryć, że masę budyniową dokumentnie „spartoliłam”;) Przepis wypatrzyłam tutaj i choć wyraźnie zaznaczone było jak postępować, by masa się nie zwarzyła, u mnie jednak do takiej sytuacji doszło;) Oczywiście taką masę można łatwo uratować – wystarczy miskę z masą umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą(...)miksować na parze aż do odpowiedniej konsystencji. Ja ciasto robiłam dość późno i szczerze mówiąc sama już nie wiem, czy faktycznie wieczorem tego nie zauważyłam, czy może tak bardzo nie chciało mi się już z tym robić, że mój umysł podsunął mi myśl, że wszystko jest jak należy;) Summa summarum jestem trochę na siebie zła. Wizualnie totalnie mi to psuło
Smaki Na Talerzu
Szybkie bułeczki śniadaniowe 426przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich, jak o bułkach śniadaniowych, bo możecie przygotować ciasto wieczorem, a rano wystarczy wam kilkanaście minut, by bułki wyrosły i już mogą lądować w piekarniku. 50 g świeżych drożdży (+łyżeczka cukru, łyżeczka mąki i kilka łyżek wody(...)wyrosną bardzo szybko. Gdy zaczyn z drożdży jest gotowy dodajemy do miski mąkę, olej, sól, ciepłą wodę oraz ciepłe mleko owsiane. Na koniec wlewamy drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dosypać trochę mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Jak ustawiam miskę na garnku, w którym wcześniej zagotowałam wodę, więc ciasto rośnie bardzo szybko. Po wyrośnięciu
Dieta bez mleka
CIASTECZKA KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 179deszczowa pogoda sprawia, że człowiek ma ochotę na coś słodkiego ;) Padło na TAKIE ciasteczka. W szafce jednak była tylko biała czekolada, słonecznik i ziarenka chia. Więc do ciasta dodałam kakao, wspomniane ziarna i pokrojoną czekoladę. Ciastka wyszły mocno kakaowe i przepyszne. Polecam wypróbować obie wersje :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK: 20 dag masła w temp. pokojowej(...)garść słonecznika i ziaren chia WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i chwilkę ucieramy. Sypkie składniki przesiewamy, wsypujemy do ciasta w 3 partiach, ucieramy. Jeśli ciasto jest gęste mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, płatki owsiane, słonecznik i ziarna chia. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy góra
Pani na deser
Pierogi z serem i kiełbasą 147więcej ziemniaków, a mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu... można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 600 g białego sera, 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, 200 g kiełbasy, 100 g boczku wędzonego surowego*, 200 g cebuli(...)czosnek, kiełbasę i boczek. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Ser rozgnieść, dokładnie wymieszać z cebulą z kiełbasą i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, zagnieść. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić
królestwo garów
Racuchy z jabłkami wg Siostry Anastazji 4105Pyszne i proste do przygotowania racuszki z jabłkami. Bez drożdży. Wystarczy składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać. Potem zanurzamy w cieście krążki jabłek i smażymy na rumiano. Prawda, że to proste? Doskonałe na słodki, bezmięsny obiad czy kolację. Polecam. 500 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)puder do oprószenia olej do smażenia Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka,cukier, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z przygotowanym ciastem. Jabłka (najlepiej wybrać w miarę miękkie) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie krążki
Smaki Na Talerzu