moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam(...)wykonania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej cukier oraz rozkruszone drożdże. Masło pokrój w kostkę, dodaj go do mąki. Powinno być miękkie. Następnie dodaj śmietanę i zagniataj ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 5 części
365 dni dookoła kuchniKolorowe, warstwowe słoiczki! Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem
Tajemnice SmakuDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.plJestem naleśnikowym miłośnikiem. Zja dam je z serem, dżemem, owocami, masłem orzechowym, nutellą...na sło dko, słono. Jest tyle pysznych opcji po dania tego dania, że z pewnością i ta wersja przypa dnie Wam do gustu. Lubicie naleśniki? :) Skła dniki: 300ml śmietanki 30% 500 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka łyżeczka(...)Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza. O dstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron. Sery wykła damy do miseczki i mieszamy
ChilliJemyDziś do naszych ciasteczek wybrałam Herbatkę Truskawki w Szampanie . Po otwarciu opakowania wydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną Truskawki w Szampanie należy parzyć(...)PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski . Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek. Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość
Gotowanie Patkijuż wiecie do czego możecie go wykorzystać 😋 Gofry z serkiem wiejskim są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i podane z kwaśnymi owocami. Pamiętajcie tylko o tym, że g ofry przygotowane na serku wiejskim są delikatnie inne w smaku, a także bardziej suche niż te tradycyjne . Mi to w ogóle(...)kuchennego ubić na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Pieczenie gofrów
UgotowaćPuszysty, delikatny omlet z karmelizowanymi jabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka(...)proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty. Następnie odwrócić omlet na drugą stronę i piec kolejne 2 minuty. Jabłka obrać ze skórki
Zrób to smacznietemperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową
Mała CukierenkaSkładniki 3 szklanki wody 1 1/4 filiżanki cukru brązowego 1/4 szklanki miodu 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek 6 strąków kardamonu, popękane 6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone) 1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 190º.C W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków(...)Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów
w mojej kuchniKiedyś opowiadając znajomym o moich zielarskich potyczkach w kuchni z jadalnymi kwiatami, czy dzikimi owocami i ziołami, jeden zapytał mnie czy przypadkiem nie mieszkam w domku na kurzej nóżce ;) Otóż nie. Na razie jestem na etapie zbierania desek, żeby owy domek mógł mieć jakieś ściany. O kurzej nóżce pomyślę później...może znajdzie się jakaś zbędna u cioci(...)Zielarki z Wilkowyj, to zaczynam od podstaw. To będzie już czwarty post z zielarskiego cyklu! ;D Tym razem pokażę Wam jak zamieniać urocze stokrotki w domowe słodycze i ozdoby ciast. Jeśli jeszcze nie próbowaliście niczego podobnego, to jest to świetna okazja, żeby zacząć swoją przygodę z jadalnymi kwiatami! Są słodkie, chrupiące, a przygotowanie ich nie wymaga wielkich umiejętności i magicznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki(...)obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie
Karo in the KitchenZapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotujeUwielbiam lato! Jest tak wiele sezonowych owoców, że czasem nie potrafię wybrać które użyć w danym momencie. Ogród dostarcza mi codziennie porzeczki - czerwone i czarne, zielony agrest i maliny, codzienna porcja jagód zebranych przez mojego Dziadka, czereśnie z sadu i soczyste arbuzy z pobliskiego targu. Ach <3 Żyć nie umierać! Brakuje mi tylko jednego, mojego obiektywu który pożyczyłam(...)każdej cukierni. Z dodatkiem budyniu i jagód - a jakże! Zapraszam :)"Składniki:3,5 szklanki mąki2 jajkabiałko120 g cukrułyżka ekstraktu waniliowego200 g masładodatkowobudyń waniliowy450 ml mlekaszklanka jagódSposób przygotowania:Kruche ciasto :Jajka i białko ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie
Słodkie PrzyjemnościHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnadrżałam niemal z podekscytowania - czy będą...? To w końcu sezon, ale kto wie... Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. Gdy dojechaliśmy na miejsce, niemal biegłam do sekcji z warzywami i owocami. A tam, ukazały mi się one . Całe góry na każdym ze stoisk. Uff... Można iść dalej. Najpierw bowiem wchodzimy do innego sklepu, gdzie również można kupić wspaniałości, o których(...)Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 4h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone By Piotr 2 lipca 2018 Lody
Pogotujmy.plZaczął się najgorętszy okres."Brakczas" wszechobecny. Ciągłe testy, sprawdziany, poprawki.Egzaminy po drodze. Ze śpiewu, z instrumentu głównego, z instrumentu dodatkowego.Wieczne zabieganie, nie ma chwili na odpoczynek
W kuchni Karmel-itkipowrocie z wakacji nie miałam siły i ochoty (sic!) szukać dodatkowych składników w okolicznych sklepach - wyczyściłam kuchnię z owoców, bo towarzystwo muszek owocowych mnie nie bardzo odpowiada... W akcie desperacji posłużyłam się siekan ą , mleczn ą czekolad ą (50g), kandyzowan ą skórk ą cyrusow ą i połamanymi orzechami pekana. Efekt okazał się znakomity, a gotowe bułeczki bardzo zjadliwe(...)kilkoma szczyptami cynamonu; dodatkowo, na lukier : 4 bardzo czubate łyżki cukru pudru i odrobina soku z cytryny - tyle, by powstał w miarę gęsty lukier. Składniki ciasta umieść w dużej misce i wyrób ciasto - mikserem ze spiralnymi końcówkami, albo ręcznie. Gotowe nie powinno się kleić. Uforuj kulę, pozostaw w misce i nakryj ściereczka. Odstaw
Lejdi of the houseNiektóre w zbyt wysokiej temperaturze rozpuszczają się. Jest to bardzo szkodliwe, ponieważ rozpuszczony plastik jest szkodliwy dla organizmu, ale również ciężko go domyć ze ścianek mikrofalówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce W zmywarce nie należy podgrzewać między innymi winogron/ Winogrona mogą wybuchnąć a mikrofalówka będzie cała do czyszczenia. Mleko matki Mikrofalówka pozbawia posiłki większości wartości odżywczych. Nie należy podgrzewać mleka(...)nudności, bóle brzucha i problemy trawienne. Grzybów nie należy przegrzewać. Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać! Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Domowe sposoby na mole spożywcze. Sprawdź jak szybko się ich pozbyć! Liście laurowe lekiem na tłustą cerę i trądzik! HIT za 1 zł! Liście
To Musisz WiedziećDzisiaj mój mąż obchodzi urodziny. Jego święto zawsze wypada w sezonie truskawkowym, więc przygotowałam coś słodkiego z tej okazji z czerwonymi jak miłość owocami. Z tej okazji przygotowałam w środku mięciutkie, z wierzchu chrupiące muffiny, które zniknęły ekspresowo. Składniki na 11-12 muffinek: 2 duże jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka
Czerwień i błękitnoży, które w styczności z innymi metalami zdecydowanie szybciej się tępią. Jakie są moje noże? Otrzymałam zestaw dwóch- jeden wielozadaniowy Szefa kuchni, a drugi mniejszy do obierania warzyw i owoców. Gdyby do tego dodać nóż do pieczywa (ząbkowany), to uwierzcie mi- więcej nie potrzebuję! Noża szefa kuchni używam najczęściej. Kroję nim, siekam (o ile to można nazwać siekaniem(...)takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej
Kuchnia w czekoladziejeśli mu w tym pomożemy. "Paliwem", które przyspieszy pracę naszego metabolizmu jest błonnik . Nasza dieta powinna zawierać dwa razy więcej błonnika niż u osób zdrowych. Powinniśmy częściej sięgać po owoce i warzywa. Niestety nie wszystkie. Bogate w błonnik i bezpieczne dla naszego układu pokarmowego są: jabłka, brzoskwinie, marchewki, buraki, avokado, migdały, kiełki(...)Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Małą blaszkę ( keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z blaszki
Pan i Pani Smith w kuchniPrzygotowanie : Składniki ciasta miksujemy, pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło, po czym smażymy na lekko naoliwionej patelni naleśniki. Wychodzi około 5-6 sztuk.Smarujemy je cienko serkiem waniliowym, posypujemy pokrojonymi orzechami i składamy w tzw. chusteczkę. Dwa pomarańcze filetujemy a z jednego ocieramy tarką skórkę i wyciskamy sok. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z cukrem, chwilkę karmelizujemy(...)ostrożnie płyn na patelni. Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinajważniejsze zdrowe. Takie gofry idealnie smakują w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam takie połączenie. Do tego garść jagód lub innych ulubionych owoców i... w kilka chwil mamy wspaniały posiłek dla całej rodziny. A dla wielbicieli słodkości - odrobina cukru pudru ;) Składniki : (na 5-6 sztuk, ilość zależy od rodzaju gofrownicy) 1/2 szklanki(...)obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym. Smacznego
Słodkie okruszkiPomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam(...)podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zakochałam się. Te gruszki są naprawdę doskonałe. Świetnie sprawdza się zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania. Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając(...)garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier- gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj laskę wanilii i połówki gruszek. Owoce gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie. Dopraw od serca szczyptą miłości. Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny
Wielki apetytulubionych owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2 3/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mąki ziemniaczanejśliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce)WYKONANIE:Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź wodę i pozostaw do ostygnięcia.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody(...)blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną.Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń
Słodko-Słony Świat Ilony