jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną(...)Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem. Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach przez cały rok znajdziemy wszystkie smaki wakacji. Są to produkty wartościowe, bowiem zarówno
Szalona Kuchnia Ewelinyjuż kupuję jakiś sok, to sprawdzam skład aplikacją „Zdrowe zakupy”. Ten sok nie zawiera e-składników i zawarte w soku cukry są naturalne i pochodzą wyłącznie z owoców. Polecam Składniki: – 2 jajka – 70g gęstej śmietanki kokosowej – 30ml wody kokosowej – 10g wiórków kokosowych – 20g mąki ryżowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)smażyć przez kolejne 2 minuty. Gorący placek posypać posiekaną czekoladą, po chwili rozsmarować roztopioną czekoladę po całym placku. Jeśli lubicie słodkie placki polecam dodać jakieś ulubione słodziodło do ciasta lub gotowy placek polać miodem lub ulubionym syropem. Smacznego Placek kokosowy (bez cukru, bez glutenu) Placek kokosowy (bez cukru, bez glutenu) Placek kokosowy (bez cukru, bez glutenu) Placek kokosowy (bez cukru
Smaki ArmineNajprostsze na świecie ciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami. Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-) Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak. Składniki: 500 gram płatków owsianych 100 gram ulubionych bakalii 30 gram wiórek kokosowych 300 ml wody 2 łyżka masła(...)miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym masłem, "zagniatamy"ciasto. Wałkujemy delikatnie na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zaczyna się w kuchniKolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki. Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi zajadam się w nieprzyzwoitych ilościach. Babeczki przesiąknięte są, aromatycznym, pomarańczowym sokiem. Dla zachowania egzotycznej, cytrusowej nuty, posypałam je pokruszonymi, suszonymi bananami, które utworzyły bardzo przyjemną kruszonkę, natomiast zwieńczeniem mojego "dzieła(...)stopni ucieram mikserem masło, dodaję miód i jajka i miksuje do połączenia składników dodaję sok i skórkę z pomarańczy dosypuję mąkę i sodę, miksuję przez chwilę nakładam ciasto do papilotek siekam banany i posypuję nimi babeczki piekę ok 20 minut SKŁADNIKI NA KREM: 2 pomarańcze - sok i otarta z nich skórka pół kostki masła 2 jajka 3 łyżki miodu
Upiecz sobie babeczkęPowoli zaczyna się mój ulubiony okres w roku, gdzie co chwilę zaczną się pojawiać fajne warzywa i owoce, z których można przygotowywać różne cuda Dostępne są już pierwsze szparagi, a za chwilę pojawi się moja ulubiona botwinka Paleo musi być zdrowe, smaczne i sezonowe. Witajcie nowalijki! Ale wracając do szparagów, sezon trwa mniej więcej do końca czerwca, więc trzeba(...)paleo nabiał, to parmezan idealnie się wpasowuje w to równanie (można go zastąpić płatkami drożdżowymi). Czysta Poezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil! Składniki: ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa) szparagi boczek por parmezan 2 łyżeczki wędzonej papryki 5-6 jajek szczypta soli szczypta pieprzu pietruszka
PaleoLifemleka Przygotowanie: W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy. Wykrawaj swoje pierniczki różnymi dowolnymi ozdobnymi wzorami, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia. Pierniczki piecz(...)twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać wilgoć z owoców i z czasem będą miękkie. Takie pierniczki można przechowywać bardzo długo i wyjmować kiedy ma się na nie tylko ochotę:) Przepis pochodzi ze strony: http://domowe-wypieki.com/ , leciutko go zmodyfikowałam
Zasmakuj Kuchnicóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe mieszanki, a ciasteczka z musli to po prostu hit tygodnia. Lekko słodkie(...)orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz
codojedzeniaKostkę (250 g) chudego twarogu miksujemy z dwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą(...)placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje
Kucharzycakroimy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kaszę, cebulę i kapustę. Smażymy na małym ogniu ok 25 minut aż kasza delikatnie zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Studzimy. Gdy nasze ciasto wyrośnie odrywamy od niego po kawałku wielkości mandarynki - w rękach formujemy z niego placuszki - nie za cienkie - i nakładamy na nie dowolny farsz - zlepiamy. Pierożki powinny mieć formę kulek wielkości(...)tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można dodać ser biały wymieszany z bakaliami i żółtkiem jajka; dowolne owoce (jagody mmiam!); kaszę gryczaną wymieszaną z serem białym i solą - pole do popisu jest ogromne! WIĘC... KOMBINUJCIE
sierotka maRysia w kuchniPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ... Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta(...)szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichceniesztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ... Na początku gofry wyglądają(...)gofrownicy. Nie trzeba ich podwadzac, skrobac - one nabierajac chrupkosci i same odchodza. Po wyjeciu z gofrownicy, nalezy lekko ostudzic gofry i ... Wedle uznania i smaku uzupelnic je w owoce, bita smietane lub cukier puder Smacznego
dlaSmaQSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz z galaretką cytrynową. Kiedy
Kuchnia po mojemupewnie zabrałabym Cię do Cervecería Catalana , która mimo ogromnej popularności wśród turystów odwiedzana jest także przez miejscowych, bo mimo tak wielkiej popularności wciąż serwują tam bardzo smaczne przekąski. Na owoce morza zabrałabym Cię do La Paradeta , na paellę do Kaiku , na ośmiornicę po galicyjsku do Pulpería A Gudiñ a, a na śniadanie i kawę do La Cometa . Wieczorem pewnie(...)praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość
Chilli Czosnek i Oliwamniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody(...)zrób wgłębienie i wlej tam delikanie rozczyn aby wyrastał, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, do mąki dolej resztę płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie.Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia
Apetyczna babeczkabywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie
Z miłości do słodkości