ciasto - 163312 przepisów (strona:1872/10888)

KETO PIERNIK CZEKOLADOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 95

Oceń ten przepis Rewelacyjny keto piernik czekoladowy to kolejna propozycja na świąteczne ciacho, które z pewnością Wam zasmakuje! Mocno czekoladowe, a zarazem mocno piernikowe ciasto przełożone dżemem bez cukru. Fantastycznie pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Mięciutki, puszysty, delikatny w smaku i bardzo aromatyczny! Przepis powstał jako drobna wariacja receptury na lubiane przez Was bardzo czekoladowe ciasto i z pewnością również(...)momentu aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodać mąkę bambusową, przyprawę do piernika oraz rozpuszczoną masę czekoladową. Całość przełożyć do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego na 160° C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180° C i piec przez kolejne 20 minut. Można sprawdzić

Ola la LCHF
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 82

Wlewam wystygnięty miód z masłem i przyprawami. Dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Miskę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię(...)pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze.  Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut

Gotowanie i blogowanie
Ciasto z wkładką orzechową 220

Ciasto z wkładką orzechową to bardzo smaczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Artykuł Ciasto z wkładką orzechową pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Trójkąciki z farszem grzybowym 74

Przepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym. Składniki 1 op. ciasta filo 0.5 kg boczniaków 0.3 kg pieczarek 1 cebula sól pieprz trochę wody, mleka i oliwy roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie(...)lepki farsz. Jeden płat ciasta filo smaruję połączeniem wody, mleka i oliwy. Kładę drugi plat i znowu smaruje. Rozcinam ciasto na 5 pasków. Nakładam farsz i zawijam w trójkąty. Zawinięte przekładam na blachę, smaruje jajkiem i do piekarnika na ok. 15-20 min jak będą złociste. Temp. 180 st. C. Z jednego opakowania ciasta wychodzi około 12 trójkątów. Autor przepisu

Wasze Przepisy
Kruche rogaliki orzechowe 86

miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozdrobnij do powstania kruszonki Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrób kruche ciasto Podziel je na cztery części i każdą spłaszcz na okrągły placek Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min Orzechy zmiel w blenderze lub bardzo drobno(...)posiekaj Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem kryształem Jedną czwartą przygotowanej posypki wysyp na stolnicę formując koło o średnicy ok. 20 cm Na rozsypanych orzechach połóż jedną część ciasta i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 25 cm Wałkując ciasto obracaj je i przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta Podziel ciasto na 8 trójkątów

Słodki Blog
Ciasto seromakowiec bez pieczenia 104

Przepis na ciasto seromakowiec bez pieczenia Dzisiaj kolejna obiecana słodka nowość na świąteczny stół. Prosty przepis na pyszny seromakowiec bez pieczenia. Ciasto seromakowiec na herbatnikach to połączenie jasnej masy sernikowej i ciemnej makowej. Proste ciasto gotowane na herbatnikach bez ryzyka zakalca i innych niepotrzebnych niespodzianek. Seromak dla wielu osób to obowiązkowy wręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli

Dieta moja pasja
Kołacz z makiem 96

Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasto - kołacz z makiem - tradycyjne ciasto ze Śląska u mnie w uproszczonej wersji na małą blachę . Uwielbiam ciasta z makiem i zależało mi na tym, by móc w domu upiec takie ciasto jak z cukierni, by ta warstwa drożdżowa pod makiem nie była za wysoka . Ten przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, ale udało

Kawa z mlekiem
Gwiazda makowa 73

soli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy(...)pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem. Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto na 16 równych części, brać dwa sąsiadujące końce i skręcać je dwukrotnie wokół własnej osi. Gwiazdę pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem

Wasze Przepisy
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 162

Bardzo smaczna i szybka przekąska na każdą okoliczność.                                     Roladki z ciasta francuskiego z łososiem  Składniki: ciasto francuskie  - 1 opak (300 g ) łosoś wędzony - 1opak  ( 100g ) 1 - jajko pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać widelcem. Ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Rozwinąć ciasto(...)desce  lekko wałkiem rozwałkować. Ułożyć na  samym brzegu ciasta kawałki łososia, posypać pieprzem. Zwinąć w roladę zostawiając koniec ciasta. Posmarować koniec ciasta roztrzepanym jajkiem zwinąć roladę. Następnie całą roladę posmarować jajkiem i pokroić w plastry na jednakową grubość. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem ułożyć na papierze roladki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. do zrumienienia roladek

Kuchnia Danusi
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 91

Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ :  2 kg kiszonej kapusty  100 g grzybów suszonych  2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki około 50-100 g masła sól, pieprz do smaku  CIASTO :  500 g mąki - semolina- z pszenicy durum  1 kg mąki pszennej, tortowej szczypta soli około 1/4 szklanka oleju około 750 ml ciepłej wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne ciastka z kremem lub marmoladą / Ciastka warszawskie 265

przepyszne ale i pięknie się prezentują, więc dodatkowo ozdobią świąteczny stół. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek, będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 80 ciastek po przełożeniu. na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – to jest około 2 i ½ szklanki 250 ml 100 g cukru pudru – około ¾ szklanki 200 g masła lub margaryny – o temperaturze(...)/rumu do przełożenia ciastek, można również użyć marmolady lub dżemu do obtoczenia ciastek mielone orzechy włoskie lub wiórki kokosowe Link do filmiku z przepisem na: Ciastka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciastociasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
ekspresowe francuskie ślimaczki z masą makową 149

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z czerstwym chlebem 104

Pizza, w której znalazł się czerstwy chleb. Dobrze smakuje i jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa.  Ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki letniej wody 3 łyżki oleju 2 ½ dag drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru szczypta soli 3-4 kromki chleba 1 jajko Dodatki: około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda) 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)czosnek przyprawa do pizzy           Mąkę wsypać do naczynia, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny wieloziarnisty

Praktyczna pl
Szybkie ciasto bez jajek. 81

Dziś szybkie ciasto, tak zwane kryzysowe :) Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego,  ale akurat nie macie jajek, to nic nie szkodzi. Ciasto i tak możecie zrobić i to całkiem  smaczne ciasto. Dodatkowo jest to ciasto szybkie i proste w wykonaniu.  Wystarczy w misce wymieszać składniki suche, dodać składniki mokre i wszystko  razem wymieszać. Przekładamy(...)pół mleczna i gorzka) 60 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45-50 minut.  Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika

Agusiowe smakołyki
Kopiec kreta 78

Kopiec kreta to lekkie i smaczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego. Składniki CIASTO: 340 g mąki pszennej 2 jajka 220 g cukru 210 ml oleju 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao KREM: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki(...)cytryny Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy na przemian suche składniki, olej oraz mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kakao). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni

Wasze Przepisy