wieczór przychodzi wcześniej niż byśmy tego chcieli. Dopiero co zaczął się wrzesień, a ja już poczułam jesienny klimat, być może to wina mojego kiepskiego nastroju. Ale soczyste, słodkie owoce z delikatną kruszoną zawsze poprawiają samopoczucie. I bez względu na wszystko zawsze się udają. Spróbujcie zrobić na podwieczorek i spałaszujcie w towarzystwie dobrej książki… zapewniam, że nie ma lepszej(...)pestki i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder, wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić na 15 min. do lodówki. 3) Kokilki nasmarować masłem, do każdej nałożyć po równo przygotowanych brzoskwini, każdą porcję posypać 1 łyżeczką brązowego cukru i na koniec kruszonką
Fitsweet.meDrożdżówki lubimy wszyscy. Na słodkie śniadanie, do kawy, na przekąskę. Z owocami, serem , budyniem, z kruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej 1 roztrzepane(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko
WYSPA SZCZĘSLIWAtwarogu, a z serka wiejskiego. Ponieważ, jestem jego wielką fanką, nie mogłam nie spróbować zrobić własnej wersji tego wypieku. Uznałam, że dobrym pomysłem będzie wykorzystanie karobu jako dodatku i owocu granatu jako dopełnienie. Jak się okazało, zestawienie tych dwóch składników świetnie się ze sobą komponowało. Obwiałam się, że serniczek będzie suchy, jednak pierwszy kęs rozwiał wszelkie niepokoje, ponieważ wypiek okazał(...)białko jajka ubijamy odcedzony serek wiejski blendujemy z białkiem jajka, daktylami, ksylitolem, jogurtem i płatkami do zblendowanych składników dodajemy mielony len i ziarna granatu, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy do pieczenia, pieczemy 25 min w 175 stopniach
healthy dreamsMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują. Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka(...)żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySezon na porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek. Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Normal
Kuchenne aromatylubi gofry ręka do góry... Na takie hasło od razu jestem skłonna unieść obie dłonie. Uwielbiam gofry, w szczególności z ogromną ilością bitej śmietany lub owocami. Najlepiej gdy te oba dodatki występują jednocześnie :) Dziś zapraszam Was na prosty i smaczny, a przede wszystkim sprawdzony przepis na śmietankowe gofry drożdżowe. Przepis spisało ode mnie już wiele koleżanek i każda była(...)opakowanie drożdży instant 8g Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy drożdże, całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki, na końcu wbijając jajka. Wszystko powoli mieszamy łyżką. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję odstawiamy je na około 45 minut. Gofrownicę rozgrzewamy (musi być dobrze rozgrzana). Ciasto nakładamy łyżką, pieczemy gofry do zarumienienia. U mnie w domu wolimy bardziej spieczone gofry
Słodkie okruszkiMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik(...)żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut.Smacznego
Kulinarna rozmowaLubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenieniecierpliwi, impulsywni · toffi – uczuciowi, zmysłowi · nadzienie owocowe- ludzie kreatywni · nadzienie z owoców cytrusowych - ludzie, którzy sprawdzają się w trudnych sytuacjach, którzy zawsze służą pomocą · czekolada z migdałami – osoby lubiące eksperymentować, kochające ryzyko(...)doznawanie przyjemności) gdy widok czekolady został wzmocniony możliwością picia napoju czekoladowego. Według naukowców jedynym sposobem, by pozbyć się uzależnienia od czekolady jest – jedzenie po ciemku.Oczywiście dziś w planach ciasto czekoladowe :) Już niebawem na blogu. Źródło: http://www.takapaka.pl/blog/156/10-ciekawostek-o-czekoladzie/http://www.unoespresso.pl/o_czekoladzie http://kopalniawiedzy.pl/czekolada-czekoladoholizm-osrodki-przyjemnosci-mozg-Edmund-Rolls-Ciara-McCabe-prazkowie-kora-okolooczodolowa-kora-obreczy,3252
Mania GotowaniaŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.comketo chlebek chmurka bardziej nadaje się do lżejszych zastosowań. Na przykład jako kanapeczka z awokado i z jajkiem na wzór tego McMuffina albo na słodko, z jogurtem kokosowym i owocami . Możliwości jest wiele, wystarczy odwołać się do swojej wyobraźni i upodobań. Burger w cloud bread Keto cloud bread – różne opcje zastosowania Moje chlebki pod koniec pieczenia niestety opadły(...)więc łatwo z niego korzystać nawet rano, gdy czasu na przygotowywanie śniadania nie ma zbyt wiele… P.S. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako baza do jakiegoś keto ciasta – oczami wyobraźni widzę karpatkę z użyciem tego przepisu. Kiedyś wypróbuję i dam znać co z tego wyszło… Cloud bread Puszysty chlebek do różnych zastosowań kulinarnych - keto cloud bread jest lekki
Modern Cave Girlmoim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam(...)wykonania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej cukier oraz rozkruszone drożdże. Masło pokrój w kostkę, dodaj go do mąki. Powinno być miękkie. Następnie dodaj śmietanę i zagniataj ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 5 części
365 dni dookoła kuchniKolorowe, warstwowe słoiczki! Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem
Tajemnice SmakuDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.pl