wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego
Swojskie jedzonkodorosłych. Danie na śniadanie Pancakes to rewelacyjne danie śniadaniowe. Zwłaszcza gdy do powstania ich zaangażujemy całą rodzinę. Małe dzieci będą zachwycone, gdy podamy im na osobnym talerzyku pokrojone owoce, którymi samodzielnie udekorują placuszki. Zabawa plus pyszne jedzonko z witaminowymi dodatkami – to jest to, co sprawdzi się w familijnej kuchni. Pancaki są także dobre na deser, do pachnącej kawy. Pancakes(...)przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany
KulinarneImpresje.plsięgam po wersję pudełkową. Szybko i smacznie. Jutro zabieram je ze sobą do koleżanki – będzie ekspresowe pieczenie Oczywiście lekko je urozmaicimy w dodatki. Ja na pewno zaproponuję jakieś owoce lub przygotuję owocową piankę na wierzch (śmietanka, jogurt, galaretki i puder). Polecam Wam taką wersję. Na pewno kiedyś podzielę się z Wami przepisem na takie brownie Składniki(...)cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy do mikrofalówki na 2,5 do 3 minut. Jeśli robicie pierwszy raz warto włożyć filiżanki pojedynczo, wówczas łatwiej dostosować czas „pieczenia” i ewentualnie skorygować
Słodkie okruszkiDługo zastanawiałam się jaki przepis wrzucić jako pierwszy. W końcu zdecydowałam się na deser. A konkretnie na babeczki. Przepis ten znalazłam na jednym z popularnych blogów
PatiGotujemuszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej 140 g (1 szklanka) mąki owsianej 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka letniej(...)minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić
Słodkie inspiracjekuchni Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami. Składniki: 1 marchewka ( o wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego lub mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowoChyba każdy ma czasem chwilę, że najdzie go ochota na słodką przekąskę. A gdy sama czekolada czy owoce nas nie zadowolą to można upiec ekspresowe ciasteczka :) Przygotowanie to jakieś 2-3 minuty aby wymieszać składniki, do tego 13-15 minut pieczenia i gotowe. Nie podam Wam składników w proporcjach co do grama, ponieważ takie ciacha robię zawsze(...)kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka
Mienta blogdrożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie, to idealne owoce do mięciutkich drożdżówek na drugie śniadanie. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 0,5 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru(...)wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ręcznie, mikserem z końcówkami ślimakowymi, lub w maszynie do chleba nastawionej na program Dough. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. (Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy
Posadzone i zjedzoneDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami
babka w formieuprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać i kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem schłodzić 30 min w lodówce. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i przestudzić. Masa serowa: Zmielony twaróg wraz z pozostałymi składnikami zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować(...)wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Sos czereśniowy: Czereśnie i maliny umieścić w rondelku. Zalać Kirchem, sokiem z cytryny oraz zasypać cukrem. Włożyć do owoców również laskę wanilii. Wszystko gotować przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie rondelek zdjąć z ognia, a z owoców wyjąć
Nastoletnie WypiekanieCzekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao(...)proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek. Dodaj owoce. Wylej masę na wysmarowaną masłem formę wielkości zeszytu A4. Pieczemy 50-55 minut w nagrzanym piecu do temp. 165 stopni C SMACZNEGO! Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk
SMYKWKUCHNIporze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon(...)owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne
Piąty grzech głównyzmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny. Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka. Ciasto ostudź na metalowej kratce. Krem waniliowy: 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej 250 ml mleka 3,2 % 1/2 laski wanilii Podgrzać wszystkie(...)truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki, przekroić mniejsze owoce na połówki, a większe na ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać truskawki cukrem , potrząsnąć miską i odstawić, aż owoce zaczną się błyszczeć. Ubić śmietanę. Dodać jedną trzecią ubitej śmietany
Humanistka w kuchnidosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie(...)kruszonka: 100 mąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka
KreatywnePinyOstatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego(...)sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki