Niedziela bez deseru to jak lato bez słońca, albo zima bez śniegu. Korzystając z rozpoczęcia ferii oraz pięknej, słonecznej pogody, postanowiłyśmy spędzić niedzielę poza domem, deser
Moja kraina smakówTradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1
Pomysłowa kuchniaOstatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego
DefinicjaSmakuPrzepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichconaGorąco. Zbyt gorąco, żar leje się z nieba, aż strach zerkać na termometr. Myślisz tylko o cieniu, o klimatyzacji, jakimkolwiek ruchu powietrza. Nic, zero, zupełnie. Czas
W kuchni Karmel-itkikażdej Pani domu. Elegancki, z podświetleniem ledowym, płynną regulacją prędkości sprosta nawet najtrudniejszym wyzwaniom. Z wykorzystaniem blendera stojącego z linii Amica IN przygotowałam koktajl idealny na jesień. Smakuje jak ciasto marchewkowe i zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin, tak potrzebnych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Marchew to przede wszystkim najbogatsze źródło beta-karotenu. Warto pić np. koktajle czy soki(...)Każdą porcję posypujemy ½ łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczką płatków owsianych górskich. Jesienią jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Wrzesień to najlepszy czas na wzbogacenie naszej diety o większą porcję owoców i warzyw. Miksujmy więc koktajle, dla zdrowia i urody, najlepiej przez cały
Moja smaczna kuchniamagnez, doskonale łagodzi stres i poprawia nastrój. Po prostu idealny kompan na każdą pogodę. Musicie tego spróbować. Na blogu znajdziecie również przepis na brownie z masłem orzechowym i owocami. Składniki (forma 21 cm x 27 cm, 12 porcji): 2 dobrze dojrzałe banany czyli około 1 szklanka purée + 1 banan do pokrojenia w plasterki na wierzch 1 tabliczka(...)oraz przestudzoną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana. 6) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe
Fitsweet.memagnez, doskonale łagodzi stres i poprawia nastrój. Po prostu idealny kompan na każdą pogodę. Musicie tego spróbować. Na blogu znajdziecie również przepis na brownie z masłem orzechowym i owocami. Składniki (forma 21 cm x 27 cm, 12 porcji): 2 dobrze dojrzałe banany czyli około 1 szklanka purée + 1 banan do pokrojenia w plasterki na wierzch 1 tabliczka(...)oraz przestudzoną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana. 6) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe
Fitsweet.meKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!toffi to masa krówkowa z advocatem Helio – bomba pyszności! Deser przygotowuję także bez serka mascarpone, a całość dekoruję suszoną żurawiną (lub innymi bakaliami), posypuję kakao. Można udekorować świeżymi owocami, np. talarkami bananów, truskawkami, malinami, borówkami. Składniki: 150 g kruchych herbatników Digestive, opcjonalnie zwykłe 250 g serka mascarpone 4 banany 400 g masy karmelowej, zamiennie użyłam masy krówkowej(...)przykryj warstwą herbatników. Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych
Zasmakuj KuchniPavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia(...)słodki krem skórka z jednej cytryny sok z trzech cytryn 2 żółtka 2 jajka 200 g cukru kryształu 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy dodatkowo owoce Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć
O kuchni z uczuciemSezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś z ich dodatkiem. Mając mało czasu ale duże chęci przygotowałam ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków(...)ugniatamy.Przygotowujemy farsz.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.Na rozwałkowanym
Słodkie PrzyjemnościBezglutenowa wersja pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku i energia w pakiecie z dobrym humorem na cały dzień gwarantowane :) Torcik jest przepyszny, słodycz mango i kwaskowatość agrestu i kiwi doskonale się uzupełniają. Składniki: na 6 okrągłych gofrów: 180 g mąki gryczanej(...)Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka do dekoracji. Na talerz położyć pierwszego
Ze smakiem i z pasjąXV edycja Warsztatów z Gwiazdą - flagowego projektu portalu All About Life upłynęła pod hasłem "Żyj zdrowo, cisz się życiem", a jej głównymi bohaterami byli Martyna Chomacka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata