Jeśli szukacie prostego i smacznego pomysłu na deser do popołudniowej kawy czy herbaty, ciasto salceson z truskawkami sprawdzi się idealnie. Artykuł Ciasto salceson z truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plmnie jak zwykle sezonowo, jako że nazbieraliśmy z Mężem jagód leśnych to zapraszam na kolejne pyszne ciasto z ich udziałem. Przy okazji przyznam się, że ja osobiście zbierania jagód nigdy nie lubiłam, ale to właśnie te zebrane własnoręcznie, podczas oganiania się przed hordami krwiopijczych komarów smakują mi najbardziej. Obowiązkowo muszę w lecie zrobić z nimi pierogi (przepis na nie macie(...)tutaj), naleśniki oraz wypełnione po brzegi owocami jagodzianki, a jak jeszcze coś zostanie to wtedy kombinuję z różnymi deserami jak na przykład to kruche ciasto z bezą (która miała mieć piękny różowy kolor, ale znów trafiłam na kisiel, który ma słaby barwnik) jagodami oraz kremem budyniowym i powiem Wam, że to proste połączenie smakowało po prostu genialnie i nikt
Cynamonowe szczęściePrzepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Składniki 250 g mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 50 g masła 7 łyżek cukru szczypta soli Kruszonka 75 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli(...)miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Katarzyna The post Ciasto drożdżowe
Wasze Przepisyszybko i nie trzeba się zbytnio przykładać do jej wyglądu. Choć nie jest idealna, to i tak ładnie się prezentuje. Nie trzeba mieć nawet formy do tarty, wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi do środka. Zapraszam po przepis. Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 50 g. cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Nadzienie(...)puder do posypania tarty Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać wszystko nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę
Agusiowe smakołykiMalinowy przysmak to pyszne ciasto z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Składniki Ciasto kruche 400 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia 250 g margaryny schłodzonej Masa Budyniowa 5 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g cukru pudru 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl(...)oleju 500 g malin Przygotowanie Zagnieść składniki na ciasto kruche i schłodzić. Podzielić na 2 części, jedną większą drugą mniejszą. Białka ubić z cukrem na prawie sztywno, następnie dodać budynie, wymieszać znowu. Na końcu dodać 3 partiami olej i delikatnie połączyć z białkami. Kruche większą cześć ścieramy do tortownicy wyłożonej papierem i delikatnie docisnąć. Podpiec przez ok. 15 minut
Wasze PrzepisyPrzepis na delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, które wyjdzie każdemu! Składniki Rozczyn 1 kostka drożdży 1 szkl. mleka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Ciasto pół margaryny 1 szkl. mleka 3 całe jajka i 4 żółtka odrobina oleju 3 łyżki cukru 1 kg mąki szczypta soli Kruszonka 100 g mąki 50 g margaryny 50 g cukru(...)łyżkami cukru. Jak podrośnie, dodaję pół margaryny rozpuszczonej w 1 szkl mleka, 3 jajka całe, 4 żółtka, szczypta soli, odrobina oleju, 3 łyżki cukru i 1 kg mąki. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz chwile wyrabiam i przekładam ciasto do blaszki. Rozkładam maliny i posypuję kruszonką. Piec w 175 st. przez 50 min. Autor przepisu: Katarzyna
Wasze PrzepisyCiasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia to kolejny świetny pomysł na pyszny deser z truskawkami. Artykuł Ciasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwytrawne, bo z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, delikatne i pozostające takimi również po przestudzeniu. I w dodatku, bezcukrowe. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej - alternatywa muffinek, murzynków i ciast pachnących czekoladą. Kilka minut i można zaspokajać swe czekoladowe żądze i tęsknoty. Polecam z radością niekłamaną. Jak zwykle wykorzystałam produkty zakupione w podketo.pl - krem migdałowy i mieszankę do wypieku(...)ciast, polecam, bo są rewelacyjne, natomiast jeśli nie posiadacie tychże specyfików, w opisie podaję alternatywne rozwiązanie Składniki ciasta: proporcje na 4 babeczki lub tartaletki 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 70% 2 pełne łyżki bezcukrowego kremu migdałowego lub innego kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów 1 jajko rozmiar L 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Kronika Piekarnikaminut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować *** *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać *** *** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą(...)czasie ciasto musi urosnąć *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę *** *** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia *** *** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie
Blog z ApetytemCiasto stracciatella z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej świeżości z nutą delikatnej słodyczy. Artykuł Ciasto stracciatella z truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto francuskie z budyniem i truskawkami to super pomysł na małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Artykuł Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plświeżego koperku, drobno posiekanego 1 mała cebula, drobno pokrojona 300 ml śmietany 18% lub 30% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie kopytek: Ciasto na kopytka: W dużej misce połącz przeciśnięte ziemniaki, mąkę i jajka. Dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki(...)staraj się nie dodawać jej zbyt dużo, aby kopytka były miękkie. Formowanie kopytek: Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta długi wałek, a następnie pokrój go na małe, równomierne kawałki. Każdy kawałek delikatnie obtocz w mące, aby nie kleiły się do siebie. Gotowanie kopytek: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i masła. Partiami wrzucaj kopytka do wrzącej wody
Moja Książka Kucharskalnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i dodatki, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką(...)stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto
IzabelawkuchniCiasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne. Składniki Ciasto 3 szkl mąki 1 szkl cukru 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kruszonka pół kostki masła 3/4 szkl cukru pudru 1 szkl mąki Dodatkowo borówki lub inne owoce Przygotowanie(...)Składniki na ciasto wyrobić w misce i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie borówki i na to kruszonka. Piec ok. 40 min w 170-180 C. Autor przepisu: Margarita The post Szybkie ciasto z borówkami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisyletniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, kardamonem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Nadzienie serowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg
Opowieści z piekarnika