ciasto - 162258 przepisów (strona:1847/10818)

Babka cytrynowa 198

Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem(...)piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną

In my kitchen
Tort "Letnia Pokusa" 160

jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:) Składniki na biszkopt: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 50 g mąki pszennej; 50 g mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka kakao; 3 łyżki wody; Wykonanie: Całe jaja ubić z wodą i cukrem kryształem na pulchną masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze 190 o C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem, usunąć pergamin i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić

In my kitchen
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 201

Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z serkiem brie i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu.  Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki(...)kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Szpinak rozmrażamy.  Cebulę

Słodka Strona
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 163

prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może i wielu słodyczy nie lubi. Wpadłam na pomysł ulepszenia mojego ciasta marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny.   Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła(...)serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
Drożdżowe dla leniwych 173

Dostałem od Małżonki Mej Aleksandry przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych.  Nie jest to jednak Jej autorski przepis. Ola dostała go od Marysi , która dostała ten przepis od  Halinki , która..... Jak widać drożdżowe dla leniwych zostało już wielokrotnie sprawdzone, przez liczne grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :) Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja(...)łyżeczka cukru waniliowego (to pomysł Małżonki Mej Aleksandry) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki pszennej  opcjonalnie owoce sezonowe lub rodzynki (dodajemy je po przełożeniu ciasta do formy) opcjonalnie kruszonka do posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki   - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej  i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z rosą 142

puszysty, delikatny i doskonały w smaku jak, co tu ukrywać, mojej synowej. Jednocześnie cieszę się, że mogę zaprezentować Wam ten   przepis i piękne zdjęcia. SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 żółtka\ 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego  1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju(...)jajka 4 żółtka 2 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru (35 g) Rosa z białek : 6 białek 1 szklanka cukru WYKONANIE: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w  lodówce ok pół godziny. Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto. Masa serowa: Twaróg mielimy  2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki

W kuchennym oknie Ewy
sernik 143

Składniki:            na ciasto(...)Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodzić w lodówce 1/3 ciasta ok. 1h. Wylepić dno formy (33x24),większą częścią ciasta-tzn 2/3 ,  po nakłuwać i podpiec w 180-190°C ok. 15 minut. Wystudzić. Ser  zmielić dwu-trzy krotnie. Masło utrzeć z cukrem i wanilią.Do utartej na gładko masy dodawać po jednym żółtku

w mojej kuchni
Francuskie babeczki z fetą 147

upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto francuskie 100 g sera feta 70 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii 10 czarnych oliwek 3-4 łyżeczki czerwonego pesto 1. Włączyć piekarnik(...)stopni, grzałka góra-dół. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się). Resztek z ciasta francuskiego nie wyrzucać. Zostawić nieregularne małe kawałki

Trzeci talerz
Mazurek z masą kawową i bezami 145

Wielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)łyżka wody 2 łyżki śmietany szczypta soli oraz: ok 10 - 12 małych bezików Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy

Taste Of My Day
Mazurek z orange curd 159

Kruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki(...)pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić

Domowa cukiernia Ewy
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 280

obiad.. Mamy nadzieje, że dzisiejszą propozycją choć trochę Was zainspirujemy i być może na Waszych Wielkanocnych stołach zagoszczą i nasze pierogi. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra(...)Brzmi apetycznie?  Zapraszamy do przepisu:  Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi:  3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina

Symfonia Smaków
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 163

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka(...)borówki amerykańskiej Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.  Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta. Wstawić

Humanistka w kuchni
Mazurek czekoladowy 170

Składniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok. 2 garści bakalii Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie(...)posiekać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, uformować prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach (żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 209

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty(...)jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika

Monia miesza i gotuje
Ciasto miodowe z brzoskwiniami 158

jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru 8 łyżek kaszy manny sok z 1/2 cytryny brzoskwinie z puszki Mąkę połączyć z cukrem i sodą, dodać jajko, masło i miód. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania