ciasto - 164325 przepisów (strona:1868/10955)

Pierogi z pieczarkami i suszonymi pomidorami 31

Pierogi z pieczarkami i suszonymi pomidorami zrobią furorę na Waszym stole! Od razu ulepcie ich więcej! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads

Bardzo Gruby Smok
Ciasteczka francuskie z serowym nadzieniem i truskawkami 73

składa aby przygotować je na Dzień Dziecka. Wasze dzieciaki, ale przede wszystkim Wasze wewnętrzne dziecko będzie się na pewno cieszyć na takie słodkości. Składniki (na 12 ciasteczek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4 łyżki mleka 2-3 łyżki brązowego cukru Na szybki dżem truskawkowy (można zastąpić gotowym ze słoika): 300g truskawek łyżka soku z cytryny 5 łyżeczek cukru Serowy krem: 200g(...)czasu do czasu mieszając, gotujemy na gęsty dżem, około 30 minut. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Nagrzewamy piekarnik na 200°. 2 blachy do pieczenia wykładamy papierem.   Gotowe ciasto francuskie odwijamy z opakowania i kroimy ostrym nożem lub świetnie sprawdza się kółko do pizzy- najpierw wzdłuż na połowę, a następnie na równej szerokości prostokąty – moje ciasto miało około

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkami na maślance 37

Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie też nie mogło zabraknąć wypieku z tymi właśnie owocami. Postawiłam na klasykę, czyli ciasto ucierane na maslance. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, ale też wilgotne zarazem. Świętnie sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 duże jajka 1 i 1/3szkl cukru kryształu(...)maślanki naturalnej  3,5szkl mąki pszennej tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Truskawki świeże lub mrożone  Mąka ziemniaczaną do obtoczenia truskawek Cukier puder do posypania ciasta  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka umieścić w misce miksera I utrzeć z cukrem zwykłym I waniliowym na puszystą jasną masę. Dodać olej I maślanki I delikatnie zmiksować. Mąkę

Waniliowe Improwizacje
Pyszne, maślane ciasto ucierane z owocami 41

roku. Okazji - nie okazji, by piec wykorzystując tą propozycję znajdowałam ostatnio kilka - pożegnania, powitania, pocieszenia. Za każdym razem równie pyszne, więc śmiało polecam,  przede wszystkim jako świetne ciasto sezonowe. Co do samej procedury przygotowania - to klasyk ucierany,  dlatego o jego jakości decyduje właściwa kolejność  łączenia składników ( koniecznie w temperaturze pokojowej ) i odpowiedni czas poświęcony na ich ucieranie(...)dodaniu miksując około minuty,  do dokładnego połączenia się z masą. Powstały krem powinien być jednolity, jeśli jednak troszkę  zacznie ważyć - nie szkodzi, nie wpłynie to na strukturę ciasta.  Teraz do masy przesiewamy przez sitko suche składniki,  również w kilku ratach, miksujemy na niskich obrotach miksera, naprzemiennie z dolewaniem niewielkich ilości śmietanki. Ucieramy całość chwilkę

Kronika Piekarnika
Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia! 51

Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia! Bardzo proste i wprost ekspresowe ciasto. Do wykonania w zaledwie pół godzinki. Polecam!     Składniki: Herbatniki ok 12 sztuk 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru podłużne biszkopty ok 14 sztuk 3 łyżki kawy cappuccino 1 puszka masy kajmakowej opcjonalnie polewa czekoladowa     *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja(...)powstanie gęsty krem *** *** Krem śmietankowy wykładamy na herbatniki i wyrównujemy *** *** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino *** *** Namoczone biszkopty układamy na kremie *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Opcjonalnie ciasto możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą *** *** Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Ciasto z domowym czekodżemem 42

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki pieczone w rulonikach z czekodżemem są urozmaiceniem diety zwłaszcza dla dzieci. Połączenie kakao, cynamonu i owocowego dżemu przypadnie do gustu niejadkom. Składniki na ciasto: 500 g orkiszowa jasna mąka typ 650 25 g świeżych drożdży  szklanka cukru szklanka mleka  jajko do posmarowania wierzchu ciasta  Składniki na dżem czekoladowy: 2 łyżki cukru 2 łyżki(...)mleka  2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu owocowego  1. Zaczyn na ciasto z rozkruszonych drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 2. Dodajemy resztę mąki zagniatając ciasto aż łatwo odejdzie od rąk.  3. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.  4. Mieszanką czekodzemu smarujemy całe ciasto i zawijamy w rulon

prawdziwe jedzenie
Ptysiowa rozkosz — tort, który robi wrażenie 70

wygląd! Najważniejsze, że solenizant szczęśliwy, a tort i tak zniknie szybciej niż zdążę pomyśleć o dietetycznych wyrzutach sumienia. Tort ptysiowy – lekkość, słodycz i odrobina magii Lubię wypieki z ciasta parzonego . Najczęściej piekę ptysie — są zgrabniejsze i zdecydowanie bardziej eleganckie niż cały tort ptysiowy, który po przekrojeniu trochę traci na urodzie. Ptysie za to zawsze wyglądają jak małe dzieła sztuki(...)znikają w tempie ekspresowym! Tort ptysiowy — lekki jak chmurka, słodki jak beza Ten deser wygląda niewinnie, znika błyskawicznie i sprawia, że nawet najtwardszy przeciwnik słodyczy kapituluje przy pierwszym kawałku. Ciasto delikatne jak westchnienie, krem puszysty i z nutą lemon curd — jednym słowem: ideał. A najlepsze jest to, że po zjedzeniu porcji (albo trzech) można sobie bezkarnie wmawiać: „Przecież

codojedzenia
Biszkopt z sezamem i masą ajerkoniakową 44

tegoroczne Święta przygotowałam nowe ciasto, a mianowicie biszkopt z masą ajerkoniakową i sezamową wkładką. Ciasto wyszło wysokie (zrobiłam je na blaszce 18x28cm) i efektowne. Moim bliskim smakowało bardzo, mnie natomiast, jeśli mam być szczera, nie urzekło w 100%. Uważam również, że nie jest to dobry wybór dla początkujących cukierników. Potrzebne jest tutaj lekkie wyczucie w postępowaniu oraz wyczuciu czasu(...)błąd, bo do warstwy czekoladowej użyłam łyżeczek mleka, zamiast łyżek i masa wyszła wg mnie zbyt… „żelowata”. Przepis dodaję na bloga z uwagi na to, że ciasto bardzo smakowało moim bliskim oraz z zamiarem przygotowania go ponownie…. być może w nieco okrojonej wersji – widzę go bardziej z 2 warstwami biszkoptu (każdy z 3 jajek

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe ciasto rabarbarowe 45

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Pyszne ciasto sezonowe bez glutenu oraz bez dodatków drożdży i proszku do pieczenia. Idealne dla dzieci także jako prosty przepis, z którym dzieci (z pomocą dorosłych) mogą uczyć się piec. Składniki: mąka ryżowa, owsiane lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (lub octu jabłkowego) 2-3 gałązki rabarbaru(...)odcinamy tylko brzydkie końcówki. Kroimy w kostkę i opruszamy cukrem. Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna

prawdziwe jedzenie
Pizza ekspresowa 36

potrzeba na szybko zrobić coś pysznego. Pizza ekspresowa z dużą ilością warzyw i z bokami zawiniętymi z serem. Zawsze możesz dodać plastry kiełbasy krakowskiej i inne dodatki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (wystarczy na 6 kawałków) 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku puszka kukurydzy majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy(...)patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowe ciasteczka wielkanocne 47

odważyć 20 g. Przekroić owoc na pół i wycisnąć 3 łyżki soku. Do miski wsypać mąkę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta), najpierw krótko na najniższym ustawieniu, a następnie na najwyższym, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm, między dwiema warstwami folii spożywczej. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Ja użyłam do tego foremek o wysokości 5,5 cm (firmy Smolik - kod EAN 8594021419535). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Świat Ciasta
Mazurek z orzechami 47

mnie tradycji przygotowania na Wielkanoc mazurków, ale obok tego nie mogłam przejść obojętnie. Czułam, że to ciasto zrobi w moim domu furorę i nie myliłam się, wszyscy je zachwalali. Kruche ciasto, masa czekoladowa, duuuuża ilość orzechów i domowy karmel. Brzmi pysznie, prawda? I takie jest. Ciasto przygotowałam na zeszłoroczną Wielkanoc. Kojarzę, że coś pozmieniałam w przepisie, ale nie zanotowałam sobie(...)dokładnie, więc podam Wam po prostu przepis, na bazie którego korzystałam. U mnie ciasto po wyrobieniu miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Bałam się, że zbyt mocno ogrzałam je w dłoniach i mi nie wyjdzie, ale po ponad godzinnym schładzaniu w lodówce zastygło, a po upieczeniu wyszło bardzo dobre. Orzechy sypałam bezpośrednio z torebek, nie ważąc ich. Starałam się jedynie

Smaki Na Talerzu
Ciasto murzynek 38

Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Składniki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta (np. rumowy) 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie W rondelku rozpuścić masło z cukrem i kakao, następnie dodać(...)odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i piec 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać ciasto pozostawioną polewą czekoladową i posypać orzechami. Autor przepisu: Edyta The post Ciasto murzynek first appeared

Wasze Przepisy
Sernik na zimno z serków waniliowych 43

Całkiem niedawno proponowałam serniczek na zimno.  Nie planowałam w najbliższym czasie powrotu  do ciast z tej kategorii. Aktualnie wszystko kręcić się powinno wokół bab, mazurków, paschy..  Ja również pokręcę się w tych klimatach, ale jeszcze dziś, na szybko, zanim wyciągnę tradycyjną, starą i zdeformowaną formę do baby drożdżowej - jeszcze jeden sernik. Wanilia od jakiegoś czasu mnie uwodzi(...)mnie firmy Łowicz ) 125 gram serka mascarpone 1 Czekotubka Wedel - biała 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30 % 1 i 1/2 szklanki okruchów zmielonego ciasta biszkoptowego lub ciasteczek Wykonanie: Warstwy ciasteczkowe: Do wykonania warstw z okruchów wykorzystałam  upieczone przed trzema dniami miękkie, biszkoptowe ciasto. Została mi około połowa niewysokiego ciasta pieczonego  w tortownicy

Kronika Piekarnika