Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi. 226codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżka mąki tortowej 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 lekko kopiasta łyżeczka soli 1 jajko 2 i pół dag masła bez laktozy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło(...)ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto
Izabelawkuchni
Wytrawne pierogi drożdżowe ala pizza 224naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Specjalny proces produkcyjny pozwala na rozłożenie laktozy na cukry proste, nie wpływając na właściwości produktu. Polecam! Ciasto drożdżowe: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oliwy bazyliowej 180 ml mleka 3,2 % Wydojonebez laktozy Mlekowita Nadzienie : 6-7 pieczarek(...)Havarti lub Gouda Mlekowita Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Do posmarowania: Oliwa z bazylią Ketchup do podania Sposób przygotowania: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam aż będzie dobrze ciepłe. Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, wlewam oliwę z bazylią, wypuję drożdże, wlewam mleko i całość zagniatam ręcznie –(jeśli ktoś posiada może
Wanilia i Kardamon
Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy 183Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 125g masła bez laktozy Mlekovita 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy Farsz: 1 cukinia 230g twarogu półtłustego(...)łyżek śmietany 18% bez laktozy Mlekovita 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki szczypiorku 1 łyżka masła bez laktozy Mlekovita szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć
Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 191Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj. Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch(...)pleśniowego typu blue 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewających) 2 jajka + pozostałe białko z robienia ciasta na tartę 200 ml śmietany 30% kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi PRZYGOTOWANIE : Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda
gutfut
Focaccia z czarnymi oliwkami 156jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam. Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża Składniki: Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu(...)oliwek najlepszej jakości do skropienia przed pieczeniem sól morska w młynku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W cieście robimy palcami zagłębienia. Układamy oliwki
Moja smaczna kuchnia
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 172Szparagi w cieście francuskim to wspaniała propozycja na obiad,kolację bądź wykwintną przystawkę na majowe imprezki. Tą potrawę robi się błyskawicznie więc jest wprost idealna. W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa. Składniki na 6 porcji: opakowanie gotowego ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ser parmezan bądź inny ulubiony jajko do posmarowania ciasta sól,pieprz(...)Szparagi myjemy,suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów,każdy z nich posypujemy serem. Jednym plastrem szynki owijamy trzy łodygi szparagów, układamy na cieście francuskim po skosie. Całość dokładnie zwijamy zlepiając końcówki. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 25 min,aż będą rumiane
Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb na jogurcie naturalnym. 214laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt(...)ciepły. Następnie w ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy
Izabelawkuchni
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami 423papryka ostra olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5-7 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cebulę(...)farszu i delikatnie razem mieszamy *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobiną wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety
Blog z Apetytem
Leniwe pierogi 201jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki cukru waniliowego • bułka tarta • masło Przygotowanie : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia
KUCHNIA POLSKA
Cebularze z makiem i tuńczykiem 267Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes(...)niegorącej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę ciepłej wody i zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą wlać oliwę. Ciasto zagniatać ok 10 min, aż oliwa całkowicie się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz. W tym czasie
https:KKuchniaMniam
Koperty z jabłkami 145drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić(...)mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze
Za drzwiami kuchni
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 219Quiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad. SKŁADNIKI 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego 330 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej(...)musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie
Passions hobbies life
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 225koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko(...)rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Nasze pyszności są gotowe, gdy brzegi są złociste, a wierzch lekko złoty. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy
Korniszonki
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 174Masz takie przypisy które zapisane w starym pożółkłym już przepiśniku (pra?)babci przekazywane są w twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie? Dania, przysmaki, może jakieś ciasta, których zapach w lot błyskawicy przywołuje dziecięce beztroskie wspomnienia? Jeśli pomyślę sobie co by to było u mnie od razu na myśl przychodzą mi faworki , na które w naszym domu mawiało się również chrusty(...)200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz do smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut
Arbuziaki
Rozetki ciasteczka skandynawskie 231strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się
Arbuziaki