ciasto - 164325 przepisów (strona:3151/10955)

Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 176

piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni wyszły pyszne. Polecam szczerze. Przygotowanie ciasta – do garnuszka wsypać cukier, sól, drożdże. Zalać je 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do dużej(...)miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko i wlać letnie mleko. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać tak długo aż będzie sprężyste i gładkie. następnie odstawić do wyrośnięcia. przykryć miskę folią spożywczą. Przygotowanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło, temperatura 37 C, czas 2 minuty, obroty 1 mąkę, drożdże

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z burakiem cukrowym 240

burakiem cukrowym - powrót do przedwojennych smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat. Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany w Niemczech(...)natomiast pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe powstała w 1799 roku w Konarach na Dolnym Śląsku. Buraki cukrowe to nie tylko surowiec do produkcji cukru, ale także doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
piernik staropolski 185

maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia

w mojej kuchni
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 182

Zapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich(...)misce wymieszać żółtka  z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree z dyni. Dodać letnie mleko i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Na końcu wsypać drożdże i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto dobrze wyrobić dłońmi. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić dosłownie przez chwilę. Podzielić je na 4 części

Zrób to smacznie
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 200

pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Farsz do pierożków wonton: 45g suszonych borowików 35g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić(...)rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Ciasto na pierożki wonton: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę

Szalona Kuchnia Eweliny
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 778

miski dodajemy śmietankę kokosową z mleczka kokosowego (stałą część mleczka kokosowego, a wodę pozostawiamy) oraz 2 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy lub miodu i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pastą kokosową oraz olejem kokosowym. Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na papkę. Do drugiej miski wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy(...)kakao. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, rozgniecionego banana oraz około 1/2 szklanki wody z mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie

Kuchnia MagdaLeny
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 183

Wiem, że jest tu sporo wielbicieli pysznej pizzy! Jedni uwielbiają moje puszyste ciasto ( TO! ), a inni zdecydowanie bardziej wolą cienkie i chrupiące! Dziś mam nadzieję, że moja pizza „przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą(...)roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże – 15 g * letnia woda – 125 ml * oliwa z oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól

Ostra na Słodko
Chlebek odrywany ziołowy 778

podałam jeszcze lekko ciepły-okazał się strzałem w dziesiątkę,,wszystkim bardzo smakował i zniknął błyskawicznie.Jak go robiłam to martwiłam się,że nie wystarczy mi go dla wszystkich bo ciasta było bardzo mało,dlatego zdecydowałam się zamiast kwadratowej blaszki użyć dwóch keksówek i jak dałam chlebek do blaszki to był tylko do ok 1/4 wysokości-ale urósł bardzo szybko(...)pięknie do wysokości blaszki,Więc się nie martwcie-polecam gorąco bo jest rewelacyjny! Składniki: ciasto na chlebek ziołowy 550 g mąki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki ciepłej wody 40 g drożdży świeżych 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek nadzienie ziołowe:  ok 70 ml oliwy pęczek posiekanej natki pietruszki pęczek posiekanej bazylii świeżej łyżka

Swojskie jedzonko
Naleśniki z serem + filmik 210

końcu posta. Na moim blogu dostępna jest również wersja bezglutenowa tych naleśników, na którą zapraszam tu:  Naleśniki z serem (bezglutenowe)  . * * * Składniki (proporcje na około 10 naleśników): Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej półtora szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru kapka oleju Farsz: 300 g twarogu ok. 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli(...)cukier, szczyptę soli i mieszamy mieszadłem do połączenia składników. 2. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mieszadłem. W ten sposób unikniemy grudek. Gdy już wszystkie składniki będą wymieszane - odkładamy ciasto na bok i zajmujemy się farszem. 3. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtko, mieszamy. Jeżeli twaróg okaże się zbyt suchy, wtedy dodajemy łyżkę lub dwie

Kawa z mlekiem
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 230

przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek(...)blacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy

Słodkie okruszki
muffinki kawowe 266

składniki na ciasto na muffinki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 160 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka mleka 10 g kawy rozpuszczalnej, granulowanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Kawę mielimy/ rozcieramy na proszek i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka maślane 207

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym lub stojącym mikserze. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać, żeby

Ciastkozercy
pyszne placuszki biało-czarne z gruszkami... 166

potrzeba składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki(...)wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z każdej strony po około 3 minuty na złocisto, na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki

W Mojej Kuchni Lubię
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 140

wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wymieszane mąki z solą oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego z końcówka „hak”. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek/ keksówek i ponownie

Domowy Smak Jedzenia
Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem 161

/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać rękoma. Możesz również się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe(...)ciasto na pączki odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki o średnicy ok. 6-7 cm wytnij z niego okręgi. Kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm wytnij zaś dziurki. Pączki następnie odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj

Food Square

Proponowane wyszukiwania