ciasto - 164325 przepisów (strona:1877/10955)

Churros z sosem czekoladowym 79

Portugalii, meksyku. Smakują dość podobnie i najczęściej podaje się je z sosem czekoladowym. Dziś możesz je zrobić w domu, bo ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zobacz, wystarczy przygotować ciasto parzone, wymieszać z jajkami i przełożyć do rękawa. No i wtedy już można je smażyć. A sos? Sos jest jeszcze prostszy. Podgrzewacie śmietankę, dodajecie czekoladę, mieszacie i gotowe! @import(...)włoskie tiramisu –  tiramisu –  prosta szarlotka –  gruszki pieczone w miodzie –  chlebek bananowy –  florentynki –  przepis na chałwę –  truskawki z kruszonką –  blok czekoladowy – ciasto zebra CHURROS Przygotowanie : 40 minut Składniki: – 160 g mąki pszennej – 250 ml wody – 100 g masła – 2 łyżki cukru brązowego – szczypta soli – 3 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
pączki z dżemem wiśniowym 109

drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczyny dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz alkohol i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 60-90 min.). Wyrośnięte ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Pączki na Tłusty Czwartek 128

STAREGO PRZEPISU BABCI Cudowne, puszyste i mięciutkie, z piękna obrączką po usmażeniu. Przepis pochodzi od mojej babci, która dostała go na kursie kulinarnym jako młoda dziewczyna. PĄCZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZAPARZANEGO To ciasto jest zupełnie inne od klasycznego, nieco inaczej smakuje i trochę inaczej się z nim pracuje. Pączki z niego zrobione wychodzą bardzo puszyste i mają piękna obrączkę(...)usmażeniu. PĄCZKI KLASYCZNE Przepis na te paczki jest chyba najbardziej klasyczny, z ciastem bardzo łatwo się pracuje i zawsze wychodzą z niego przepiękne pączki z obrączką.   PĄCZKI Z PIEKARNIKA Chcesz trochę odchudzić karnawałowe słodkości? Nic trudnego, wystarczy przygotowane pączki upiec w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. MINI PĄCZKI SEROWE Bez wyrabiania, bez długiego czasu potrzebnego na wyrastanie ciasta

Słodki Blog
Ciasto kajmakowe bez pieczenia 249

Ekspresowe i przepyszne ciasto z kajmakiem na każdą okazję. Zrobisz je w 15 minut bez włączania piekarnika! Artykuł Ciasto kajmakowe bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pączki budyniowe 84

się z nadzieniem - sama uwielbiam pączki z budyniem, zwłaszcza o smaku toffi 😍 Choć i waniliowym nigdy nie pogardzę! Tym razem jednak zamiast robić nadzienie budyń dodałam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu pączki miały delikatny waniliowy posmak, a z dodatkiem jogurtu ciasto było delikatne i rozpływało się w ustach. Podczas przygotowywania ciasta nie zapomnijcie o dodatku spirytusu - zapobiegnie on nadmiernemu wchłanianiu(...)tłuszczu w trakcie smażenia. Już niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta sprawi, że wchłanianie zostanie znacznie ograniczone i nasze pączki nie będą przesączone olejem. Pączki budyniowe - przepis Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne: 260g mąki orkiszowej jasnej, budyń waniliowy bez cukru, 400g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ksylitolu, łyżeczka spirytusu, olej rzepakowy do smażenia

Z notatnika dietetyka
Placek z wiśniami 103

Wyjątkowy prosty w przygotowaniu maślany placek z wiśniami. To uniwersalny przepis na szybkie ciasto, do którego dodasz dowolne owoce: świeże, mrożone lub te z puszki. Ciasto przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników, bez miksera. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na placek z owocami. Placek z wiśniami SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczy / mandarynki. 75 g mąki pszennej mieszam z jedną, płaską łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewam do mokrych składników. Wsypuję 50 g cukru. Całość mieszam krótko do połączenia składników. Ciasto wylewam do formy, wyrównuję, układam równomiernie 60 g wiśni. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę

Zasmakuj Kuchni
Brownie z malinami 91

wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Brownie wylewam na blaszkę (28x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, wybierz i odłóż około 10 sztuk, a resztę wrzuć do rondelka(...)podsmaż, aż sok się zredukuje. Wyłóż zredukowany sos malinowy i odłożone całe maliny na ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 25-30 minut. Po tym czasie blaszkę od razu wyciągam z piekarnika i odstawiam ciasto do wystygnięcia. Brownie z malinami gotowe. Smacznego ? Artykuł Brownie z malinami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babka bananowa z likierem kawowym 79

Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję.   Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze

Słodki sentyment
Pączki pieczone 93

mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy *** *** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem *** *** Całość dobrze zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ciasto wychodzi dość klejące, ale lepiej nie podsypywać zbytnio mąką *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką(...)blacie na grubość około 1 cm *** *** Dużą szklanką wycinamy w cieście kółka *** *** Na każdym kółku układamy po około pół łyżeczki konfitury lub powideł *** *** Sklejamy ciasto z nadzieniem jak sakiewkę *** *** Formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu *** *** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nadziewamy

Blog z Apetytem
Chleb z mąki durum w/g J. Hamelmana 87

autor użył mąki chlebowej /, 110g wody, 20g zakwasu płynnego. Łączymy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na taki sam czas i  w takiej samej temp. jak bigę.  Ciasto właściwe 540g mąki durum, 440g. wody, 20g soli, 12g świeżych drożdży, Biga, Levain. x) x) Autor proponuje odjąć 1 łyżkę i 1 łyżeczkę z zaczynu. Ja dałam całość. Wszystkie składniki ciasta właściwego(...)łączymy, świeże drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mechanicznie wyrabiamy 3 minuty na I prędkości i 2 minuty na drugiej. Ja wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto jest dość luźnie ale nie dosypujcie mąki. Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny. W tym czasie składamy ciasto 2 razy  w odstępie 40 minut. Ciasta składałam nie wyjmując go z miski. Należy się

Leśny Zakątek
Japońskie pierożki Gyoza 96

wyglądem przypominają tradycyjne polskie pierożki , jednak pomimo wielu cech wspólnych różnią się od naszych. Mięsne nadzienie z warzywami i grzybami shitake , soczyste w środku i chrupkie dzięki obsmażeniu surowego ciasta na patelni. Idealne na przystawkę z domowym dipem czy sosem słodko kwaśnym, choć są tak pożywne i sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Wersji na te pierożki jest mnóstwo(...)mnie smakują najbardziej w tym wydaniu.  Palce lizać !   Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 4 dag mąki ryżowej 1 jajko 1 szklanka gorącej około 80*c wody Szczypta soli       Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego z szynki lub łopatki 30 g suszonych grzybów shitake 100 ml bardzo zimnej wody 1 marchewka 1 pełna szklanka posiekanej drobno

Wanilia i Kardamon
Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami 65

możemy pokroić tak cieniutko czy grubo jak chcemy. Do tego prosty i szybki w wykonaniu. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pół szklanki płatków owsianych ( u mnie błyskawiczne ) pół szklanki płatków kukurydzianych pół(...)płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut

Izabelawkuchni
Stromboli 102

pysznie smakuje nawet na zimno :) Polecam! W przepisie podaję gramaturę składników na farsz, których ja użyłam. Składniki na farsz można dowolnie zmodyfikować wedle swojego uznania. Składniki na ciasto : 320 g mąki chlebowej lub mąki na pizzę typ "00" 7 g suchych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli - 5 g duża szczypta cukru 1 łyżka oleju lub oliwy(...)włoskich, użyłam gotowej mieszanki Dodatkowo : jajko do posmarowania Wykonanie : Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Powoli wlewać letnią wodę i wyrabiać ręcznie lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego, przez 5-6 minut. Dodać olej/oliwę i wyrabiać, aż tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około

Opowieści z piekarnika
Nie daj się zaskoczyć w kuchni – sprawdź, jakie typu mąki warto mieć pod ręką? 87

Mąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki, co mamy nadzieję, ułatwi(...)identycznie. Jakie typy mąki spotkamy najczęściej? Każdy, kto lubi i potrafi gotować i piec przyzna, że potrzebuje kilku rodzajów mąki, aby móc bez obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów

Marcepanowa kuchnia