Kremowy sernik z masłem orzechowym Ciasto, które łączy w sobie bogatą, aksamitną konsystencje tradycyjnego sernika z intensywnym orzechowym smakiem. Sernik jest pieczony z parą, w niskiej temperaturze, aby uniknąć pęknięć i uzyskać idealną konsystencje. Przygotowanie ciasta jest proste i bardzo szybkie. Sernik wychodzi kremowy, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Składniki: *na tortownicę o średnicy 22cm Spód(...)ciasta: ok 200g ciastek pełnoziarnistych 60g masła Masa serowa (wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej): 1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka) 200g masła orzechowego, gładkiego, 100% orzechów 200g cukru (1 szklanka) 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy – 16g 50ml słodkiej śmietanki Polewa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie pół na pół) 80ml
Blog z ApetytemPtysie z kremem karpatkowym, który mi najlepiej smakuje pomimo, że nie jest taki efektowny jak np. z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Z tej ilości ciasta wyszło mi 28 ptysi. Kremu w sam raz. Nadziałam połowę ptysi, resztę zamroziłam. Krem przechowałam w miseczce przykrytej folią przez 3 dni. Zrobiłam to po to aby sprawdzić jak się będą zachowywać ptysie, które(...)tylko wystygną mrozić. Zaznaczam, że ptysie do mrożenia powinny być ładnie wyrośnięte i odpowiednio upieczone. Po ponownym pieczeniu przez te 10 minut pozbawimy ich tylko wilgoci a ciasto stanie się chrupiące i jak tylko wystygną można je nadziewać. Nadziane ptysie przechowujemy w lodówce Wiosenne ptysie z herbatą matcha Ciasto parzone 130 g masła, 260g wody, 170 g mąki orkiszowej
Leśny Zakątekkremem jogurtowym i polanych kremem czekoladowo-orzechowym a to wszystko w akompaniamencie świeżych malin i chrupiących orzechów 🤤 Czy to nie jest deser marzeń? Tutaj możecie zobaczyć proces przygotowania. Składniki: Ciasto parzone -200 ml wody -60g oleju kokosowego -40g mąki ryżowej i 40g mąki kukurydzianej* -40g skrobi ziemniaczanej -3 duże jajka * możesz użyć 80g mąki pszennej jeśli(...)Wodę i olej zagotuj w garnuszku. 2. Mąki wsyp do gotującej się mieszanki i szybko wymieszaj tworząc „kluski”, które nadal na małym ogniu rozcieraj łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłóż do innego naczynia, przykryj folią aby nie wyschło i umieść w lodówce aby całkowicie wystygło. 4. Następnie do ciasta dodaj jajka i zblenduj na gładką i gęstą masę
Candy Pandasrafinowany cukier. Na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które pozwalają cieszyć się słodkimi przyjemnościami, jednocześnie dbając o kondycję organizmu. Dlaczego warto postawić na zdrowe słodycze? Tradycyjne słodycze, jak cukierki, ciasta czy czekolady, często zawierają duże ilości rafinowanego cukru, tłuszczów trans, konserwantów oraz sztucznych barwników. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu
Kuchnia MagdaLenycukinia w ogrodzie rośnie jak szalona, a Wy zastanawiacie się, jak ją wykorzystać. Muffiny cukiniowe to doskonały sposób na połączenie zdrowych składników z wyśmienitym smakiem – spróbujcie koniecznie! Warzywa w cieście? Tak smakuje zdrowa rewolucja! Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw czy awokado, ponieważ nadają one ciastom wyjątkową wilgotność i delikatność. Ciasto z cukinią , klasyczne ciasto marchewkowe czy muffiny z awokado(...)tylko kilka przykładów, które zachwycają smakiem i świetnie sprawdzają się jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Piekłam nawet ciasto z burakami – i muszę przyznać, że było absolutnie pyszne! Buraki nadają wypiekowi nie tylko piękny, głęboki kolor, ale także delikatną słodycz i wyjątkową wilgotność. To świetny sposób na połączenie warzyw z deserami, zwłaszcza jeśli chce się ograniczyć ilość cukru i dodać
codojedzeniażółtkach, z dodatkiem śmietany, ale lekkie jak chmurka. Nasze ulubione! Ja nadziewam je przed smażeniem dżemem lub gęstymi powidłami, niekiedy kremem czekoladowym (ale musi być gęsty), dokładnie zlepiam ciasto, żeby nadzienie nie wypłynęło. Jeśli macie w planach nadziać je kremem na bazie śmietanki, mascarpone, zabaione (zabaglione) itp - lepiej to zrobić po usmażeniu. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem(...)cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, ekstrakt, wlać alkohol, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę, wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i dostawić na ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić, dodając masło. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko lepiące, ale miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, można dosypać łyżkę mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski, posmarować olejem, przykryć
Obiad gotowyjest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja. Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki , tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło. Ciasto kruche(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 5 żółtek 2 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę. Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieinstant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe(...)kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple
prawdziwe jedzenieNiektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak było tym razem, zalegała mi czekolada w proszku, więc postanowiłam dodać ją do ciasta. Oczywiście ciasto proste i szybkie do zrobienia, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy łyżka, lub trzepaczka. Użyłam czekolady w proszku Van Houten. Można też użyć kakao rozpuszczalne typu Nesquik. Kakao jest słodsze, więc polecam zmniejszyć ilość(...)cukru, ale to już musicie dostosować do swojego smaku. Kiedyś robiłam takie ciasto z dodatkiem kakao Puchatek i wystarczyły 2 łyżki cukru. To co? Robicie? Składniki: 300 g. mąki pszennej tortowej 150 g czekolady w proszku 1 płaska łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 150 ml oleju 200 ml mleka
Agusiowe smakołykiUwielbiasz serniki i kawę? To ciasto będzie dla Ciebie idealne! Sernik Tiramisu to połączenie intensywnej kawy i kremowego sera z wiaderka. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję – czy to jako deser, czy ciasto na imprezę lub święta. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest naprawdę proste! Wystarczy, że formę(...)godziny. Sernik pieczony bez kąpieli wodnej może być mniej wilgotny i kremowy. Przepis na pieczony sernik tiramisu Sernik Tiramisu Blog Via Gusto Uwielbiasz serniki i kawę? To ciasto będzie dla Ciebie idealne! Sernik Tiramisu to połączenie intensywnej kawy i kremowego sera z… Drukuj Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 1 godz
Via Gustowięc bardzo przydatnym kuchennym akcesorium. [ARTYKUŁ SPONSOROWANY] papilotki do muffinek [źródło: unsplash] Papilotki pozwalają nadać wypiekom pożądany kształt, są więc bardzo przydatnym kuchennym akcesorium. Dzięki wykorzystaniu foremek jakość ciast się poprawia. Muffiny i babeczki są znacznie lepiej wypieczone. Co równie istotne papilotki sprawiają, że desery doskonale się prezentują. Wykonane z odpowiedniego papieru do pieczenia produkty nie wpływają w żaden sposób(...)smak wypieków. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wybierać jedynie najwyższej jakości foremki. W innym przypadku może ciasto może się nie udać. Wyjaśniamy, czym są papilotki i jak wpływają na smak wypieków! Czym są papilotki? Papilotki są niewielkimi dekoracyjnymi foremkami, które służą do pieczenia i serwowania takich wypieków, jak babeczki lub muffinki. Opakowania umożliwiają utrzymanie pożądanego kształtu ciasta. Uzyskanie estetycznego
Bardzo Gruby Smoknajlepsze miękkie i puszyste cynamonki jakie upiekłam w życiu i choć na blogu macie już co najmniej 2 przepisy na cynamonki (w tym te nocne bez wyrabiania ciasta ) to te muszą się tu pojawić, bo sama osobiście z pewnością jeszcze nie raz i nie dwa wrócę do tego przepisu. Sekretem miękkości, puszystości i długiej świeżości tych aromatycznych bułeczek jest(...)mąki i wody, który dodaje puszystości drożdżowym wypiekom. Ja bardzo chętnie sięgam po niego np przygotowując jagodzianki. I Wam również polecam gdyż to nic skomplikowana, a zmienia bardzo strukturę ciasta. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 350 g mąki pszennej 1 żółtko 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych 3 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła, w temperaturze
Cynamonowe szczęścietydzień sernik. Co prawda robię go w różnych odsłonach, więc chyba dlatego jeszcze się nam nie przejadł. Po serii bardziej wymyślnych serników, dziś typowy klasyk czyli sernik na kruchym cieście z dodatkiem dżemu do smaku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3szkl mąki pszennej tortowej 0,5 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: Kilka łyżeczek ulubionego dżemu Szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich rakuch jak mąką, cukry, proszek do pieczenia, sól. Potem dodać żółtka (białka zostawiamy do masy serowej), pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Ciasto zagnieść
Waniliowe Improwizacjeu015bmietany,\r","t\u0142uszcz do sma\u017cenia\r"],"name":"Faworki","recipeCategory":"desery, karnawa\u0142","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Wymiesza\u0107 wszystkie sk\u0142adniki.\r","Wyrobi\u0107 ciasto (powinno by\u0107 twarde jak na makaron).\r","Dobrze wyrobi\u0107 i wybi\u0107 wa\u0142kiem.\r","Odstawi\u0107 na godzin\u0119 przykryte \u015bcierk\u0105.\r","Po kawa\u0142ku ciasta rozwa\u0142kowywa(...)Składniki: 30 dkg mąki, łyżka masła, 3 żółtka, 3-4 łyżki cukru, sól, kieliszek spirytusu lub czystej wódki, 10 dkg śmietany, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto (powinno być twarde jak na makaron). Dobrze wyrobić i wybić wałkiem. Odstawić na godzinę przykryte ścierką. Po kawałku ciasta rozwałkowywać bardzo cienko. Wycinać i formować chrust. Smażyć na złoty kolor
Bardzo Gruby SmokCiastka muszą być upieczone z dodatkiem prawdziwego masła o zawartości min.82% tłuszczu, i nie polecam stosowania do ich wypieku margaryny. To właśnie masło, mąka krupczatka i odpowiednie schodzenie ciasta są gwarancją, że ciasteczka będą rozpływały się w ustach 👍😍 Zaznaczę jeszcze, że ciastka nie są mocno słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie zwiększyć trochę ilość cukru pudru. Składniki(...)waniliowego 1 łyżka kakao Wykonanie: W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło posiekane na kawałki oraz mąkę i śmietanę. Kiedy wszystkie składniki połączą się ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Wyrobione ciasto - podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić jasną. Zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć
Walijskie Pichcenie