pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać
KardamonovyDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była
Kardamonovyjagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) pół szklanki gorącej(...)pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka zielonej dymki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy
Kardamonovymojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu mam coś swojego, ale chciałam skorzystać z przepisu z lat 70. Pomieszałam ze sobą wszystko co powinnam wymieszać i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie było dość rzadkie. Na początku chciałam dodać więcej mąki, ale stwierdziłam, że nie będę się wymądrzać, zostawię je w spokoju. Może jajka były za duże? Może wlałam(...)dużej misce) z dwoma łyżkami cukru. Do miski z jajkami przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie
KardamonovyPuszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba(...)olejem, cukrem pudrem, brązowym cukrem i maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Kekskówkę lekko smarujemy olejem, wykładamy ją papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na jakieś 50 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto wyciągamy od razu z piekarnika, studzimy. Keksówka w jakiej piekłam ciasto ma wymiary 21×11 cm. Podobne
Kardamonovytalerza, co dobrze wróży. Ogólnie wszystko wyszło naprawdę smaczne i w miarę urodziwe, ale zastanawiam się czy ta przekąska nie będzie smaczniejsza, gdy owinie się ją większą ilością ciasta francuskiego. Musicie popróbować, możecie je szczelnie owinąć lub odrobinę bardziej niż ja to zrobiłam. A, i jeszcze jedno. Wielkość kiełbasek. Szukaliśmy raczej małych, właściwie najmniejszych jak się da. I klasycznie(...)Następną wersje zrobię jednak chyba z jeszcze mniejszymi kąskami. Takie 3-4 centymetrowymi będą ok. I owinę je prawie całe. Z resztek, które mi zostały z dzisiejszych kiełbasek w cieście francuskim, wyszły fajnej wielkości maluchy. My mówi, że w sumie obie wersje mu smakują, mi zdecydowanie bardziej przypadły do gustu te mniejsze. Co będzie pasowało do dzisiejszej przystawki? Różnego rodzaju
Kardamonovygrillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe! * Ja przygotowałam pierogi z podwójnej porcji składników gdyż potrzebowałam baaardzo dużo pierogów na przyjęcie Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: pół kilograma ziemniaków 1 łyżka masła 20dkg(...)ziołowej przyprawy) Dodatkowo: woda, olej i sól do gotowania pierogów *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące
Blog z Apetytemkoniec czerwca pojawiają się jagody i wtedy muszę zjeść jedno z moich ulubionych połączeń, czyli pierogi z jagodami. Pyszne, słodkie, z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach. A do tego słodka śmietanka i jeszcze więcej jagód na górę, idealnie! Nie polecam zamieniać jagód na borówki, te po ugotowaniu robią się nijakie, bez smaku, szkoda więc Twojego czasu na ich przygotowanie(...)pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z JAGODAMI Ilość porcji: około 35-45 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 35-45 sztuk) – 1/2 kg świeżych jagód – 3-4 łyżki cukru drobnego (w zależności od tego jak słodkie są jagody
nietylkopasta.pl120g masła, szczypta soli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko. 1. Do mąki dodaj twarde, pokrojone w kawałki masło, sól, jogurt i żółtko, po czym szybko zagnieć rękoma (żeby ciasto nie złapało ciepła od rąk) albo wrzuć do malaksera i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie miało postaci zbitej kulki. 2. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia - jeśli używasz metalowej formy(...)pamiętaj, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia, jeśli masz formę silikonową nie musisz używać papieru. 3. Formę z ciastem włóż na godzinę do lodówki. 4. Botwinę opłucz pod bieżącą wodą. 5. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki. 6. Kiełbasę pokrój w plastry. 7. Mięso
Z notatnika dietetykaPianka z truskawek i galaretki Dziś banalnie proste i szybkie ciasto piankowe bez pieczenia na herbatnikach. Ciasto pianka truskawkowa na zimno to znakomity owocowy deser na upalne dni. Piankę można przygotować z jedną lub dwoma warstwami ciastek, to już jak kto lubi. Pianka z truskawek i galaretki to prawdziwe szaleństwo dla kubków smakowych. Słodycz herbatników i galaretki łamie kwaśny smak(...)Jasne herbatniki i różowa masa, a do tego wierzch z jasnej lub ciemniej czekolady. Prawdziwa truskawkowa pokusa, uczta dla duszy i ciała. Truskawkowa pianka Z czego zrobić piankę na ciasto? Zależy czy chce się zrobić piankę na ciepło czy na zimno. My dziś skupiamy się na piance na zimno z truskawek i bitej śmietany. To najprostsza, najpyszniejsza i najszybsza pianka
Dieta moja pasjaKarpatka na groszku ptysiowym to fajny pomysł na ciasto bez pieczenia. Zamiast piec blaty do karpatki, wystarczy zakupić groszek ptysiowy i przygotować krem budyniowy. Taka zamiana znacznie skraca czas przygotowania ciasta, zachowując jego wyjątkowy smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna karpatka jest przepyszna, jednak jej przygotowanie będzie nieco bardziej pracochłonne. Karpatka z groszkiem ptysiowym jest dużo szybsza, ponieważ na dno tortownicy(...)wystarczy wysypać groszek ptysiowy, przełożyć go kremem i na wierzch ułożyć kolejną warstwę groszku. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla pieczonej karpatki. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciast bez pieczenia do wypróbowania przepisu na pyszną karpatkę na groszku ptysiowym. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania! KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS Składniki 150 g groszku ptysiowego
Przepiski.plroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)cukru 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 190g kremu orzechowo-czekoladowego 60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć
Obiad gotowyPlacuszki to danie mączne , które może być przygotowane na słodko bądź na wytrawnie. Ciasto, z którego powstają placki robi się z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Często do takiego ciasta dodaje się cukier, proszek do pieczenia bądź sodę oraz przyprawy. Mleko to tylko jeden z produktów nabiałowych , z którym zrobić można ciasto na placki . Z powodzeniem zastąpić można(...)maślanką, kefirem bądź jogurtem. Placuszki robić można z samego tylko ciasta lub łączyć je z dodatkami, którymi są albo owoce albo warzywa, wędlina, ser żółty i wiele innych. Ciasto na placuszki kukurydziane robię z mąki pszennej oraz mąki kukurydzanej. Dodaję do niego również kminek, czosnek, jogurt naturalny, odrobinę soli oraz pieprzu. Kiedy składniki mam już połączone dodaję do nich również
MeCooksBardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto, a do tego pyszne i puszyste! Idealne do filiżanki kawy. Składniki 1 kubek małego jogurtu naturalnego (180-190g) 3 kubki mąki 1 kubek oleju 3 jajka 1 kubek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego ulubione owoce (ja użyłam borówek) Przygotowanie Jogurt przelać do miski, umyć kubeczek. Odmierzyć(...)kubeczki po jogurcie mąki i przesiać do miski. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Owoce umyć i w razie potrzeby pokroić na cząstki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blaszkę (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Można wierzch ciasta dodatkowo wyłożyć owocami. Piec 40-45 min bez termoobiegu do „suchego
Wasze PrzepisyKruche ciasto z masą kajmakową, bezą i migdałami. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki Ciasto 5 szklanek mąki pszennej 500 g margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 6 białek 1,5 szklanki cukru migdały w płatkach Krem puszka masy kajmakowej kostka masła Przygotowanie Składniki na ciasto wysiekać, zlepić, podzielić na 3 części i każdą osobno wyłożyć(...)blaszkę, wylepić. Składniki na bezę ubić na parze i też podzielić na 3 części. Do jednej części bezy dodać migdały i wymieszać. Na każde ciasto dodać bezę i piec w temp. 180 stopni, u mnie ok. 40 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. Masło utrzeć z masą kajmakową na puszysty krem, podzielić go na pół, przełożyć placki. Placek z bezą
Wasze Przepisy