ciasto - 163312 przepisów (strona:1857/10888)

Focaccia pomidorowa 62

moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Np. z ziemniakami. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku.  Składniki: 450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00 6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody  200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki soli 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch  czarne oliwki kilka pomidorków  1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku sól gruba (najlepiej sól w płatkach) Przygotowanie: Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany

AZgotuj!
Keto - serniczek na zimno na kruchym spodzie z kremem pistacjowym 58

walczą z nadwyżkami w lodówce  - może został tam również ser i śmietanka.  Zawalczcie koniecznie :) Składniki: proporcje na formę o rozmiarach około 16 cm / 20 cm Ciasto kruche: 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki mieszanki do wypieku ciast z podketo.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki erytrytolu 1 żółtko 50 gram miękkiego masła szczypta soli Wykonanie: Do miski(...)wsypujemy suche składniki, dodajemy miękkie masło,  żółtko, widelcem rozcieramy do połączenia,  po czym zagniatamy dłonią. Gotowe, miękkie, elastyczne ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm  i wymiarach formy, w której poczynicie serniczek. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto,  nakłuwamy w kilku miejscach widelcem  i pieczemy w temperaturze 170 stopni około

Kronika Piekarnika
Facaccia pomidorowa 52

moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku.  Składniki: 450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00 6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody  200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch  czarne oliwki kilka pomidorków  1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku sól gruba (najlepiej sól w płatkach) Przygotowanie: Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie

AZgotuj!
Przepis na kule rumowe dla dorosłych 71

kule rumowe Moja dzisiejsza propozycja wybiega trochę w przyszłość, jeżeli nie potrzebujesz przepisu teraz, zapamiętaj go na później. Przepis na kule rumowe, to pomysł na to co zrobić z ciasta po świętach? Co zrobić z ciasta kruchego, ciasta czekoladowego, sernika czy też innych słodkich wypieków. Oczywiście jak na Wielkanoc przystało królują babki i babeczki. Co zrobić z suchego ciasta Kule(...)rumowe z resztek, moim zdaniem to coś genialnego. Nie zastanawiaj się co zrobić z suchego ciasta, resztek ciastek pokruszonych, czy tych co pozostały po zrobieniu ciasta bez pieczenia. Pierwszy krok, można to wszystko zamrozić ( poza ciastkami one mogą tak leżakować), a później gdy odpoczniesz po świątecznej wyżerce, możesz dać im drugie życie.😊 Zapraszam na przepis 🙂       Przepis

Dieta moja pasja
Solskinnsboller - norweskie bułeczki słoneczne 69

Skandynawia długa i szeroka stoi bułeczkami drożdżowymi. Najpopularniejsze są te z cynamonem, a zaraz za nimi kardamonowe i w zależności od dodatków, czy splotu ciasta noszą inne nazwy. Dziś zapraszam na norweską wersję cynamonek z nadzieniem! Solskinnboller, czyli słoneczne bułeczki to pyszne, delikatne cynamonki z kardamonem i budyniowym kremem, który nadaje bułeczkom zupełnie nowego wymiaru :) Możecie zrobić krem od podstaw(...)sobie tę część i zrobić nadzienie z budyniu z torebki i masła. Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne słoneczne bułeczki z kremowym nadzieniem, które pysznie przeplata się z cynamonowymi spiralami drożdżowego ciasta, to pyszny wstęp do wiosennych dni pełnych coraz cieplejszego słońca :) Są przepyszne i choć mogą początkowo wydawać się trudne, to jest to naprawdę prosty proces, by już po kilku chwilach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Deser Mimoza 73

dalej i nie mogę nic obiecać. Tym bardziej cieszę się, że zajrzeliście na bloga. Przynoszę dzisiaj życzenia świąteczne i przepis na deser Mimoza, mojego autorstwa. Zainspirowałam się popularnym włoskim ciastem Mimoza. Klasyczna Mimoza to puszysty biszkopt przełożony waniliowym kremem, ozobiony malutkimi kawałkami ciasta, który przypomina złocisty kwiat mimozy. I właściwie to miałam upiec dla Was taką tradycyjną Mimozę z włoskiego(...)jajeczek. A słoneczny kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy. Pamiętaj, żeby dozować ją ostrożnie.  Kształt kopuły powstaje dzięki misce, którą wykładamy folią spożywczą. Śmietanowo- maślankową masę wzbogaciłam ananasem. A ciasto nasączyłam leciutko likierem cytrynowym. Można też użyć rumu, soku z pomarańczy lub słabej herbaty. Warto jest poczekać, żeby masa dobrze zastygła i wszystko się przegryzło. Całość dekorujemy kawałeczkami biszkopta. Odcinamy przyrumienioną

dolcevitainmykitchen
Jabłecznik straciatella na biszkoptach bez pieczenia 113

Ciasto straciatella z jabłkami Szybkie zielone ciasto z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną, czyli przepyszny jabłecznik straciatella bez pieczenia. Słodka biała śmietanka, ciemna czekolada i kwaśne prażone jabłka, a to wszystko na mięciutkich biszkoptach. Brzmi jak kulinarna poezja, prawda? 😋 Tak, to ciasto jest rozkoszne i genialne w swojej prostocie. Ciasto z prażonymi jabłkami bez pieczenia Co zrobić z jabłkami(...)słoika? Możesz zrobić ciasto pieczone jak i bez pieczenia. Świetnym sposobem na prażone jabłka jest ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną. Jednak dziś będzie to straciatella na biszkoptach z bitą śmietaną i jabłkami. Niby tytuł złożony, ale wykonanie bardzo proste. Zapraszam na przepis 🙂       Jabłecznik straciatella przepis długie biszkopty 200 g herbatniki kakaowe 150 g jabłka prażone słoik

Dieta moja pasja
ciasto kakaowe z jabłkiem, galaretką... 77

razu mikserem ucieramy= do miski dać jajka, cukier, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia i sodę, miękką palmę, wlać mleko i mikserem utrzeć na gładkie i dość gęste ciasto. Jabłka obrane ze skórki pokroić na małe kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i mieszając dusić z 4 minuty, gdy wystygną wsypać kisiel i wymieszać, w trakcie pieczenia(...)stężeje i będzie fajna masa jabłkowa. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu dać jabłka i piec w nagrzanym piekarniku na 200C grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić. Na zimne ciasto dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 900 ml gorącej wody, ciasto w chłodnym miejscu lub lodówce zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie 147

czekoladzie. Umiarkowanie słodki sernik z masą kajmak i galaretkami. Sernik z masą krówkową świetnie sprawdzi się jako deser na święta, jak i na każdą inną okazję. Przepis na ciasto bez pieczenia, które bardzo szybko się robi. Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie jest jednym z łatwiejszych do zrobienia ciast na deser. Prosty skład i jeszcze prostszy sposób przygotowania tego(...)ciasta bez pieczenia , zawsze decyduje o jego wyborze do zrobienia na deser. Nie tylko prostota wykonania, ale i rewelacyjny smak zachęca, aby zrobić właśnie taki sernik na zimno. Przepis na sernik bez pieczenia zawsze wychodzi i wszystkim smakuje, a do tego świetnie się kroi i przechowuje. Jedyną trudność w przygotowaniu sernika z kajmakiem bez pieczenia widzę w dopilnowaniu, aby galaretka

Kuchcik gotuje
Wielkanocny kruchy mazurek z kremem, dżemem i ciasteczkami 56

kruche ciasteczka. Dekorujemy dowolnymi słodyczami, u mnie są to makaroniki i czekoladowe jajeczka. Prosty i łatwy w wykonaniu. Uda się każdemu. Słodkich inspiracji Wam życzę.   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny   Na krem śnieżkowowo-galaretkowy: 1 galaretka cytrynowa 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 250 ml gorącej wody(...)owoców )  dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie makaroniki i czekoladowe jajeczka )  żółty barwnik spożywczy do ciasteczek mąka do podsypania stolnicy     Wykonanie pysznego mazurka:   1. Ciasto, blaty i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie dzielimy na trzy części. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy blaty w kształcie jajka. Uzyskamy trzy

Izabelawkuchni
Zawijane drożdżówki z białym serem, lukrem i skórką pomarańczową 68

skusi. Udanych wypieków i wielkanocnych inspiracji.       Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 6 łyżek oleju Na nadzienie: 30 dag sera białego półtłustego 2 cukry waniliowe cukier do smaku 1 budyń(...)Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".  2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką

Izabelawkuchni
Mięciutki chleb na serku wiejskim 154

tygodniu chłodna mżawka i szaroburość przenika niemal do szpiku kości. No ale w marcu, jak w garncu! ;) Wyciągam więc kilka składników na blat, rozgrzewam piekarnik i nastawiam chlebowe ciasto, bo nic tak nie otula, jak zapach świeżego pieczywa. Bochenek na bazie wszystkim dobrze znanego serka wiejskiego, to pyszna propozycja na śniadanie i dla tych, którzy cenią sobie wyższą zawartość białka(...)Połącz serek wiejski z białkami jaj i zblenduj na gładko. 3. Do miski z drożdżami wlej masę z jajek i serka i dodaj przesianą mąkę oraz sól - wyrabiaj ciasto przy pomocy widelca do połączenia. 4. Przełóż ciasto na podsypany mąka blat i wyrabiaj przez ok. 10min. (możesz też wyrobić ciasto w robocie kuchennym). 5. Uformuj wyrobione ciasto w kulę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gruszki w cieście z cydru 78

Gruszki w cieście z cydru, to doskonała propozycja dla miłośników ciast, ciasteczek i pączków. Połączenie soczystych gruszek z aromatycznym cydrem sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gruszki w cieście z cydru to doskonały sposób na zaskoczenie gości i delektowanie się wyjątkowym smakiem. Zapraszam po przepis:) Składniki 3 gruszki, miękkie 1 szklanka mąki pszennej( szklanka(...)gruszek odkroić czubek oraz dół. Środek wydrążyć najlepiej użyć drylownicy. Pokroić na krążki o 1 cm grubości, będą wyglądem przypominały donaty. W misce wymieszać cydr, mąkę i cynamon. Konsystencja ciasta jak gęsta śmietana. Gdyby było zbyt lejące dosypać mąki, zbyt gęste dolać cydru. W rondlu rozgrzać olej, tyle aby krążki nie dotykały dna podczas smażenia. Na talerzu rozłożyć listki ręcznika

gotuj ze mną
Przepis, do którego wracam często! 66

razem zrobiłam domowe spaghetti , taką porcję na jedno posiedzenia jak ja to mówię. Przyrządzając to danie od podstaw zaczynam od przygotowania makaronu. Idzie mi to nawet szybko, ponieważ ciasto na makaron zagniatam za pomocą miksera, a kroję maszynką. Tak to można gotować spaghetti, prawda! Ciasto na makaron jest na początku dosyć twarde, ale z łatwością tworzy kulę. To znak(...)ciasto jest już dobrze wyrobione. Potem owijam ciasto w folię i daję mu odpocząć 30 minut. W międzyczasie gotuję sos bolognese. Grunt to zaplanować gotowanie! Sosu jest zawsze więcej niż spaghetti ale jak wspomniałam, od kiedy mam maszynkę do makaronu to zawsze mogę go szybko przygotować i cieszyć się nim póki świeżo ugotowany. Resztki sosu bolognese zawsze można wykorzystać

codojedzenia
Nastolatka w kuchni: sticky toffee pudding... 67

przepis pochodzi ze strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk        Inne przepisy z tej serii:  MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik Składniki: (okolice 6 porcji) na ciasto 100g posiekanych daktyli bez pestek 80ml gorącej wody 1 łyżeczka sody 90g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej 140g jasno-brązowego, miałkiego cukru 2 jajka 180g mąki(...)jasno-brązowego, miałkiego cukru 25g masła 110ml śmietanki 36% 1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj średnią blaszkę do ciasta - okolice 20/20cm, albo nieco większą, wyłożon ą papierem do pieczenia. 2. Przygotuj daktyle: włóż do miski razem z gorącą wodą i sodą. Zostaw do czasu, aż będą potrzebne. 3. W osobnej, sporej misce ubij mikserem, albo drewnianą łyżką, masło i cukier

Lejdi of the house