Kartacze najlepszy przepis 233wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki bezdech u Ulki i potężną bulwersację. Żadne jajka, żadnej mąki, jak ktoś jest leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś, kto umie(...)mięsny: 2 kg mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda) 3 jajka 3 łyżki suszonego majeranku sól, pieprz. Wszystko razem porządnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto. Ciasto ziemniaczane: 7 kg surowych, obranych ziemniaków 1 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Przygotowanie: Obrane ziemniaki trzymamy w zimnej wodzie, żeby nam nie ściemniały. Ziemniaki na kartacze ścieramy
ladykitchen
Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku. 186Przepis krok po kroku. Eklerki. Składniki: Krem: 1 jajko 1 szklanka cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki 500 ml mleka 200 g masła Ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jaj Polewa: 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Zacznij(...)rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia. W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie
kuron.com.pl
Nadziewany drożdżowy chrust 144inny i trzeba się trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak Nadziewany drożdżowy chrust Składniki: Ciasto: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 60 g cukru 60 g masła 1 łyżka spirytusu 200 ml mleka Dodatkowo: masa krówkowa kukułkowa lub adwokatowa(...)przesiewamy. Później dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i całe jajko. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy
PatiGotuje
Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 187rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe(...)kapusty *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście
Blog z Apetytem
Foccacia z czosnkiem i oliwkami / Focaccia with garlic and olives 272Scroll down for recipe in English. Ciasto na foccacię przygotuj wieczorem i włóż do lodówki. Rano ciesz się świeżym, chrupiącym dodatkiem do śniadania :) Składniki: (2 szt.) Ciasto 300 g. mąki pszennej (typ 650) 5 g. soli 160 g. wody 5 g. świeżych drożdży 20 g. oliwy z oliwek Dodatki 1 łyżka Vegety Natur z Czosnkiem 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)odstaw na 10 minut. W większej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Wlej do mąki rozczyn drożdżowy, pozostałą wodę oraz oliwę. Wymieszaj a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj talerzem i schowaj do lodówki na 12 godzin. Rano ciasto podziel na pół
Delicious Place
Tradycyjne oponki serowe 213łyżka cukru waniliowego - 1 pełna łyżeczka sody - 1,5 łyżeczki octu 10% Dodatkowo: - 1 l oleju rzepakowego - cukier puder Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto (jeśli za bardzo lepi się do rąk można dodać trochę mąki). Stolnicę lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Większą foremką wykrawamy kółka(...)mniejszą środki. Pozostałe ciasto ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne kółka z dziurką. Jak przygotujemy wszystkie ciastka – smażymy je na głębokim tłuszczu na rumiano, z obu stron, na oleju rozgrzanym do temperatury 180 ° C. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, a następnie oprószamy cukrem pudrem (można polać czekoladą lub polukrować). Tradycyjne oponki serowe są miękkie, puszyste, wilgotne
mojewypiekiinietylko
Chlebek bananowy z orzechami 206ciastowe plany. Tym razem jednak nie było wymówki, banany były już baaaaardzo dojrzałe, a Edyta akurat wrzuciła u siebie świeżutkie bananowe chlebki, które właśnie upiekła. Zobaczcie, że zrobienie tego ciasta to dokładnie kilka chwil, wystarczy tylko wymieszać kilka składników i do piekarnika! Nieco zmieniałam przepis Edyty, bo akurat nie miałam 3 bananów, ani włoskich orzechów, tylko pekan, ale wyszło(...)większej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jogurt, olej i jajo.Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy miksera i dodajemy grubo posiekane orzechy. Mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i posypujemy płatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe jeśli włożony do niego drewniany patyczek jest suchy. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić racuchy drożdżowe 220zrobić racuchy drożdżowe Jak zrobić racuchy drożdżowe Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na rozczyn: 40 g drożdży ½ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki maki 1 łyżka cukru Cukier puder do posypania oraz olej do smażenia Jak zrobić racuchy(...)resztę mleka oraz roztrzepane jajko. Stopniowo dolewać ciepłe mleko, zgarniając mąkę do środka, powoli zacząć mieszać składniki łyżką. Jak zrobić racuchy drożdżowe Gdy składniki będą już połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie nieco rzadkie, wyrabiać tak przez 5-10 minut aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe
Podstawy Gotowania
Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis 247przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić(...)można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz
CookYourself
Tort Jogurtowy 179Torty potrafią być poezją smaku... Bogate warstwy kremu, czekolady, śmietany... Czy da się jednak stworzyć tort lekki, a jednocześnie bogaty w smaku i "bezpieczny" dla linii
Domowe ciasta
Tort Orzechowy Milky Way 356Urodziny to szczególny dzień w roku, zwłaszcza urodziny kogoś bliskiego;) Dlatego ten tort był wyjątkowy- dopasowany szczegółowo pod ulubione smaki, męskie smaki J Główną rolę gra
Domowe ciasta
Chleb na sodzie bez mąki 186siemię mieszamy. Wbijamy jaja, dodajemy twaróg oraz serek, miksujemy do połączenia wszystkich składników. WYKONANIE I PIECZENIE Małą formę keksową smarujemy masłem i obficie obsypujemy otrębami. Wykładamy ciasto chlebowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut . Następnie zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut . Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejne
Domowe ciasta
Schab po Warszawsku 265dziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela, chrzciny czy Święta. U nas w domu gości już od jakiegoś czasu na stole w każde Święta. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest z nim trochę pracy
Domowe ciasta
Sklejane ciasteczka z dziurką 184proszku do pieczenia 4 żółtka 300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%) 2/3 szklanki cukru drobnego cukier waniliowy skórka otarta z cytryny Z podanych składników zarabiamy ciasto jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać mąki. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalniku. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość ok 1 cm. Spody
Domowe ciasta
Sernik brzoskwiniowy na biszkopcie 209Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony
Domowe ciasta