Udka w cebulowej , chrupiącej panierce 177frytki lub inna przystawka i wszyscy przy stole są szczęśliwi Składniki : 5-6 udek sól posypka: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki kartoflanej 1 szklanka mąki pszennej ciasto : 3 cebule 1 szklanka maki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka papryki ostrej 1/2 szklanki wody(...)udka . Trzymamy do ostygnięcia . Ten zabieg powoduje ze mięso będzie bardziej soczyste i przy kości szybciej się dopiecze . Studzimy , solimy . W misce łączymy ze sobą składniki z listy „ciasto”. Cebula dodana do ciasta musi być starta na tarce o drobnych oczkach . Niestety Wasze oczka uronią trochę łez w tym procesie . Mieszamy aż powstanie dość gęste ciasto , gdyby było
Ogrodnik w podróży
Pizza góralska 207pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 10 sztuk oscypka (180g) 120g wędzonego sera koziego 100g kiełbasy krakowskiej 1 czerwona cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek żurawiny domowej Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką
Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto kawosz-dla smakoszy kawy 270kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka(...)kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny
Moje Wyroby
Przepis #179 Dyniowe ciasto - bez laktozy i glutenu 151Witajcie, dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym roku pokusiłam się o przygotowanie ciasta - bez glutenu i bez lak tozy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Składniki(...)pszennej pełnoziarnistej) - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 łyżeczka cynamonu - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie) Wykonanie Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie
Health-Fit-Life
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 165minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy, oczywiście. O 2:00 kiedy uznałam, że to już rozsądnie byłoby pójść spać nie mogłam zmrużyć oczu. Chociaż jeszcze nie pokroiłam ciasta to już wiedziałam, że się udało. Pięknie wyrosło, pachniało a ja chciałam dać mu w Świętym Spokoju wystygnąć żeby rano ugrillować i podać na śniadanie. Wymyślałam dodatki. Wiedziałam(...)zgadniecie. Rano nie potrzebowałam nawet budzika by wstać. Pognałam, o ile w moim przypadku, w tej chwili, takie słowo istnieje, prosto do kuchni by tworzyć. Przekroiłam bochenek bananowego ciasta i już wiedziałam, że przestępstwem by było grillować tak miękki i udany wypiek. Był tak idealny, tak delikatny. Nie mogłam tego popsuć. W stresie, w emocjach, w złości kuchnia
Mango Papaja
Pierogi ze szpinakiem i fetą 207chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) Farsz: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku(...)sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia. 2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką
kruche babeczki
Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 195orzechów włoskich (dobre będa też pekany i laskowe) opakowanie (6-7 g) drożdży instant Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wodą i drożdżami. Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto(...)czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu
greenscarf
Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym 190Ostatnie kilka dni upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach(...)właśnie. Skusiłam sie na bułeczki drożdżowe z dodatkiem buraczka i siemienia lnianego. Mimo, iż ciasto było na bazie drożdży, przygotowanie wszystkiego zajeło mi pewnie mniej niż godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne
mecooks
Krokiety po chłopsku 204Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam! Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)smaku *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy
Blog z Apetytem
Tort chałwowy 251trzy blaty. Poncz - cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć wodą z cytryną ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć jedną część kremu chałwowego i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część(...)kremu. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Chałwę waniliowo-kakaową rozdrobnić i udekorować wierzch tortu. Tort chałwowy włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie na całą noc. Artykuł Tort chałwowy pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto Słodka Frezja 299roku jabłonie pięknie obrodziły i nasze ogrody są pełne słodkich, soczystych jabłek. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję. 4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Imbirowe markizy 262same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej(...)sody oczyszczonej szczypta soli czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru opakowanie cukru waniliowego (15 g) 1-2 cm świeżo startego imbiru opcjonalnie 2-3 łyżki mleka (miałam w pogotowaniu kokosowe), gdyby ciasto było zbyt suche Przygotowanie ciasta: Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukry. Suche składniki przesiej do miski, dodaj masę bananową i starty imbir. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń
greenscarf
Tarta tatin z ananasem 162miodu pitnego, 1 łyżeczka do kawy cynamonu, 1 ananas, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Ćwiartki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić cukier(...)Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać cynamon i wymieszać. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć pokrojonego ananasa. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim ananasa, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca, foremkę
królestwo garów
Najlepsze ciasto z dyni i mąki kokosowej wilgotne 208najlepsze ciasto z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam. Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej. Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni. 4 jajka L (duże) 250 gram mąki kokosowej ok szklanki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej(...)Jajka ubić z miodem na puch, dodać mąkę kokosową i ryżową ( wsyp najpierw 150 gram mąki kokosowej i zobacz jak absorbuje mokre składniki, to zależy od wielkości użytych jaj, ciasto ma być lejąco się gęste ale nie tępe, i dosyp pozostałą część - ja wsypałam od razu całość mąki, ale używając jaj wiem, że wielkość jaj robi różnicę) dodaj przyprawy
AZgotuj!
Bułeczki czosnkowo-serowe 4803wlewamy przygotowane drożdże. Odstawiamy całość na około 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie(...)przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami topionymi. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki
Smaki Na Talerzu