ciasto - 162258 przepisów (strona:1856/10818)

Drożdżówka z rabarbarem 177

się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko(...)przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być za gorące) przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie dodajemy resztę składników i mieszam mikserem. Jak ciasto ma już idealną konsystencję przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy) po wyłożeniu pozostawiamy ciasto  na 10 min tak żeby podrosło. W między czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy

Niezły Młynek
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 242

Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru 500 g kremowego(...)serka Dekoracja: 500 g malin  Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem aby obciążyć placek

Niezły Młynek
Tarta z brzoskwiniami 325

Tarty w każdym wydaniu są przepyszne :)  Ja mogę je jeść o każdej porze. Składniki na ciasto: 2 szklanki ( 300g) mąki uniwersalnej 2/3 szklanki ( 180g) zimnego masła 1/4 szklanki ( 30g) cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka zimnej wody Masa:  150 g białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone 30g cukru pudru(...)szklanka ( 150 ml) śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Dekoracja: 1 puszka brzoskwiń w syropie Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy

Niezły Młynek
Francuz z owocami i bezą 148

Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne.  Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze(...)czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko  ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa.  Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę

Niezły Młynek
Kruche pierożki ze szpinakiem 185

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte(...)łyżki oleju rzepakowego sól pieprz gałka muszkatołowa 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym) * dodatkowo: białko do posmarowania pierożków  Przygotowanie: Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę

Kulinarny Pamiętnik
Owsiana tarta z czerwoną porzeczką 165

napady. Ostatnio nic mnie nie powstrzymało by kupić porzeczki. Skoro nie było ich w moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać.  Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru

Fabryka pomysłów
Tarta z rabarbarem i jabłkami 157

Sezon rabarbarowy trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier(...)smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Ciągnik 199

Ciasto szybkie do zrobienia, pieczone w ekspresowym  tempie..a zjadane jeszcze szybciej..Przepis na ciasto o nietypowej nazwie [ jestem ciekawa czemu ktoś tak nazwał to ciasto] pochodzi z książki  Ciasta, ciastka i takie tam. 4 jajka 2/3 szkl.cukru 200 g czekolady gorzkiej 180 g margaryny 3/4 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Czekoladę rozpuścić(...)Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni [ lekko nagrzany piekarnik]. Uwaga z książki: Piec 12 minut -ani minuty dłużej - chodzi o to, żeby czekolada w środku była rozpuszczona. Moje ciasto piekło się ciut dłużej..i czekolada była rozpuszczona ale tylko pośrodku ciasta, ale i tak ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z budyniem 403

Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę(...)pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy

Emcia Pichci
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 179

Brownie to chyba najpopularniejsze ciasto czekoladowe, klasyk prosto z USA. Każdy miłośnik czekolady na pewno nie odmówi kawałka tego smakołyku. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Ja przygotowałam wariację na jego temat , dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers. Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi Składniki(...)czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 100 g mąki ½  szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut

Mania Gotowania
Stefanka cappuccino 1152

Stefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta. Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie(...)pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 201

czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam(...)łodyg rabarbaru i 3 łyżek cukru) Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce

Ratunku obiad
Szybki pomysł na weekendową przekąskę 378

uznaję np. sosów ze słoika czy z papierka, a na co dzień staram się wszystko robić sama, to czasami korzystam z gotowych produktów lub półproduktów. Robienie w domu np. ciasta francuskiego może być super pomysłem na leniwy weekend, ale nie, gdy mam tylko jeden dzień względnego spokoju. Przyznaję, że w zamrażalniku często mam porcję tego ciasta. Korzystam z niego chętnie(...)masło. Jeśli macie ochotę, oczywiście możecie przygotować je samodzielnie, ale w taki piękny dzień po prostu szkoda mi na to czasu. Wolę iść na spacer i użyć gotowego ;) A ciasto francuskie to świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło

Ratunku obiad
Kokosowa tarta z jeżynami 213

Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać troszkę wody . Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 500ml śmietany 18 % 4 jajka 4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne 1/2 szkl. cukru  cukier(...)waniliowy 50 g wiórek kokosowych 200g jeżyn Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek. Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce, zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C 60-70 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szarlotka jesienna 144

Szarlotka kojarzy mi się z jesienią. Z pysznymi jabłkami, cynamonowym aromatem i kruchym ciastem. Do tego filiżanka herbaty...i jestem w raju :) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 20 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 10 dkg cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Jabłka: 1,5 kg jabłek 150 g cukru cynamon Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą włożyć do lodówki, a większą rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec ok 10 minut.  Jabłka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce. Startym ciastem pokryć jabłka i piec

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania