Szybkie i bardzo smaczne placuszki z banana, które pokochają na pewno dzieci i dorośli. Nie ma w nich cukru, bo słodycz dają banany, idealne do jogurtu, dżemu, solo z owocami. U mnie dzieci tym razem jadły same. Placuszki zniknęły w mig. Można je nawet jeść zimne, bo smakują super :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 jajka(...)połączenia się składników. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cynamon i wszystko partiami wsypujemy do naszej masy, miksujemy. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ale placuszki są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne
kruche babeczkijagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki i ozdoby wzbogacają ten prosty deser. A jakie ozdoby polecam? Jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni? W moich kuchennych szafkach nie może zabraknąć ozdób(...)ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym
Słodkie okruszkiPączki wyszły puszyste i idealnie słodkie, a ciastka oreo dodają im wyjątkowego smaku. Do przyozdobienia donatów można użyć też kawałków czekolady, posypki lub nawet owoców. WEGAŃSKIE DONATY Z OREO Składniki(na ok 15 donatów): 3,5 szkl. mąki 1 szkl. wody 1 saszetka suchych drożdży 2 "jajka" z siemienia lnianego(...)przygotowane"jajko", cukier oraz olej. Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników (najlepiej ok. 1/2 szkl. na raz) dokładnie wyrabiając masę. Mieszanina powinna zacząć formować miękkie, lekko lepkie ciasto. Następnie włóż masę uformowaną w kule do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie
wegujemysztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 – 25 minut. Masa serowa z chia: Nasionka chia zalewamy szklanką zimnego mleka i wstawiamy na 1 godzinę(...)mieszamy z musem brzoskwiniowym. Wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia. Pszczółki: Nektarynki należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, następnie przepołowić, wyjąć pestkę. Połówki owoców ułożyć na serniku. Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej, wlać do małego woreczka strunowego, zrobić w nim dziurkę i na każdej połówce nektarynki narysować paski. Przytwierdzić płatki migdałów
Jadło i czytadłoLubicie gofry ? Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa. Takie gofry można zrobić w piekarniku Jadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :) Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne ciastka o kształcie(...)wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu gofrów bardzo istotna jest temperatura pieczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii oraz sezonowych owoców. Muffiny są miękkie, wilgotne i przepyszne. Idealne na lato, polecam! Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy(...)dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-22 minuty. Studzimy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatrwa nadal, tym razem podejmując mój ukochany temat, czyli jedzenie. W dodatku jedzenie letnie, wakacyjne. Czy może być coś wspanialszego...? Na straganach piętrzą się pachnące warzywa i owoce, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się(...)sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek. Z poniższego przepisu można przygotować 8 sztuk. Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: 150g mąki(...)widelcem) - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć
Smakołyki Berenikiplacków na śniadanie pokochało je miłością bezwarunkową, a ja przeklinając dzień pierwszego spotkania staram się uzdrowić przepis. Najpierw zaczęłam dodawać kefir lub jogurt, potem pestki a na końcu owoce. Poniżej wersja finalna bez mąki, a właściwie z mąką owsianą włąsnoręcznie zblędowaną z płatków górskich. Placki na podmianie mąki tylko zyskują jeśli chodzi o smak więc spokojnie można je robić(...)resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami
Lubczyk i WaniliaOwocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:2 średnie jabłkasok z 1/2 cytryny20 g orzechów(...)masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników, 90g masła(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościLato to najlepsza pora na racuchy z owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak. Polecam wszystkim. Podaję składniki na małą porcję - akurat na deser lub podwieczorek. Czas : 1 godzina Składniki : 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 opakowania suszonych(...)łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić na 15 minut. Wymieszać mleko kokosowe, jajko , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , szczyptę soli i obie mąki . Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany . Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło . Umyć i przebrać jagody usuwając uszkodzone . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano
Buniabaje w kuchnimasło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika(...)malin, to umyć je delikatnie i osuszyć, po czym wyłożyć równomiernie na wierzchu sernika. Jeżeli korzystacie z mrożonych malin, to nie rozmrażać ich tylko wyłożyć zamrożone na serniku. Następnie owoce zalać tężejącą galaretką (boki sernika można owinąć folią aluminiową) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny
Passions hobbies lifekolacji Surf & Turf. Surf and turf to określenie dla połączenia i owoców morza z owocami lądu, najczęściej – czerwonym mięsem. W praktyce jednak to ryby i owoce morza, a mięso różnych zwierząt. Dla mnie ta kolacja była bardzo ciekawym doznaniem. Po pierwsze – zupełnie niespodziewanie się na niej znalazłam. W wielkim pędzie, dosłownie. Wracałam właśnie(...)szyjki rakowe również nie brzmiały dla mnie zachęcająco. Warto było się odważyć, bo połączenie różnych smaków i struktur stanowiło wyjątkowo dobre doznanie smakowe. Absolutną rewelacją dla mnie było połączenie ciasta ptysiowego i pasztetu. Ekler z pate z indyka, podany z polewą czekoladową był genialny. Gorycz przełamana słodkością konfitury (?) z czarnego bzu. O tak, trafiło w mój gust. Nawet obiecałam sobie
KucharzycaKolejna słodka propozycja i znów sernik,ale na zimno bez pieczenia... Taki sernik w sumie jest już na blogu tutaj , ale jak jest coś pysznego
Moje domowe kucharzenieCzekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty
Poezja smakuNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapewne już znacie ksylitol ( recenzja ), zwłaszcza, że wykorzystujemy go w naszej domowej cukierni. Jednak mało kto wie o jego kuzynie erytrytolu , który jest ulepszoną jego wersją
Candy PandasDziś mam dla Was ekspresowe muffiny z jagodami. To takie smakołyki dla niespodziewanych gości. Pół godziny i gotowe. Oczywiście jagody można zastąpić innymi sezonowymi owocami. To co, przekonałam Was do ich upieczenia?! Składniki; 10 dag płatków owsianych 200 ml mleka 20 dag mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 15 dag cukru(...)misek połączyć ze sobą i wymieszać, jednak jedynie do połączenia składników i nie robimy tego mikserem a łyżką! Formę na muffiny wykładamy papilotami, napełniamy je do 3/4 wysokości ciastem a po wierzchu posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170C około 20-25 min. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Muffiny podałam na tacce ZEN ALFATEC
Radość kipiąca uśmiechem.smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód. Składniki (na ok. 4 porcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże(...)minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość
MyCookBook.plgreckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich(...)wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład nie mam pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają
Chilli Czosnek i Oliwakardamonem o cytrusowo-korzennym posmaku oraz z orzechami było strzałem w dziesiątkę. Konfitura jest delikatna, owocowa, wyczuwalny jest kardamon i orzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub... (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:) Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów: - wiesz co jesz, - dodajesz składniki i przyprawiasz(...)łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych - można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę 2 łyżki wody Wykonanie: W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie
Zasmakuj KuchniChciałabym zaproponować przepis na pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne, treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp.. Do przygotowania knedli z morelami będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 knedli 500 g twarogu (chudego, półtłustego(...)następnie usuwam pestkę i kroję na mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę na cztery. Przygotowanie ciasta na knedle: Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam
Uwaga Babcia Gotujemąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się ten przepis, polub go lub udostępnij innym. Dzięki
Calzonella.comZa " Pawłowa" zabieralam się już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis nadniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła(...)125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce de leche (lub więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie) Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów lub kruszoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. U mnie dodatkowo oblane syropem klonowym, który po prostu ładnie się prezentuje. Smacznego
Be Fit Be Strongpatelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki(...)wymieszać łyżką. Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym
Mania WypiekaniaDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKUJagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi(...)podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które
Słodkie Przyjemnościprzyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia(...)połowy limonki250 g serka mascarpone lub ricottyok. 2 łyżki cukru pudrukilka jeżyn do dekoracjiWymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz
Bon Appetit Małgorzatyżółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut(...)warstwa dżemu morelowego1/3 kremu brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemcienka warstwa dżemu morelowego1/3 kremu brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemOdłożoną częścią kremu smarujemy tort. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Dodatkowo posmarowałam ułożone już owoce na torcie dżemem morelowym z odrobiną wody (za pomocą pędzelka). Dzięki temu owoce nie wyschną. Dookoła ułożyłam małe beziki.Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak
Codzienna kuchnia niecodziennasłoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami. Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie(...)wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu
Kulinarne przygody GatitySłodkie sierpniowe maliny, ściskane w dłoni, które ociekają lepkim sokiem. Umazana czerwienią sukienka, twarz i usta. Czekające na jego pocałunki pachnące morską bryzą, na bliskość skóry
W kuchni Karmel-itkiLetni posiłek powinien charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte(...)łyżki oliwy z oliwek - 2 -4 łyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione
SMYKWKUCHNI