Babka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej(...)minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu. Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty
Gospodyni Miejskarozpuszczalna 3/4 szklanki w misie robota utrzeć jajka z cukrem do "białości" na kogel-mogel w trakcie mieszania wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie ciasto w trakcie mieszania wlewać olej rzepakowyi utrzeć na gładkie ciasto ciasto podzielić na 2 części i do jednej wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać z ciastem forma silkonowa z kominkiem 24cm(...)przemian do formy dodawać ciasto jasne i na nie ciasto kawowe piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone zebra kawowa jest delikatna i ma wyśmienity smak kawy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika(...)blogu MojeTwojePrzetwory a jego autorce Ewie dziękuję za wskazówki dotyczące czasu pieczenia. :-) (Składniki na tortownicę o średnicy 18cm, na dużą blachę należy dać ich dwa razy więcej) Ciasto: 1 szklanka i 2 łyżki mąki (150g) 1/4 kostki miękkiego masła (50g) 5 łyżek cukru pudru (50g) 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g sera
Szefowa kuchniJestem kłamczuchem, miałam nie jeść słodyczy przez cały wrzesień. Jak robiłam ciasto obiecałam sobie, że nie skosztuję. Ani troszkę... Nie udało się, jest to tak pyszne ciasto, że nie ma opcji przejść obojętnie. Jednak trzeba być przy nim cierpliwym. Ja nie mogłam się doczekać kiedy przestygnie i trochę masy mi spłynęło. Pamiętajcie, czekamy 2 godziny i dopiero przekładamy(...)siak jest pycha . Składniki: ciasto - pierwsza warstwa: 125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki
pieprzny smaczekbarszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam(...)szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste, kruche ciasto z jabłkami. Takie proste, niewyszukane a takie jedyne w swoim rodzaju. Czy jest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę. Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną. Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy(...)ubitą z kokosem, możemy posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 1,5 kostki margaryny lub masła 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy
Made By Mom And Sonśladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe(...)wypieki". SKŁADNIKI Ciasto 125 g masła 125 g cukru* 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych szczypta soli Krem 500 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego Oraz 6 łyżek dżemu wiśniowego** 30 g wiórków kokosowych cukier puder Masło, cukier, cukier waniliowy, 4 żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować
Złote przepisypuszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam(...)zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy do dajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. P onownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi
Walijskie PichcenieWaniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie. Składniki : pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 łyżki słodkiego dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao pół łyżeczki cynamonu 1 szklanka mleka Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać(...)mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko. Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaChyba każdy zna babkę marmurkową, ta jest pyszna pulchna i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest proste a przy tym ładnie prezentuje sie na stole i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki lub herbatki. Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia(...)Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne. Przemieszać widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTemperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania(...)piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę i na koniec margarynę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki. Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 2-3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 - 3 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg białego sera 10 dag margaryny 1/2 - 3/4 szkl cukru 2 cukry waniliowe(...)jajka 1 szklanka mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem. Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj miałam ochotę na ciasto z masą :) Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia