Wegańskie bananowe brownie 264chrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można(...)dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie będzie też bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Healthy food explorer
Fit ciasto z ciecierzycy 238Dzisiaj pomysł na kolejne roślinne ciasto :) Po fasoli i cukinii przyszła pora na ciecierzycę. Ciasto przypomina troszkę ciasteczka z ciecierzycy, które pojawiły się kiedyś na blogu i tak jak w ich przypadku jest to dość specyficzny smak, który trudno dokładnie opisać, czy do czegoś porównać. Ciasto wyszło dość wilgotne, może troszkę przypomina sernik, w smaku najbardziej wyczuwalne(...)jest masło orzechowe. Na pewno nie każdemu przypadnie też do gustu. Mi smakowało, choć raczej nie zostanie jednym z moich ulubionych. Ciasto robi się szybko, jest ono też bardzo sycące, więc można się najeść nawet małym kawałeczkiem. Piekłam je w małym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, ale można je też upiec np. w kwadratowej foremce. Składniki: 1 puszka
Healthy food explorer
Brownie kasztanowe z karmelem kokosowym i Super krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 176dodać sodę. 2. Napój roślinny lub wodę, olej, cukier kokosowy, melasę podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia składników. 3. Zawartość garnuszka dodać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste i jednolite. 4. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć krówki i przykryć je drugą połową ciasta wyrównując wierzch. 5. Brownie piec
Candy Pandas
Kakaowa pianka z wiśniową frużeliną 209wakacje często pojawiają sie u mnie ciasta bez pieczenia, oczywiście obowiazkowo z owocami. Ze względu na alergię mojej córy na białko mleka krowiego, dziś kolejne ciasto bez laktozy. Chrupiący spód, pyszna wiśniowa frużelina i do tego kakaowa pianka stanowią całkiem zgrane trio, które na pewno długo nie postoi w Waszych lodówkach, zatem jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś wiśnie bierzcie się szybko(...)ubijamy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na frużelinę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto dodatkowo można polać roztopioną czekoladą
Cynamonowe szczęście
Nordycki naleśnik z piekarnika... 193nieznane. A po 40 minutach wrócić na gotowiznę. Kuchnia i tak jest nagrzana od piekarnika, więc na tym akurat nie oszczędzamy. Tak samo, jak i czasu tak naprawdę - zanim ciasto odstoi swoje, zanim się upiecze, a potem ostudzi, mija co najmniej 1.5 godziny... Użyłam największej blaszki, jaka mam, a i tak uważam, że ciut większa dałaby radę! Całe szczęście(...)wyłożyłam wszystkie brzegi papierem, który nieco wystawał poza i utrzymał wagę uciekajacego ciasta. Inaczej część wyladowałaby na dnie piekarnika. To tak ku przestrodze. A efekt końcowy? Prawdziwy hicior bym powiedziała. Pyszny oprószony cukrem pudrem, wspaniały z golden syrup, oraz ze świeżymi truskawkami. Zapewne sprawdzi się też z innymi dodatkami - kleksem bitej śmietany, dobrym dżemem, puszkowanymi owocami, czy sosem czekoladowym
Lejdi of the house
Naleśniki drożdżowe 276Uwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku! Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki(...)jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać (najlepiej zmniejszyć obroty miksera) podrośnięty rozczyn, roztopione masło, przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; około 45-60 minut). Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (1 chochla = 1 naleśnik) . Uwaga: ciasto
Ugotować
LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI 202Ktoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić to leniwe – pozostaje mu wierny na zawsze! Ciacho jest genialne! Udaje się zawsze! Rośnie cudownie! Jest nieziemsko pyszne i mega puszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało(...)sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo! Dziś zrobiłam z borówkami! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 cm ) CIASTO : * drożdże świeże – 50 g * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl * jajka rozbełtane – 3 szt * mąka – 2,5 szkl * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami
Ostra na Słodko
Pierogi z kurkami i bobem 161umytych pokrojonych kurek, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać(...)szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz : c ebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki
królestwo garów
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 230Przepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSA
Ciasto z twarogiem i owocami 188Ostatnio słodkości u nas w domu nie brakuje. Robimy ciasto za ciastem, co zjemy jedno, to robimy kolejne. Akurat to ciasto powstało zupełnie przypadkiem. Robiliśmy przegląd lodówki i patrzyliśmy co mamy, co mogłoby się nadać do ciasta. Jakaś zaczęta śmietana… Nada się. Twaróg… Pewnie też da się wykorzystać. Trochę owoców… Idealnie. Tak pozbieraliśmy, poskładaliśmy i w rezultacie dostaliśmy na koniec(...)naprawdę fajne ciasto. Lekkie, puszyste i owocowe. I przyjemnie serowe. Zdecydowanie częściej musimy taki przegląd lodówki robić. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką 188się u mnie pizza z figami i szynką szwarcwaldzką . Uwielbiam takie połączenie smakowe i liczę na to, że i Wam się ono spodoba. Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką Ciasto na pizzę 1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy 4 szkl mąki 1 łyżeczka soli Nadzienie szynka szwarcwaldzka mozzarella(...)garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki (można wyrobić w misie robota kuchennego). Gotowe ciasto przełożyć do większej miski, posmarować olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z jagodami 255jagodami. Podane ze śmietaną, są smakiem z mojego dzieciństwa. Do tego naładowane słodko-cierpkimi jagodami - żyć nie umierać! Lubicie pierogi z jagodami? Składniki (na ok. 40 średnich pierogów) : * ciasto: - 3 szklanki mąki (przesianej) - 3/4-1 szklanka wrzątku - 1 jajko (rozmiar L) - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju * farsz: - jagody ok 250g - 2-3 łyżki cukru - śmietana/jogurt Przygotowanie ciasta(...)Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (na wolnych obrotach). Metoda ręczna: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto, powoli dolewamy wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Jagody mieszamy z cukrem. Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy
CookYourself
Jagodzianki z kruszonka czyli Niedzielne Sniadanie odc.118 303Bułeczki sa przepyszne i tak inne od tych mamy Małżona, że nikt nie porównuje :P Jagodzianki z kruszonką (proporcja na kilka blach bułeczek - w zależności od użytego wykrawacza) ciasto: 500 g mąki pszennej (typu 550) 250 ml tłustego mleka 2 łyżki naturalnego jogurtu 150 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 100 g cukru 4 żółtka 30 g świeżych drożdży szczypta(...)minut. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i sól. Mieszamy a następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy masło i dalej miksujemy jeszcze przez 5-7 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać
Dzieje kuchennej Wiewióry
Niezawodny biszkopt 219zeszłym tygodniu blog obchodził swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem na biszkopt! Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i wychodzi bezbłędnie za każdym razem! Na bank trafi do Waszej listy sprawdzonych przepisów. A skoro urodziny to oczywiście tort Dlatego dzisiejszy biszkopt przedstawiam właśnie w takiej formie, przełożony słodkim kremem z mascarpone. Kto się skusi(...)u0144cu dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowan\u0105 mas\u0119 przelewamy do wysmarowanej mas\u0142em tortownicy. Pieczemy 30 min.w temperaturze 200\u00b0 C. Ciasto lekko studzimy w formie, nast\u0119pnie wyjmujemy je z blaszki by ca\u0142kiem ostyg\u0142o, potem dzielimy je na p\u0142aty. \r","Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy krem\u00f3wk\u0119
Mostek w kuchni
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA 283Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodko