ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1340/1704)

Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 142

chrupiąca. Starałam się maksymalnie uprościć proces jej przygotowania aby jak najbardziej ograniczyć ilość czynności, które należy wykonać w celu jej upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką(...)zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. Pyszna i słodka, bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek to świetna baza do przygotowania drugiego śniadania. Wystarczy dodać do niej wegański jogurt kokosowy , dowolne owoce i posiłek gotowy. Można ją też potraktować jako smaczną, chrupiącą przekąskę kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a przy tym zdrowego. Zachęcam również do przygotowania mocno czekoladowej granoli

Book of spells
Orkiszowe Naleśniki z Kawą 150

lubi naleśników? :) Z owocami z powidłami, dżemem z kremem czekoladowym na słono z łososiem  warzywami  mięsem serkiem Dziś zapraszam na pyszne naleśniki z mąki orkiszowej i z dodatkiem świeżo parzonej Kawy , którą możecie kupić w sklepie www.e-czarnuszka.pl. Szeroki wybór Kaw , da Wam bardzo duże pole manewru w wyborze odpowiedniego smaku naleśników i nie tylko :) Polecam jeść naleśniki(...)Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego.  Dodaję pozostałe składniki w tym kawę.  Mieszam za pomocą miksera.  Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta.  Smażę po obu stron na rumiano.  Podaję z ulubionym dodatkiem np. powidłami

Gotowanie Patki
Tort Ambasador 243

Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak(...)bursztynowych (namoczonych w rumie/amaretto lub soku pomarańczowym) pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych migdałów 1 nieduże opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) brzoskwinie z puszki (lub inne owoce – banany, mandarynki) do nasączenia: 100 ml wody + 50 ml rumu lub amaretto lub malibu + 2 łyżki soku z cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write

Poezja smaku
Herbaciane babeczki owsiane z owocami 151

bynajmniej śniadanie, choć pewnie takie babeczki o poranku sprawdziłyby się równie dobrze. Ja moje zdrowe słodkości przygotowałam w ramach późnego deseru. Zapraszam Was serdecznie na herbaciane babeczki owsiane z owocami. Mam nadzieję, że i Wam (tak jak mi i moim pociechą) przypadną one do gustu. Spróbujcie. Składniki: (na 5 sztuk) 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki miodu(...)szklanki). Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Masę wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek na muffinki. Na wierzch każdej owsianej babeczki wykładamy mrożone jagody lekko wciskając je w ciasto. Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Upieczone babeczki powinny być zwarte, ale wierzch nie powinien być mocno przypieczony. Babeczki najlepiej

Słodkie okruszki
Chleb owsiany z łuską gryczaną 122

Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce, kasze, nasiona, produkty zbożowe i ciasteczka. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie  tutaj .   Chleb owsiany z łuską gryczaną Czas przygotowania: 180 minut Proporcje(...)dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką

Kulinarne przygody Gatity
Kluski śląskie idealne 181

według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku.   I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny- jest ona toksyczna i groźna(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty

Karo in the Kitchen
Tarte flambée 232

Uwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas „wyskoczenia” po składniki na Karaiby i wykorzystania całego limitu na karcie kredytowej na zakupy. Chociaż jaraliśmy się zieloną pszenicą frikeh, zawsze proponujemy lokalne zamienniki i cieszy nas Wasz odzew, Wasze maile(...)właściwie niedostępne, więc prawie nikomu nie przychodzi do głowy, by robić takie wiktuały, jak tarte flambée. Nam przyszło… Dzięki wsparciu Piotra Kucharskiego , udało się wyśmienicie! Składniki: przepis na ciasto z książki „O chlebie” 10 g drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek

GRUBY WAŁEK
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 147

CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta soli 2/3 szklanki cukru (użyłam ciemnego) 1,25 szklanki mleka (część mleka zastąpiłam śmietaną(...)ramekinów o średnicy 9 cm. Gruszki obrać i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. Foremki z masą clafoutis wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W wersji oryginalnej owoce zalewa się masą przed zapieczeniem. Ja jednak układam je w foremkach po ok. 5-10 minutach od momentu wstawienia do piekarnika. Wtedy masa zaczyna się lekko ścinać i owoce

KUCHARNIA
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 171

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 182

Frugo.Kojarzysz? Hm, zapewne. Kto go nie zna?Dumnie stoi na sklepowej półce, prezentując swój głęboki kolor.   Poniosło mnie. Musiałam spożytkować niezużyte jeszcze zapasy energii.Skąd

W kuchni Karmel-itki
Pudding angielski z brzoskwiniami i śliwką. Pyszna i szybka alternatywa dla ciasta! 98

Ostatnio ciężko było mi pogodzić wszystkie obowiązki związane z pracą i publikować tutaj często i na bieżąco, to co się działo w mojej kuchni. Działo się

SMYKWKUCHNI
Domowa lemoniada 175

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasteczka owsiane. 141

lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje , nie klei się też(...)się na małe co nie co. :)   Z tej porcji wyjdzie nam około 35 - 40 pysznych ciasteczek.   R ada : Można też dodać ziarna słonecznika, wystarczy ująć trochę innych owoców, aby waga się zgadzała.  Ciasteczka gotowe do pieczenia Od spodu powinny mieć złoty kolor Gdyby boki nam za dużo popękały podczas przygniatania , przed pieczeniem palcami je zasklepiamy

Przepisy i porady kulinarne
RACUCHY 125

Kocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO! Składniki: 1,5 szklanki mleka(...)mieszam dokładnie i odstawiam na 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę. Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam

Zasmakuj Kuchni
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 118

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Cztery Fajery
bułeczki drożdżowe z powidłami :D 156

obiecywać i robię jak mi czas pozwoli. Dziś był trochę łaskawy nawet :D Zdążyłyśmy z córką posadzić nawet drzewko - morelę. Za kilka lat, jeśli przetrwa mrozy będziemy wcinać pyszne owoce :D Uwielbiam dżem z moreli. Z truskawek i moreli jak dla mnie są najsmaczniejsze. Tym razem użyłam nie dżemu a powideł. Niestety kupne, jednak sprawdzone i dość często coś(...)Poczekałam aż wyrośnie. Jak już był gotowy wlałam je do przesianej mąki, w tym samym czasie dodając masło i żółtka, no i odrobinę soli. Wszystko ładnie wyrobiłam. Na początku ciasto jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek

Pieprzyć z Fantazją
Muffiny z owocami, kawałkami czekolady i kokosową kruszonką 204

ulewy wyszliśmy suchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego(...)połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę

U Fiolki
Szybkie jagodzianki z suchej patelni. 165

Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło  to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego(...)odstawiamy aby sobie wyrosło. Jagody  wsypujemy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, dokładnie mieszamy. Tak, aby każda jagoda obtoczyła się w mące. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta, lekko je rozciągamy, w środek kładziemy porcję jagód i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Na małym ogniu smażymy pod przykryciem, aż wierzch się lekko osuszy. Obracamy na drugą stronę, dosmażamy już

Dieta moja pasja
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 199

jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi na zapas... Biszkoptowa tarta(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze

Obiad gotowy
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 155

kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)połączą. Składniki na konfiturę w wiśni: 1 kg wiśni, 1 kg cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu

ClauditteMissCooking
Najpopularniejsze wpisy 2016 roku 207

Szczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego

Moja smaczna kuchnia
Jabłka w syropie w słoikach na zimę 154

jest naprawdę mocno jabłkowy :) Te jabłka w syropie są o tyle fajnym pomysłem, że pełnią dwojaką rolę. Same jabłka idealnie nadają się do dalszej obróbki, np. do ciast, tart, drożdżówek, itp. Jeżeli więc pieczecie takie rzeczy to te jabłka będą idealne, to jest przepis właśnie dla was. Ale zostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy(...)ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, wówczas wystarczy dobrze umyć. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze raz na pół i partiami wrzucamy do gotującego się syropu. Owoce obgotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20  minut. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Muffiny z owocami, kawałkami czekolady i kokosową kruszonką 241

ulewy wyszliśmy suchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego(...)połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę

Fiolka w kuchni
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 203

Dzień dobry! Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej. Drożdżówki... ale nie

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Proponowane wyszukiwania