ciasto - 164325 przepisów (strona:3162/10955)

Kruche rogaliki 166

cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy(...)celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki 241

lubię pizzę! Ale szczególnie taką domową.  Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach.  Pizzerinki Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 30g drożdzy łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Farsz I: sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich) filet z indyka kukurydza z puszki pieczarki cebula papryka czerwona(...)Następnie lekko podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże w celu ich rozpuszczenia. Kiedy drożdże będą już rozpuszczone dodajemy całość do mieszanki z mąką. Dokładnie ugniatamy, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne. Odkładamy je na 45 min.  W czasie kiedy ciasto rośnie, my możemy zająć się naszymi składnikami na farsz. Wszystko kroimy w dość drobną kostkę. Wszystko

Kuchnia moimi oczami
Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego) 165

każdym chwilę miksując) oraz strumieniem wlewać olej. Mąkę, proszek i skrobie wymieszać razem z kakao, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy

Candy Pandas
Ciasto jogurtowe z truskawkami 203

Pyszne, proste i wilgotne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Świetnie sprawdzi się do zabrania np. na piknik. Bardzo polecam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g masła (roztopionego) 1 szklanka jogurtu naturalnego Kruszonka: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)temperaturze pokojowej.  Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt

Słodka Strefa
Bułki pszenno-kukurydziane. 188

mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :) Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej 5 dag świeżych drożdży około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: mąka pszenna(...)lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól. 2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. 3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 131

cukinia #kakao #migdały #ciasto #deser #czekolada #figi #drugieśniadanie Nie wiesz co zrobić z cukinią, a na kolejne leczo nie możesz patrzeć? Myślę, że tociasto jest rozwiązaniem, szczególnie dla smakoszy słodkiego smaku. Ciasto cukiniowo-czekoladowe, a cukinii prawie nie czuć. Za to czuć czekoladę, migdały i figi. Słodki smak bez wyrzutów sumienia, bo brak cukru, a do tego na mące pełnoziarnistej(...)łyżeczki sody 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 70%) Przygotowanie: Kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta namoczyć figi w 1 szklance gorącej wody i nie wylewać jej po odcedzeniu fig. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, a migdały rozdrobnić w malakserze na drobny

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Kruche ciasteczka sezamowe 164

pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj margarynę i siekaj ją nożem zagarniając mąkę do środka. Wbij jajka oraz dodaj tahini. Siekaj przez chwilę nożem, a następnie zarób ciasto rękami. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość 1 cm. Rozwałkowany placek krój na paski(...)szerokości 1,5-2 cm. a następnie każdy pasek na ciasteczka o długości 5 cm. (skrawki ciasta, które Ci pozostaną zlep w kulkę i znów rozwałkuj, aż do wykorzystania całego ciasta). Do jednej miseczki wsyp sezam, do drugiej wlej śmietanę. Każde ciasteczko (po kolei) zanurz w śmietanie, tylko wierzch i boki ciastka. Podważaj widelcem, łap za brzegi palcami

Delicious Place
Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami 206

lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół lub na trzy części. Wymieszaj jeszcze raz delikatnie. Miskę z ciastem przekryj(...)ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Formę do pieczenia natłuść olejem (ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.) i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch dłonią lekko zwilżoną zimną wodą. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do podrośnięcia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz

Delicious Place
Pierogi z jagodami 196

wrzuć do niego żółta oraz wlej olej. Wymieszaj z mąką za pomocą noża. Wlewaj na mąkę partiami bardzo gorącą (ale nie wrzącą wodę, np. 80°C) i zarób ciasto najpierw nożem, a później, gdy ładnie się już skleja w całość rękami. Wyrób gładkie ciasto i uformuj kulę. Przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Do jagód wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj(...)owocami, aby mąka oblepiła wszystkie jagody. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Ciasto rozwałkowuj cienko (możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego). Zlepiaj pierożki zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij

Delicious Place
Pierogi z serem i sosem malinowo-rozmarynowym 166

Składniki: (około 60 szt. pierożków) Ciasto 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 szkl. gorącej wody Farsz serowy 600 g. twarogu 2 żółtka   2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru Sos malinowo-rozmarynowy 500 g. malin 3-4 łyżki cukru brązowego 2 sporo gałązki rozmarynu Twaróg zmiel w maszynce jeden(...)stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wody i dalej wyrabiaj ciasto nożem, zagarniając mąkę z brzegów. Gdy wlejesz już całą wodę i ciasto będzie się dobrze lepić, zarób je rękami, aby było gładkie (bez grudek) w środku. Uformuj kulę, przykryj ściereczką

Delicious Place
Bezglutenowe mini pizze pomidorowe 158

Składniki: (8 szt.) Zaczyn 2 łyżki mąki jaglanej 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka Ciasto właściwe 100 g. mąki z tapioki 140 g. mąki ziemniaczanej 180 g. mąki ryżowej 180 g. mąki jaglanej + dodatkowo 360 g. + do podsypywania 1,5 szkl. wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)minut. Do miski z namoczoną mąką z tapioki i ziemniaczaną wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj sól, oliwę, 180 g. mąki jaglanej i ryżowej. Wymieszaj łyżką a następnie wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. Do passaty dodaj sól, cukier, paprykę, zioła

Delicious Place
SZARLOTKA 305

SZARLOTKA Składniki Ciasto • mąka pszenna 150 g • masło 100 g • cukier puder 50 g • skórka z cytryny • żółtko Jabłka • jabłka 2 kg • cukier kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę(...)czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową

chefintheforest
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ 232

RUSKIE Z CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.  Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej

chefintheforest
Bananowe brownie 186

Pyszne, proste i zdrowe ciasto bananowe, które przypomina popularne brownie. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo sycące. Nie ma w nim niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane.  Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.  Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach(...)ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :). Składniki (forma 26 x 21 cm): 1 szklanka płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) na wierzch

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania