ciasto - 164325 przepisów (strona:3154/10955)

Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 171

posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia

Fitsweet.me
Rogale z białym makiem i orzechami 191

inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać(...)pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko

Fabryka pomysłów
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 168

clafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami . Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze(...)ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy  clafoutis  można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały

Food Square
Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą 186

przepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne, można zabrać do szkoły lub pracy. Długo są mięciutkie, ciasto z dodatkiem oregano i bazylii. Do środka można dać co się lubi :-) Z podanych proporcji wychodzi około czterdzieści sztuk pierożków (ilość zależy od wielkości szklanki jakiej użyjemy do wykrawania). Polecam(...)miłego poniedziałku życzę :-) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka (ciepłego) 50 g masła (roztopionego) 1 żółtko 1 całe jajko + 1 jajko do smarowania pierożków 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: około 180 g kabanosów (u mnie cienkie) 1/2 puszki kukurydzy około

kruche babeczki
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA SMALCU 146

Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba. Ja jednak przygotowałam chleb z dodatkiem smalcu Rolnik . Wyszło pysznie. Składniki: ZACZYN: 2 łyżki zakwasu 100 g wody 60 g mąki żytniej CIASTO WŁAŚCIWE: 60 g smalcu Rolnik 250ml wody 400 g mąki pszennej (typ 650) 50 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli Przygotowujemy zaczyn: Wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i zamieszać(...)zostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Przygotowujemy chleb: Do zaczynu dodać wodę oraz rozpuszczony i przestudzony smalec Rolnik . Dodać sól. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść ciasto do momentu aż będzie jednolite. Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po 3 godzinach delikatnie ugnieść ciasto aby je odgazować. Przełożyć ciasto do formy keksówki. Oprószyć

Kuchnia w oparach
Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną 384

Rożki z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml(...)budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie wyrobić rękoma na jednolite ciasto i owinąć folią

Szalona Kuchnia Eweliny
Tortilla z kurczakiem i warzywami. 229

żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Mięso: 50 dag fileta z kurczaka 2 łyżki oleju przyprawa kebab-gyros według(...)mielona papryka do smaku Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tortilli z kurczakiem i warzywami: 1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy

Izabelawkuchni
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 277

jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki dynie z cynamonen 167

łyżki pure ( resztę można albo zapasteryzować, albo zamrozić) wkładamy do wysokiej miski, wlewamy ciepławe mleko, wbijamy jajko i wsypujemy drożdże. Mieszamy. Teraz dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zagniatamy ponownie i tu trzeba ciasto wyrabiać ok 10 minut ( to powoduje że ciasto po upieczeniu jest niebywale delikatne i poszyte w środku). Odstawiamy(...)minut i ponownie zagniatamy uderzając kilkakrotnie o blat roboczy. Do miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia.  Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem.  Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia

AZgotuj!
Razowy chleb orkiszowy z zurawina i orzechami 212

temperaturze pokojowej. zaczyn 2: 170 g maki orkiszowej razowej 5 g świeżych drożdży 100 ml wody Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h. ciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki orkiszowej razowej 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka miodu 70 g orzechów włoskich, prażymy na suchej patelni W dużej misce łączymy(...)rozczyny, dorzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto przy pomocy rąk lub miksera. Ciasto będzie gęste, jeśli byłoby zbyt suche można dolać troszkę wody. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. W tym czasie powinno ładnie urosnąć. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto, lekko odgazowujemy a następnie rozwałkowujemy na gruby kwadrat o boku

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 249

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 MINUT  (+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  4-6 Składniki ciasta:  13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: 125 g boczku (pociętego w małe paseczki(...)drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem

JejKuchnia
Placuszki na maślance – pyszne 295

łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.   Uwagi: * ilość(...)cukru zazwyczaj dostosowuję do dodatków – jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują

Smaki Na Talerzu
Sernik z rodzynkami 183

zawsze trwa wojna dwóch frontów – tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za profanację tego ciasta. Wybór pozostawiam Wam, ja uwielbiam obie wersje sernika. A jeśli nie lubisz rodzynek pomiń je w przepisie. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami(...)sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła – 250 g drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 200

święta w szczególności.  Jeśli zostajecie w domu, albo będziecie mieć gości a nie macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis pochodzi z książki  "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki(...)mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Składniki polewamy ucieramy w miseczce. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Przed pokrojeniem czekamy

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania