Przeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie(...)gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do ciasta dodać pokrojone szparagi, ser, szynkę i szczypior, ponownie wymieszać. Olejem posmarować gofrownicę. Ciasto nakładać do gorącej gofrownicy i piec aż się zrumienią (gofry są gotowe kiedy swobodnie możemy otworzyć
Krylowa Kuchniaudało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów Warzywa i owoce 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory(...)instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem
Niedzielny kucharzWiosna rozpieszcza ciepłymi promieniami słońca. To idealny czas na zmianę lub wzbogacenie naszej diety. Dziś mam dla Was inspirację na wykorzystanie kaszy kuskus w sałatce
kulinarnyJaMamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy PandasNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje. Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier(...)zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą
wesoła kuchniaChlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i
Gotuj Sam!zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów
Blendmandrodzy. Pewnie nie jeden wielbiciel owoców "sezonowych" z żalem i utęsknieniem spogląda teraz na pogodę . Za oknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowawięcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową(...)kratce. Zajadać ze smakiem! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe
Grunt to przepis!Krzewy w babcinym ogródku uginają się pod ciężarem pięknych, soczystych porzeczek, których nie było komu pozbierać. Dlatego podczas wolnego pojechałam na działkę i z uporem
W poszukiwaniu inspiracjiTruskawki się skończyły, ale na szczęście jest całe mnóstwo innych owoców. W mojej kuchni przyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie(...)minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego
Cynamonowe szczęściekoniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika(...)Czynność powtarzamy do ostatniego kółka :). Pomocne będą początkowe zdjęcia z tutorialu zamieszonego na tej stronie. Efekt końcowy: Biszkopt delikatnie skrapiamy ponczem (niezbyt obficie, żeby utrzymał kształt). Krem owocowy: Mrożone owoce przełożyć do garnka. Połowę cukru wymieszać z pektyną, resztą zasypać owoce. Owoce z cukrem podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Następnie przetrzeć
Domowa Cookierenka Agimałą (nie, nie taką małą znowu – bo pewnie się właśnie oburza ;)) kuzynką Anią. Najważniejszy element to żelki ośmiornice – udało mi się je znaleźć w Realu nazywają się Owoce morza (firma Tolli) i oprócz ośmiornic można się doszukać koników morskich i małży – spodobały mi się od pierwszego wejrzenia! Ania mogła sama zdecydować z czym robimy babeczki więc(...)jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas
CiastkozercyDzisiaj jak co tydzień w samym środku pracującego tygodnia gości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora(...)proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki