ciasto - 163312 przepisów (strona:1850/10888)

Pizza ekspresowa 14

potrzeba na szybko zrobić coś pysznego. Pizza ekspresowa z dużą ilością warzyw i z bokami zawiniętymi z serem. Zawsze możesz dodać plastry kiełbasy krakowskiej i inne dodatki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (wystarczy na 6 kawałków) 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku puszka kukurydzy majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy(...)patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowe ciasteczka wielkanocne 22

odważyć 20 g. Przekroić owoc na pół i wycisnąć 3 łyżki soku. Do miski wsypać mąkę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta), najpierw krótko na najniższym ustawieniu, a następnie na najwyższym, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm, między dwiema warstwami folii spożywczej. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Ja użyłam do tego foremek o wysokości 5,5 cm (firmy Smolik - kod EAN 8594021419535). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Świat Ciasta
Mazurek z orzechami 22

mnie tradycji przygotowania na Wielkanoc mazurków, ale obok tego nie mogłam przejść obojętnie. Czułam, że to ciasto zrobi w moim domu furorę i nie myliłam się, wszyscy je zachwalali. Kruche ciasto, masa czekoladowa, duuuuża ilość orzechów i domowy karmel. Brzmi pysznie, prawda? I takie jest. Ciasto przygotowałam na zeszłoroczną Wielkanoc. Kojarzę, że coś pozmieniałam w przepisie, ale nie zanotowałam sobie(...)dokładnie, więc podam Wam po prostu przepis, na bazie którego korzystałam. U mnie ciasto po wyrobieniu miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Bałam się, że zbyt mocno ogrzałam je w dłoniach i mi nie wyjdzie, ale po ponad godzinnym schładzaniu w lodówce zastygło, a po upieczeniu wyszło bardzo dobre. Orzechy sypałam bezpośrednio z torebek, nie ważąc ich. Starałam się jedynie

Smaki Na Talerzu
Ciasto murzynek 19

Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Składniki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta (np. rumowy) 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie W rondelku rozpuścić masło z cukrem i kakao, następnie dodać(...)odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i piec 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać ciasto pozostawioną polewą czekoladową i posypać orzechami. Autor przepisu: Edyta The post Ciasto murzynek first appeared

Wasze Przepisy
Sernik na zimno z serków waniliowych 20

Całkiem niedawno proponowałam serniczek na zimno.  Nie planowałam w najbliższym czasie powrotu  do ciast z tej kategorii. Aktualnie wszystko kręcić się powinno wokół bab, mazurków, paschy..  Ja również pokręcę się w tych klimatach, ale jeszcze dziś, na szybko, zanim wyciągnę tradycyjną, starą i zdeformowaną formę do baby drożdżowej - jeszcze jeden sernik. Wanilia od jakiegoś czasu mnie uwodzi(...)mnie firmy Łowicz ) 125 gram serka mascarpone 1 Czekotubka Wedel - biała 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30 % 1 i 1/2 szklanki okruchów zmielonego ciasta biszkoptowego lub ciasteczek Wykonanie: Warstwy ciasteczkowe: Do wykonania warstw z okruchów wykorzystałam  upieczone przed trzema dniami miękkie, biszkoptowe ciasto. Została mi około połowa niewysokiego ciasta pieczonego  w tortownicy

Kronika Piekarnika
Kremowy sernik z masłem orzechowym 34

Kremowy sernik z masłem orzechowym Ciasto, które łączy w sobie bogatą, aksamitną konsystencje tradycyjnego sernika z intensywnym orzechowym smakiem. Sernik jest pieczony z parą, w niskiej temperaturze, aby uniknąć pęknięć i uzyskać idealną konsystencje. Przygotowanie ciasta jest proste i bardzo szybkie. Sernik wychodzi kremowy, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach.     Składniki: *na tortownicę o średnicy 22cm Spód(...)ciasta: ok 200g ciastek pełnoziarnistych 60g masła Masa serowa (wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej): 1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka) 200g masła orzechowego, gładkiego, 100% orzechów 200g cukru (1 szklanka) 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy – 16g 50ml słodkiej śmietanki Polewa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie pół na pół) 80ml

Blog z Apetytem
Wiosenne ptysie z herbatą matcha 28

Ptysie z kremem karpatkowym, który mi najlepiej smakuje pomimo, że nie jest taki efektowny jak np. z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Z tej ilości ciasta wyszło mi 28 ptysi. Kremu w sam raz. Nadziałam połowę ptysi, resztę zamroziłam. Krem przechowałam w miseczce przykrytej folią przez 3 dni. Zrobiłam to po to aby sprawdzić jak się będą zachowywać ptysie, które(...)tylko wystygną mrozić.  Zaznaczam, że ptysie do mrożenia powinny być ładnie wyrośnięte i odpowiednio upieczone. Po ponownym pieczeniu przez te 10 minut pozbawimy ich tylko wilgoci a ciasto stanie się chrupiące i jak tylko wystygną można je nadziewać. Nadziane ptysie przechowujemy w lodówce Wiosenne ptysie z herbatą matcha Ciasto parzone 130 g masła, 260g wody, 170 g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
Profiterolki / mini ptysie z sosem czekoladowym (bez glutenu i bez białego cukru) 29

kremem jogurtowym i polanych kremem czekoladowo-orzechowym a to wszystko w akompaniamencie świeżych malin i chrupiących orzechów 🤤 Czy to nie jest deser marzeń? Tutaj możecie zobaczyć proces przygotowania. Składniki: Ciasto parzone -200 ml wody -60g oleju kokosowego -40g mąki ryżowej i 40g mąki kukurydzianej* -40g skrobi ziemniaczanej -3 duże jajka * możesz użyć 80g mąki pszennej jeśli(...)Wodę i olej zagotuj w garnuszku. 2. Mąki wsyp do gotującej się mieszanki i szybko wymieszaj tworząc „kluski”, które nadal na małym ogniu rozcieraj łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłóż do innego naczynia, przykryj folią aby nie wyschło i umieść w lodówce aby całkowicie wystygło. 4. Następnie do ciasta dodaj jajka i zblenduj na gładką i gęstą masę

Candy Pandas
Zdrowe słodycze i przekąski – jak zaspokoić ochotę na słodkie bez wyrzutów sumienia? 36

rafinowany cukier. Na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które pozwalają cieszyć się słodkimi przyjemnościami, jednocześnie dbając o kondycję organizmu. Dlaczego warto postawić na zdrowe słodycze? Tradycyjne słodycze, jak cukierki, ciasta czy czekolady, często zawierają duże ilości rafinowanego cukru, tłuszczów trans, konserwantów oraz sztucznych barwników. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu

Kuchnia MagdaLeny
Słodkie, ale zdrowe – muffiny, które łączą smak i wartości odżywcze 33

cukinia w ogrodzie rośnie jak szalona, a Wy zastanawiacie się, jak ją wykorzystać. Muffiny cukiniowe to doskonały sposób na połączenie zdrowych składników z wyśmienitym smakiem – spróbujcie koniecznie! Warzywa w cieście? Tak smakuje zdrowa rewolucja! Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw czy awokado, ponieważ nadają one ciastom wyjątkową wilgotność i delikatność. Ciasto z cukinią , klasyczne ciasto marchewkowe czy muffiny z awokado(...)tylko kilka przykładów, które zachwycają smakiem i świetnie sprawdzają się jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Piekłam nawet ciasto z burakami – i muszę przyznać, że było absolutnie pyszne! Buraki nadają wypiekowi nie tylko piękny, głęboki kolor, ale także delikatną słodycz i wyjątkową wilgotność. To świetny sposób na połączenie warzyw z deserami, zwłaszcza jeśli chce się ograniczyć ilość cukru i dodać

codojedzenia
Pączki lekkie jak chmurka 42

żółtkach, z dodatkiem śmietany, ale lekkie jak chmurka. Nasze ulubione!  Ja nadziewam je przed smażeniem dżemem lub gęstymi powidłami, niekiedy kremem czekoladowym (ale musi być gęsty), dokładnie zlepiam ciasto, żeby nadzienie nie wypłynęło. Jeśli macie w planach nadziać je kremem na bazie śmietanki, mascarpone, zabaione (zabaglione) itp - lepiej to zrobić po usmażeniu.  Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem(...)cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, ekstrakt, wlać alkohol, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę, wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i dostawić na ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić, dodając masło. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko lepiące, ale miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, można dosypać łyżkę mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski, posmarować olejem, przykryć

Obiad gotowy
Szarlotka doskonała 41

jest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja.  Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki , tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło.  Ciasto kruche(...)szklanki mąki  1/2 szklanki cukru  200 g masła  5 żółtek 2 łyżka śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.  Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę. Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym 31

instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe(...)kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple

prawdziwe jedzenie
Ciasto z czekoladą w proszku 55

Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak było tym razem, zalegała mi czekolada w proszku, więc postanowiłam dodać ją do ciasta. Oczywiście ciasto proste i szybkie do zrobienia, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy łyżka, lub trzepaczka.  Użyłam czekolady w proszku Van Houten. Można też użyć kakao rozpuszczalne typu Nesquik. Kakao jest słodsze, więc polecam zmniejszyć ilość(...)cukru, ale to już musicie dostosować do swojego smaku. Kiedyś robiłam takie ciasto z dodatkiem kakao Puchatek i wystarczyły 2 łyżki cukru.  To co? Robicie? Składniki: 300 g. mąki pszennej tortowej  150 g czekolady w proszku 1 płaska łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  3 jajka 150 ml oleju 200 ml mleka

Agusiowe smakołyki
Pieczony sernik tiramisu (prosty przepis) 74

Uwielbiasz serniki i kawę? To ciasto będzie dla Ciebie idealne! Sernik Tiramisu to połączenie intensywnej kawy i kremowego sera z wiaderka. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję – czy to jako deser, czy ciasto na imprezę lub święta. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest naprawdę proste! Wystarczy, że formę(...)godziny. Sernik pieczony bez kąpieli wodnej może być mniej wilgotny i kremowy. Przepis na pieczony sernik tiramisu Sernik Tiramisu Blog Via Gusto Uwielbiasz serniki i kawę? To ciasto będzie dla Ciebie idealne! Sernik Tiramisu to połączenie intensywnej kawy i kremowego sera z… Drukuj Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 1 godz

Via Gusto