pokarmowego. Niektóre rodzaje cechują się dużą zawartością białka. Za to płatki zawiera mniej błonnika, mniej białka oraz więcej węglowodanów. Z własnego doświadczenia polecam wybierać otręby żytnie i gryczane. Wykonanie ciasta nie różni się niczym od standardowego, jedynie szklankę mąki zamieniamy na otręby. Jeśli chodzi o dostępność, teraz coraz częściej można dostać je w większych sklepach, które mają działy ze zdrową(...)koniec wsypujemy otręby i mieszamy do połączenia. Dodajemy pół borówek, miód i mieszamy. 4. Masę wylewamy do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wciskamy resztę owoców i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik). Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniegofrów niesamowity – krem orzechowy i karmel również robiony na miejscu, nic kupnego o niewiadomym składzie. I jak tu się nie zakochać? Do tego świeżo wyciskane soki, jogurt z owocami, smoothie. Jajko sadzone na grzance, z kozim serem <3 Gofry robione na życzenie <3 Można jeść ile tylko się zmieści, a i jeszcze troszkę, jeśli ktoś lubi(...)mało nie zapomniałam! Lody! Och, lody i koniecznie, bardzo, bardzo trzeba spróbować fondant. Nie za słodki, nie za gorzki, idelanie wypływająca czekolada z miękkiego, delikatnie chrupiącego z wierzchu ciasta. No poezja, której słowa nie oddadzą, trzeba samemu poczuć ten smak. Na deser. Po śniadaniu. Mówię to ja, klasyczna lodożerczyni, zaglądająca zazdrośnie w talerz koleżanki. Restaurację 5. Piętro odwiedziłam w ramach
Kucharzycapokarmowego. Niektóre rodzaje cechują się dużą zawartością białka. Za to płatki zawiera mniej błonnika, mniej białka oraz więcej węglowodanów. Z własnego doświadczenia polecam wybierać otręby żytnie i gryczane. Wykonanie ciasta nie różni się niczym od standardowego, jedynie szklankę mąki zamieniamy na otręby. Jeśli chodzi o dostępność, teraz coraz częściej można dostać je w większych sklepach, które mają działy ze zdrową(...)koniec wsypujemy otręby i mieszamy do połączenia. Dodajemy pół borówek, miód i mieszamy. 4. Masę wylewamy do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wciskamy resztę owoców i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik). Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuczerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było pysznie! 3 pizzerki o średnicy około 15 cm ciasto: 100 g suchej kaszy jaglanej 50 g czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka oregano sól i pieprz sos: 6 łyżek passaty pomidorowej spora szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki(...)przyprawami. Mozzarellę kroimy na 3 plastry o grubości 0,5 cm, a resztę odkładamy. Na środek każdej pizzy nakładamy plaster mozzarelli, pomidorki, oraz posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki owoce. Pieczemy kolejne 15 minut. Resztę mozzarelli rwiemy na małe kawałki. Posypujemy nią pizze od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem dodajemy także listki bazylii i mięty. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogoprzeć malinom, zwłaszcza, że miałam ich pod dostatkiem od Rodziców. Soków zrobiłam wystarczająco, nie pozostało nic innego, jak przerobić na alkohol. Sam proces przygotowania, to nic prostszego. Wystarczy owoce zalać alkoholem, później cukrem i połączyć zlane płyny. Prawda, że banał? W sadzie Rodziców malin już nie ma, w moim dopiero niedawno się zaczęły(...)alkoholem. Filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Po ok 2 miesiącach nalewka nabiera wyjątkowego smaku i koloru. Maliny pozostałe z przygotowania nalewki możemy od razu wykorzystać do ciasta lub zamknąć i spasteryzować je w małych słoiczkach
Kuchnia w czekoladzieZnakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem. Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów(...)migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady(...)pieczenia i wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Formę na muffinki wykładamy na około ¾ wysokości. Pieczemy przez 18 minut. Wierzch dekorujemy czekoladą lub masą z twarogu. Posypujemy świeżymi, sezonowymi owocami. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Czy można przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki
Tajemnice Smakuchcieć się jeść? Owszem mam mniejszy apetyt, albo może inaczej: mam mniejszy apetyt na rzeczy gorące i ciężkie, ale już desery, makarony z lekkim sosem, lody, czy też nawet owoce? Oczywiście, że tak I dziś w ramach zastanawiania się co by tu zjeść na obiad, wpadłam na pomysł racuszków. Danie, które kiedyś bardzo często pojawiało się na moim stole(...)patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Do składników suchych dodaj maślankę z jakiem, a następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca lub ubijaczki. Na rozgrzaną patelnię wykładaj niewielkie ilości ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawkę pokrojoną w plastry. Racuszki smaż ok. 3 minut na złoty kolor. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Możesz posypać je cukrem pudrem lub też polać zmiksowanymi truskawkami
365 dni dookoła kuchniupieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta(...)miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia. Polej miodem i ewentualnie
karmelowyJesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż
Kuchnia w oparachwrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami
Pożeraczka, czyli raz adobrzehigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 12 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu * 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu ** do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania(...)odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu
Słodkie okruszkiUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki Asi~zapiekane kokosowe* płatki ryżowe z granatem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ *z dodatkiem mąki kokosowej Zaczynamy miesięczne praktyki...Dzisiaj się dowiem co i jak - czy będę w pierwszej
breakfast of dreamsJedną z popularniejszych diet ubogoenergetycznych jest dieta 1200 kcal. POBIERZ ZA DARMO PDF Z DIETĄ Chcesz się dowiedzieć więcej o zasadach działania tej diety? Szukasz
IzaGotujeszybko znikające z paczuszki, że.......już ich nie ma :( Uwielbiam dodawać je do wszystkiego, do zwykłej owsianki, która od razu nabiera wyśmienitego smaku, do jogurtu z dodatkiem świeżych owoców i do miseczki, ażeby podjadać je "solo" :D Próbowaliście? Jak wam zasmakowały, zresztą po co pytam :D Na pewno podbiły wasze serca podniebienia :D Moje tak! Ci, którzy(...)rozbełtać Przygotowanie (takie same dla dwóch rodzajów bułeczek) Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i ksylitol, odstawić na 10 minut. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Formować bułeczki wg własnych upodobań, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać duuuuużą ilością ziarenek :) Odstawić na 20 minut. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 10 minut na 150*, a następnie
Zdrowie na języku :PPodzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie(...)się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe. Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat i Marcin
kolorowotorcikowoZa oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itkipapierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania(...)orzechowy. Na górę ułożyć drugi blat i delikatnie go po dociskać. 13. Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 14. Następnego dnia górę udekorować owocami i orzechami. KARPATKA KAKAOwA Z BUDYNIEM ORZECHOWYM A'LA SNICKERS
Candy Pandasuzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać(...)blat z dżemem krem, najlepiej ze szprycy czy woreczka z odciętym końcem a po bokach i do środka ułożyć w dowolnej konfiguracje czereśnie bądź wiśnie (na bokach są owoce z pestkami aby trzymały piętra i nie wyciskał się z nich sok). 3. Nałożyć kolejny blat i powtórzyć czynności z dżemem, kremem i owocami. 4. Na górę położyć ostatni
Candy PandasLipiec zawsze kojarzy się mi z owocami. Mnóstwem owoców. Maliny, porzeczki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno
Obiad gotowyPierwszy krzaczek porzeczki dopiero rośnie i daje pierwsze owoce... Robimy rozsady i mam nadzieję, że w najbliższych latach będzie więcej porzeczek i takie znakomite naleśniki będą pojawiać się na talerzu znacznie częściej :) Powiem jeszcze tylko, że były PYCHA i MNIAM-MNIAM jak to mówi Olivka... :) Składniki sosu: porzeczki dowolna ilość cukier lub inny zamiennik cukru jak miód(...)minut mieszając, aby się nie przypaliło i wszystko razem dobrze połączyło. Upieczone naleśniki smarujemy sosem, składamy jak na obrazku lub zwijamy w rulonik i po wierzchu jeszcze polewamy sosem. Ciasto na naleśniki jest pod linkiem: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŁatwe i pyszne ciasto ,szczególnie lubiane przez dzieci .Moja jest miłośniczką wszelkich galaretek i sztywnych pianek . Polecam ,smacznego. Składniki: na biszkopt, blaszka kwadratowa o boku 20 cm 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajmey po jednym żółtku i miksujemy(...)śmietanę kremówkę i dodajemy do niej galaretkę i Miksujemy do połączenia masy .Przelewamy na wystudzony biszkopt I wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego. Można udekorować polewą czekoladową lub owocami
Ladylaura.Słodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)wmieszać je w masę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce
Simply Foodwydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia. Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić. Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy Oczywiście, polecam do niego(...)Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/ BosowKuchni Artykuł Lemon Curd z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSezon na porzeczki w pełni. Porzeczki to nie tylko soki i drzemy. To babeczki, lody i jogurty. Lody wykonałam ze 100 ml soku z porzeczek (wyciśniętych w wyciskarce do owoców, ale mogą być też zblendowane porzeczki) i 200 ml jogurtu naturalnego. Słodyczy nadał erytrol. Lody wykonałam w maszynie do lodów, ale można zmrozić porzeczki i jogurt i wtedy zmiksować(...)naturalny","2 szt jajko","5 \u0142y\u017cek olej kokosowy","300 g porzeczki"],"recipeInstructions":["Mieszamy suche sk\u0142adniki i dodajemy kolejno mokre. Na ko\u0144cu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przek\u0142adamy po \u0142y\u017cce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowe babeczki z porzeczkami Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje
KucharzycaDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Z papieru technicznego lub kartonu wycinamy 2 paski o długości 24 cm, a wysokie
Aga w kuchniMuffinki są dobre na każdą porę dnia. Zgrabna, leciutka smakuje z każdym owocem wyjątkowo. Nie miałam na co czekać są borówki są i babeczki. Zapraszam... Skala smaku 10/10- zamiast kruszonki można muffinki polukrować z dodatkiem soku z cytryny. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 12 muffinek: 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki brązowego cukru(...)dużej, masło - roztopione, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej
Kubki smakupyszną i zdrową słodycz! Z wielu z nas ma często ochotę na coś słodkiego, niestety zbyt często sięgamy po proste węglowodany w czystej postaci jak czekolada, cukierki, batony, ciasta i ciasteczka. Ja jako fanka zdrowego stylu życia, proponuję aby coś słodkiego było także czymś zdrowym, i aby miało szansę odżywić organizm niezbędnymi witaminami i minerałami a w dodatku było obłędnie(...)procesom zapalnym czy chorobom serca, nasiona chia o szerokim spektrum działania. Ponadto sam deser smakuje wybornie! Znika w kilka chwil! ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 butelki- świeży sok z jabłek i owoców granatu Marwit - 1/3 jabłka - kiwi - mleko kokosowe - 1/4 mango - 1/4 papai - 3 łyżki nasion chia Nasiona zalej sokiem i wstaw na 4 godziny do lodówki. Masa bardzo zgęstniej
SMYKWKUCHNI