SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają im tego czegoś – Granat dodaje nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości(...)mięty – Cukier puder do posypania / opcjonalnie syrop klonowy, syrop z agawy / – Oliwa do smażenia PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. 2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut. 3. Gotowe ciasto wykładaj partiami
globuskulinarnyprzesadzić, dopieścić, ale kocham tę robotę. Mamy dwa ogrody, ten przy domu to taka moja perełka, gdzie uprawiam ukochane kwiaty zioła i najpotrzebniejsze warzywa; na RODOS uprawiamy warzywa i owoce, a na tarasie mam zioła wszelakie, które zjadamy na bieżąco, a część suszę z przeznaczeniem na herbaty i inne takie. Tu lawentd suszy się już na cukier lawendowy, herbatki(...)kolorze, kwiatach czy pierdołach w domu. Akurat wspomniane warzywa są bogate w karoten i są słodkawe, może akurat dlatego sobie je upodobałam. Moża z nich równie dobrze upiec ciasto, ugotować zupę, nazmażyć dżemu czy zrobić curry, podsumowując: możesz wszytko! Tym razem babaty upiekłam, wypatroszyłam i nadziałam. Już pomalutku mogę cieszyć się własnymi warzywami, ale w miedzyczasie hoduję też kiełki, które
greenscarfzakup postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania naleśników z pomarańczami . Naleśniki to specjalność Bartka, jak zwykle wyszły Mu doskonałe, a w połączeniu z bitą śmietaną i pieczołowicie obieranymi z białych błonek owocami dały wyśmienitą kolację. Składniki na naleśniki z pomarańczami Naleśniki: 150 g mąki pszennej 350 ml mleka 1 jajko 2 łyżki cukru czubek noża proszku do pieczenia szczypta soli skórka(...)szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dodać pianę z białka, dokładnie wymieszać łyżką. Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Nadzienie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, startą skórkę z połowy pomarańczy i łyżkę rumu
niecodziennikparyMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała(...)kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy ze skórki, którą Ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Z owoców usuwamy nadmiar albedo a miąższ rozdrabniamy w blenderze. Do dużego rondla o grubym dnie wrzucamy pokrojoną dynię, pomarańcze ze skórką oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przyprawy, wlewamy wodę
KorniszonkiMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała(...)kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy ze skórki, którą Ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Z owoców usuwamy nadmiar albedo a miąższ rozdrabniamy w blenderze. Do dużego rondla o grubym dnie wrzucamy pokrojoną dynię, pomarańcze ze skórką oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przyprawy, wlewamy wodę
Gotujemy i jemysztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy. Przygotować krem. Żelatyną rozpuścić w niewielkiej(...)lodówki, aby zaczęła tężeć. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Na każdym układać warstwę kremu śmietankowego, pokrojone truskawki i przykrywać kolejnym. Wierzch udekorować kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą galaretką – tak, żeby nie spłynęła z tortu
Gotujemy i jemyCześć! Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery. Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Składniki: * 60 dkg ziemniaków * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 1/4 łyżeczka soli(...)odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się. Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę. Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch
Pieprzyć z FantazjąWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie
Słodki PomysłUwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach :D Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach, musach, ciastach czy innych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji ;) Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne(...)truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing
HealthyCreationszaletą jest to, że możemy sobie na nie częściej pozwolić bez wyrzutów sumienia, nie tylko na urlopie 😉 Jeżeli chodzi o dodatki, to ja zostałam przy tradycyjnych, czyli owoce w żelowej zawiesinie oraz bita śmietana, przez co moje gofry przestały być wegańskie, dlatego dodatki dobierajcie do własnych preferencji. Idealne na śniadanie, kolacje czy deser... Składniki: Gofry: 1 i 1/2 szklanki(...)ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną
Kuchnia MagdaLenyszklanki cukru pudru cukier wanilinowy 125 g margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka łyżka kakao Zimną margarynę pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepić tortownicę wraz z bokami i piec w 180C przez ok.40 minut. Krem: 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 250 g serka mascarpone(...)Masa śmietanowo-porzeczkowa : 300 ml śmietanki 30% opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru szklanka czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru Porzeczki zasypać cukrem,włożyć do rondelka i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia,przetrzeć przez sitko i wstawić do lodówki. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Bitą śmietanę wyłożyć na masę
Anielskie wypiekibloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek. Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny(...)sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20-30 minut. Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej. Przykrywamy folią spożywczą
Pieguskowa KuchniaJeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i
VioletoweKucharzeniedzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych jakoś tak trudno uprawiać własne warzywa i owoce ... Kobieta pracująca musi się wtedy posiłkować choć w części gotowymi produktami wstępnie przetworzonymi , żeby wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda i kto nigdy(...)smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików: CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko
Grunt to przepis!Przygotowane w nieco mniej tradycyjny sposób, a równie smaczne. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ricottę :) PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI GOTOWANE NA PARZE /przepis własny/ 55
Poranek na słodkoLightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników(...)mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta
My Chcemy Jeśćmojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z
moj przepis nasolą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło(...)obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z jabłkami. Postaw na małym ogniu i duś pod przykryciem aż większość owoców się rozpadnie. Często mieszaj. Jeśli chcesz, by w musie były kawałki jabłek, duś tylko kilkanaście minut. Odstaw i ostudź. Miód dodaj do jeszcze ciepłego, ale nie do gorącego, musu
Anioszek w kuchniDzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort
Bon appetit mon amiecotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej(...)drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWczoraj padło na wyjście do kina na Minionki! Uwielbiam te żółciutkie maluszki gadające po hiszpańsku! A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny kolor, są wilgotne w środku i rozpływają się w ustach. Moim(...)kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Pamiętając, że 1 łyżka = 1 placuszek . Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Posypujemy ksylitolem w pudrze, bądź polewamy jogurtem. Smacznego
Be Fit Be Strongstan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego
PastelFoodsmażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite te figi...I jeszcze(...)ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie.Podawać natychmiast.Smacznego!Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami...? Bo ja mam ogromną ochotę, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu, który by mnie wystarczająco zmotywował
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika! Muffiny bowiem wyszły znakomite! Poza tym są z tych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują tak, jak wyglądają - słodko i bardzo domowo. Nie można im się oprzeć!Przepis znalazłam na blogu Cook & look, troszkę go przerobiłam(...)cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzestan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego
PastelFoodCo może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis
Ratunku obiadNa półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki
kolorowotorcikowozarazem pyszne? Zdecydowanie dobrym produktem może okazać się śmietana kremówka. Już z niej samej można zrobić błyskawiczny deser – wystarczy ubić i rozłożyć na ulubionych, pokrojonych w kostkę lub plasterki owocach. Można również dodać odrobinę cukru lub miodu, a także licznych smakowitych dodatków, tworząc tym samym fantazyjne i słodkie kompozycje. Idealnie będą prezentować się w przezroczystych pucharkach. Śmietana kremówka stworzy(...)jednak powiedzieć, by tego rodzaju przekąski były delikatne… Zatem co zrobić z sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już niedługo. Wiem bowiem, że jest tu część osób która nie posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem(...)cukru pudru – 8 listków żelatyny lub żelatyna sproszkowana, odpowiednia dla 800-900 ml płynu – 1/2 szklanki zimnej wody – do przyozdobienia: świeże truskawki, maliny lub inne owoce, czekolada tarta lub rozpuszczona (do polania), cukier puder, inne Przygotowanie: Truskawki mrożone wyjmij z opakowania i pozostaw do rozmrożenia. SPÓD – Do misy miksera dodaj czekoladowe ciasteczka i zetrzyj je drobno
nietylkopasta.plrównież niespodziankę Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca. Składniki: (ilość zależy od wielkości ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej(...)dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej
Słodkie okruszkilipca, więc teraz mamy… lato w pełni. A skoro lato, to pora na truskawki – najlepsze owoce pod słońcem, ale to oczywiście moja sugestia. Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają witaminę A, która wzmacnia wzrok, witaminę C posiadającą działanie przeciwnowotworowe i witaminę E przeciwdziałającą procesom starzenia. W ich składzie można odnaleźć większość witamin(...)słodka śmietanka (30%) - cukier puder - listki mięty (do dekoracji) Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię
mojewypiekiinietylkoUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki z malinami wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki na spód(...)śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby
Ciastkozercyrozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle i kasza manna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach(...)śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem i pekanami. Za to highlightem Koktajli bezsprzecznie jest czekoladowe martini z przyprawami
GRUBY WAŁEKClafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka
Delusional Trinepudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy. MASA SEROWA (ser powinien być w temp pokojowej) Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz(...)mieszamy,studzimy,dodajemy do masy miksując. Wylewamy na stężały sernik. Wkładamy do lodówki na noc. I gotowe :) Sernik jest wspaniały,polecam gorąco Truskawki można zastąpić innymi owocami np malinami czy jagodami Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po brzegi oraz mnóstwem orzechów, kawałków owoców i jogurtem naturalnym – zarówno w domu, jak i w podróży! Codziennie inna wersja, codziennie inne dodatki i codziennie tak samo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju(...)zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować
Ostra na Słodkoblogu: Basine pichcenie . Swoją wersję wzbogaciłam o dodanie jabłka. Placuszki są rewelacyjne i idealnie nadają się na szybkie śniadanie. Można do nich dodać ulubione bakalie - czy też różne owoce. Podawałam je z cukrem pudrem i konfiturą brzoskwiniową, ale w zasadzie wszystko do nich pasuje. Polecam zrobienie większej porcji, ponieważ szybko znikają na ciepło - jak i po wystygnięciu! (9 niewielkich(...)dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Idealnie smakują z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą brzoskwiniową
Di gotujeWkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu(...)krem śmietankowy , krem z likierem baileys , krem z białej czekolady , lub wyjątkowo pyszny krem cappuccino . Możecie je również udekorować polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty
Domowe Tortymiąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno(...)sernik zacznie się rumienić nakładamy na niego ubitą pianę z 3 dodatkowych białek i cukru. Pieczemy do zarumienienia od góry. Pianę na górę sernika można zastąpić polewą czekoladowa lub owocami Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin - ja oczywiście nie oparłam się pokusie i zjadłam połowę na ciepło - również szczerze polecam Smacznego
sierotka maRysia w kuchniulubionych wypieków z jagodami są bułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z którego bułeczki wychodzą wilgotne i zarazem puszyste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej, podczas pieczenia z owoców nie wypływa tak dużo soku jak normalnie a dodatek cynamonu dodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się jeszcze głębszym smakiem :) Polecam! Na 10 jagodzianek: 280 g mąki(...)odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części. Jagody delikatnie mieszamy z cynamonem i mąką kokosową. Kawałki ciasta rozciągamy w rękach i na środku każdej
Mienta bloggóry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) Dziś zostałam nominowana do Liebster Blog przez Whiness . T o moja pierwsza nominacja w tym roku(...)jednej, sporo ostatnio czytam zamiast pisać mgr;p 4. Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcałej zjeść od razu. Trzeciego dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością... Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie. Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest(...)się kolorystycznie. Poza tym po prostu bardzo lubię ananasa.Smażenie tostów francuskich nie jest trudne. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie, z dowolnymi dodatkami. Moje smakowały wanilią, świeżością owoców uzupełnioną kremowym smakiem serka. Poezja... C. stwierdził, że słodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzelepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)Albo też w krajach anglosaskich jako coffee bread.- oryginalnie stosuje się wyłącznie migdały, ale często przepis jest modyfikowany. Zdarzają się z dodatkiem np. żurawiny, orzechów, pistacji, moreli, czy suszonych owoców.- skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą.- opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego.- w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały
Moje domowe kucharzenie