uzupełniają smak wigilijnego barszczu. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Jak zrobić takie pyszne paszteciki!! Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z serem i pieczarkami- Składniki: SKŁADNIKI NA CIASTO DO PASZTECIKÓW: 300 g mąki pszennej typ 650 300 g mąki pszennej tortowej typ 450 60 g masła 2 jajka rozmiar M 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody(...)sera 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku DODATKOWO: mak, sezam lub zioła do posypania pasztecików 1 roztrzepane jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: – Letnie mleko mieszamy z letnią wodą. Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy połowę mleka wymieszanego z wodą. Do innej miski wsypujemy przesiane mąki sól oraz cukier. Drugą połowę mleka
Olcia gotuje!Dziś mam gratkę dla fanów miodowych ciast. Cieniutkie miodowo kakaowe placki przekładane kremem czekoladowym i obficie polane polewą czekoladową. Żeby nie było tak całkiem słodko, jedną warstwę przełożyłam dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, na pewno nikt się nie oprze kawałkowi takie słodkiej rozpusty. Przepis znalazłam w zeszycie u teściowej, podobno w domu rodzinnym mojego Męża gościło dość często(...)dzielę się z Wami przepisem tutaj. Ponieważ placki wychodzą dość twarde, najlepiej jest upiec placki kilka dni wcześniej, a potem przełożyć masą budyniową i polać polewą. Ciasto: 5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 jajko 250 g masła (może być margaryna) 3 łyżki mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki kakao
Cynamonowe szczęścieszklanka cukru pudru 3-4 łyżki słodkiej śmietanki *** Miękkie masło ucieramy z cukrem i miodem. Ciągle miksując dodajemy żółtka *** *** Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Do ciasta przesiewamy mąkę wraz sodą i proszkiem do pieczenia *** *** Ponownie mieszamy *** *** Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i cynamon *** *** Mieszamy *** *** Na koniec dokładamy białka jaj ubite na sztywno i ponownie mieszamy(...)połączenia składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 50 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie ze śmietanką *** *** Ciasto polewamy lukrem *** *** Kroimy gdy polewa całkowicie zastygnie (ja pokroiłam za szybko ;)) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta
Blog z ApetytemPyszny piernik przekładany dwoma masami - masą jabłkową oraz masą z kaszy manny :) Samo ciasto piernikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w trakcie studzenia piernika przygotowujemy obie masy do przełożenia, które też są banalnie proste. Tak więc nie jest to wcale skomplikowany wypiek, nawet jeżeli na taki wygląda :) Bardzo polecam, bo smakuje naprawdę wybornie. Nie pomijajcie oczywiście polewy(...)czekoladowej! Piernik i czekolada to przecież połączenie wręcz obowiązkowe :) Składniki na ciasto piernikowe : 320 g mąki pszennej tortowej 120 g masła 3 jajka, białka i żółtka osobno 165 g cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Opowieści z piekarnikaShare Pinterest Print Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą , doprawiona ziołami prowansalskimi. W środku mięciutka, z wierzchu chrupiąca. To pomysł na pyszny wegetariański obiad lub ciepłą kolację. Ciasto filo ze szpinakiem zwinęłam w harmonijkę, gdzieniegdzie powciskałam plasterki cukinii i sera feta. Całość zalałam masą jajeczną i zapiekłam. Ciekawy pomysł i wart wypróbowania Składniki: 4 – 5 płatów(...)ciasta filo 1 cukinia (wąska) 200 g sera feta około 180 g świeżego szpinaku 300 g śmietany kremówki 30 % 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Patelnię cienko posmarować oliwą i lekko zrumienić cukinie z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
Oryginalny smakpodwieczorek. Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowała. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 3 jaka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 6 łyżek oleju Na nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy cukier do smaku 1 budyń(...)Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką
IzabelawkuchniSernik królewski z persymoną to moja propozycja ciasta na święta. Sernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubiany. To jedno z tych ciast, które zawsze jest zamawiane na święta, uroczystości i jubileusze. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na serniki bo często je piekę i lubię je urozmaicać. Dzisiaj propozycja sernika z kakaowym spodem i wierzchem oraz bardzo sezonowo(...)owocem persymony (kaki). Jak wam się podoba? PRZEPIS SERNIK KRÓLEWSKI Z PERSYMONĄ Składniki: ciasto na spód i wierzch: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 2 żółtka lub 1 jajko całe 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 1 szkl cukru sok z 1 cytryny
Dorota Smakujelodówki. Następnego dnia, masło pokroić na paski, ułożyć na kawałku folii spożywczej na kształt kwadratu. Przykryć drugim i uderzać wałkiem do momentu, aż będzie tak elastyczne jak ciasto w lodówce. Uformować kwadrat u boku 15 cm i włożyć do lodówki. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować, naciąć po środku krzyż na głębokość ok 3 cm. Rozwałkować aby uzyskać kwadrat(...)boku 30 cm, środek kwadratu trochę grubszy niż boki. Na środku ułożyć kwadrat masła, rogi ciasta złożyć do środka jak kopertę. Ciasto rozwałkować w górę i w dół aby uzyskać prostokąt o długości 30 cm. Następnie ciasto złożyć na 3 części, uzyskany placek obrócić w pionie i złożyć na 2 części. Zawinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki
gotuj ze mnąprzepysznym kremem z dodatkiem orzechów włoskich. Te rurki cieszą się dużą popularnością podczas Świąt Bożego Narodzenia, spotkań rodzinnych, wesel i wszelkiego rodzaju specjalnych okazji. Rurki wykonane są z kruchgo ciast, wypelnionego pysznym i aromatycznym kremem. Pyszne ciasto, które jest idealnie chrupiące za zewnątrz z cudownym, kremowym nadzieniem wewnątrz. Jeśli szukasz przepisu na pyszne rurki, które zadowolą Twoich gości, ten przepis(...)endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Składniki jakie sa potrzebne: Ciasto: – 2 szklanki maki orkiszowej – 1 łyżka cukru waniliowego – 110 g erytrytolu – 2 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 125 g margaryny – 150 g orzechów
Zdrowy Styl JoannySłynna wuzetka, dzisiaj w wersji mini. Ostatnio królują u nas mniejsze ciasta, tak byśmy nie musieli ich zajadać cały tydzień😀🙈 Naszło mnie jakiś czas temu na ciasto czekoladowe (kiedyś nie do pomyślenia, ale smaki się zmieniają🙊😆), więc zmniejszyłam ilości i tak powstało ciasto w-z, w wersji mini. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.24x20cm Inspiracją był wcześniejszy wpis , w którym(...)bazowałam na tym przepisie Ciasto: - 4 większe lub 5 małych jajek (osobno białka i żółtka) - 80g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 135g ksylitolu lub cukru - 60g kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce ksylitol lub cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Masa musi być bardzo puszysta. Na końcu dodajemy partiami mąkę wymieszaną
Smaczne Zdrowektóre uwielbiam przygotowywać na śniadanie. A smakuje po prostu wyśmienicie, szczególnie w połączeniu ze smażonym boczkiem i sadzonymi jajkami . To naprawdę idealne połączenie smaków! Do przygotowania tortilli używam typowego ciasta na kopytka, które wałkuję na cienkie placki i smażę na oleju. To najprostszy wariant tego dania, ale równie smaczny. Jeśli jednak wolisz, możesz również upiec tortillę na suchej patelni. Taki(...)jest potrzebne do przygotowania tortilli z ziemniaków i szpinaku? Oczywiście, głównym składnikiem są resztki ziemniaków. Jeśli masz je jeszcze w lodówce po obiedzie, świetnie się sprawdzą! Musisz także przygotować ciasto na kopytka, które jest podstawą tej potrawy. Do tego potrzebujesz mąki, wody i soli. Połącz te składniki i wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Gdy już masz
codojedzeniaoleju 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnią wodą, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 kawałków z których formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Domowy Smak JedzeniaIdę o zakład, że to będzie jedno z Waszych ulubionych ciast! Jest przepyszne! Mocno „piankowe”. U mnie na pewno trafia wysoko na listę tych TOPowych ciast. Jeśli lubisz ciasta z masą, albo te z posmakiem kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Biszkopt kakaowy, na nim śmietankowa masa z dodatkiem karmelowej kawy zbożowej, a dalej śmietankowa pianka z białą czekoladą(...)papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ja zwykle nie patrzę na czas, a na to czy krawędzie ciasta odchodzą mi już od blaszki). Studzimy. Masa kawowa: Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny oraz 2,5 łyżki kawy zbożowej. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą (troszkę mniej niż
Smaki Na Talerzuzamieściłam. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować to ten sernik to połączenie prostego sernika z murzynkiem, oblane domową polewą czekoladową, prosto, domowo i absolutnie przepysznie. Ciasto: 1/3 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 150 g masła (możecie użyć margaryny) 180 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mleko, kakao(...)podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gotową masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut. Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż
Cynamonowe szczęście