pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.Składniki na niedużą babkę:- 7 dużych żółtek- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g
Smaczne ZdrowePlacuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladowym. Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną(...)konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce
Wanilia i KardamonPrzychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym
Candy PandasChrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)puści sok, dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone truskawki i nektarynki. Na gotowe gofry nakładamy po łyżce rabarbaru z owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogminut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje(...)banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. W małym rondelku zagotowujemy sok z cytryny i cukier. Ściągamy z ognia i dodajemy odsączoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do miski z owocami. Dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Kierując się tą samą zasadą, co w musie wyżej - dodajemy partiami podbitą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia. Składanie tortu: Rantem o średnicy
DominikaDolciKocham wiosnę i lato za ogrom warzyw i owoców - dla mnie zawsze sezon trwa za krótko,stanowczo za krótko. Dziś mój kolejny przepis na placuszki z truskawkami - tym razem z zeszytu mojej mamy. Uwielbiam je bo wychodzą puszyste i bardzo delikatne. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak jak ja. Składniki: 35 dag mąki pszennej(...)plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam). Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną nałożyć na nie po kilka plasterków truskawek. Przy pomocy łopatki odwrócić
Niespełnione zdolności kulinarneWyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od reki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę. Odstawiamy 15 minut przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy(...)czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? Piękny, o białych, różowych, czerwonych lub fioletowych kwiatach, zdobi ogrody, wkracza na salony w formie bukietów... Kiedy przekwita przekształca się w owoc, w tym wypadku wielonasienną torebkę, gdy ją przechylimy kiedy dojrzeje wysypie się z niej mak. Nie on tu jednak jest zagrożeniem... W makówce, w ostatnim stadium dojrzewania, pojawia się mlecznobiały
Dzieje kuchennej WiewióryCiekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i
wyzwania kuchenneuaktywnić. Przepis na zakwas chlebowy żytni ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨ Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów mąki owsianej 250 ml wody + 70 ml wody 25 gramów suszonych jabłek(...)klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal
Szczęśliwa kuchniauaktywnić. Przepis na zakwas chlebowy żytni ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨ Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów mąki owsianej 250 ml wody + 70 ml wody 25 gramów suszonych jabłek(...)klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego
Poranek na słodkowaniliowego ). Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia placuszków z tapioki. Warto dodać, że placuszki są miękkie i puszyste. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane, np. ze świeżymi owocami. Składniki na porcje dla 2-3 osób: 2/3 szklanki drobnej tapioki (120 g) 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki zwykłego cukru szczypta soli 3-4 łyżki mąki(...)perełki tapioki przemieszać, aby masa nie była zbita. Przesypać je do miski, wbić jajka i dodać mąkę. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Musi powstać w miarę gęste ciasto. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćbabeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo, a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść
Domowa cukiernia Ewyrano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni, jednak(...)miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Zawsze głodna!