Śledziowe gniazdka pod pierzynką 198Koszyczki na przekąskę, idealne na imprezę i nie tylko. Koszyczki ptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie. ptysie: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli nadzienie: 150 g serka puszystego 3 łyżki(...)cebulką natka pietruszki roszponka 1/2 cebuli czerwonej 6 pomidorów suszonych Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam
wesoła kuchnia
mini torcik krówka 151Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki złożenia ciasta: Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia
Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym 192kształcie kominków. To mnie zmobilizowało, żeby jak najszybciej pochwalić się nowym przepisem na smaczny deser. Można upiec na Sylwestra, Nowy Rok, albo zwyczajnie na weekend Składniki na ciasto (na 6 szt): 150 g mąki 80 g masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego szczypta soli Składniki(...)krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszałam wszystko razem, a na końcu wbiłam jajko (miało 2 żółtka). Wymieszałam, szybko wyrobiłam i zagniotłam gładkie ciasto. Utworzyłam kulę, zawinęłam
Kuchnia u Krysi
Rurki z kremem czekoladowym 175Pyszne rurki z czekoladowym kremem. Idealne na dziecięce imprezy. Ozdobione kolorowymi, czekoladowymi cukierkami. Cieszą oko i podniebienie. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 3 łyżki cukru 100g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Wykonanie ciasta: Mąkę(...)masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp
Słodki Zakątek
Wieniec makowo migdałowy 215zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru 1 dkg drożdży 1/4 szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki(...)musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna. Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól
wesoła kuchnia
Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 193głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka oraz brokuły. Za sos do pizzy posłużyła zwykła śmietana 18%, która spisała się fenomenalnie. Gorąco polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty(...)Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i lekko pocukrowanej wodzie aż będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto
Programista w kuchni
Tarta ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym 179błękitny ale oczywiście można go zastąpić innym np. camembert. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, ponieważ tarta smakuje rewelacyjnie. Przepis przywiozłem z Poznania i od tego momentu pokochałem tarty. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła Łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli(...)miski. Następnie dodajemy do niej 1/3 szklanki wody, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru. Masło wyciągamy z lodówki, drobno siekamy i dodajemy do reszty składników na ciasto. Wyrabiamy ciasto za pomocą ręki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę. Szpinak oraz rukolę dokładnie myjemy
Programista w kuchni
Migdałowe beziki z pomarańczową nutką 189jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy
dolcevitainmykitchen
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 255Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu(...)ugotować we wodzie w której się moczyły . Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić. Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną
Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto kawowo makowe 180Cóż tu dużo o nim pisać… pod warstwą kawowo-kakaową chowa się piegusek z odrobiną cynamonowego aromatu. Ciasto podstawowe: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 120 g słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła klarowanego 360 ml mleka piegusek: 3 łyżki maku pół łyżeczki cynamonu kawowe: 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Składniki ciasta(...)podstawowego łączymy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i słodziwem. Masło topimy, mieszamy z mlekiem. Obie masy łączymy ze sobą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mak i cynamon, do drugiej kakao i kawę. Tortownicę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną
Kucharzyca
Ryba po chińsku 424wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście. Sam smak trudno mi ocenić. Mojej Rodzince smakowała bardzo, a mnie osobiście coś w niej jednak przeszkadzało… Co? Nie potrafię stwierdzić. Może już byłam przejedzona;) Aaa, muszę jeszcze zaznaczyć(...)choć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule
Smaki Na Talerzu
Ciasto na pierogi 175Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest bardzo wiele – praktycznie rzecz biorąc, w każdym domu ciasto na pierogi przygotowuje się inaczej. Nieodłącznym elementem pierogów, a wręcz pozycją obowiązkową jest farsz. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć pierogi... Tryb czytania Artykuł Ciasto
PysiaGotuje.pl
Ciasto toffi – bez pieczenia / 3 bit 2493chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę(...)mikrofali lub na palniku, tylko do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łączymy z płynną, przestudzoną żelatyną. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady
Smaki Na Talerzu
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 221Przedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie. 1 arkusz ciasta francuskiego 1/2 kg kapusty kiszonej 30g suszonych podgrzybków 1 cebula 100g suszonych śliwek olej sól, pieprz 1 jajko 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy(...)odparowania wody.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Szefowa kuchni
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia 210magazynu KUKBUK . a jego autorką jest Monika Walecka . Naprawdę warto ten chleb upiec. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śledzi, sałatek i wędlin. Użyłam mąki pszennej chlebowej i płatków migdałowych. Ciasto wyrabiałam w robocie. Bardzo polecam! Chleb z kawą i migdałami (przepis podaję za blogiem Kuchennymi drzwiami ) składniki na 1 bochenek rozczyn 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 szklanki wody ciasto właściwe 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową) cały zaczyn 1 łyżka soli (dałam 13 g) 300 g wody 1 kopiasta łyżka kawy 1/2 szklanki migdałów (dałam ok 40 g płatków migdałowych) przygotowanie Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały
Stare Gary