ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1341/1704)

Mój pomysł na mini deserki i recenzja chłodziarki wolnostojącej Electrolux 147

atrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę   Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy, pozostawiając jeszcze miejsce na pyszne desery czy ciasta.    A propos zakupów! Jeśli macie takie większe w planach, to lodówka ma możliwość szybkiego chłodzenia. Wystarczy na pasku ustawień przycisnąć ikonę wózka zakupowego na ok 5 godzin przed(...)przyniesione produkty niemal natychmiast osiągną pożądaną temperaturę. O ile zimą jest to mniej istotne, tak latem może okazać się zbawienne.    Podobnie jest właśnie z przechowywaniem deserów i ciast oraz chłodzeniem ich pomiędzy kolejnymi etapami produkcji. Zimą nie mam tego problemu, bo na ganku mam tak zimno, że przy otwartym oknie mogłyby nawet zamarznąć, ale latem jest to wielkie

Kuchnia w czekoladzie
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 387

tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą

Poezja smaku
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 300

jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe od Primavika-Doskonały i oryginalny w smaku, słodki krem świetnie pasujący do kanapek czy ciasteczek z miodem, konfiturami lub owocami. Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu a także dodają delikatności masłu. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę. -ziarenka Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Jabłka obierz(...)podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka jerozolimska z granatem 122

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 181

Słońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu

W kuchni Karmel-itki
DESERY NA WALENTYNKI 126

DESERY NA WALENTYNKI Ten wpis jest głównie dla osób, które obchodzą Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Oni wiedzą, że Walentynki wypadają jak co roku – 14 lutego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z frużeliną wiśniową 194

Przepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło

Smaki Armine
Kuskus 185

Kasza kuskus to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie. Uniwersalna, delikatna, idealnie pasuje do dań na słodko i na słono. Uwielbiam jej smak w połączeniu z

Moja smaczna kuchnia
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 203

sobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 170

jest przypadkowy, układam go w podobnej linii do linii ciasta. Odkrawam kawałek ciasta i lekko odchylam. Zawsze takie zdjęcie, jest ciekawe, bo budzi w Nas ciekawość: A jakie to ciasto jest w środku? Dzięki temu też fotografia staje się bardziej klimatyczna. Jak widzicie nic na fotografii nie znalazło się przypadkowo, cały plan jak i kadr był przemyślany. Zdecydowanie łatwiej jest(...)musisz pracować. Co jest Twoją mocną stroną, a co słabą. Staraj się robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu. Ja np. w lato przez tydzień każdego dnia fotografowałam jakiś owoc. Na jasnym, na ciemnym tle, w kompozycji zamkniętej, otwartej. W różnych porach dnia, tak aby uchwycić ich piękno i zobaczyć z czym dobrze się komponują. Jeśli chcesz dobrze gotować - smacznie

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki w wersji mini 194

sezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji wygodniejszej do zjedzenia dla dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki(...)jajka rozbełtać w miseczce widelcem.  Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane jajka. Wymieszać. Gdy drożdże w kubku ruszą, wlać je do mąki. Wymieszać. Do ciasta dodać roztopione i schłodzone masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Ciasto będzie wilgotne i lepiące się do rąk. Jeśli będzie się lepić do miski, dosypać mąki. Wyrobione ciasto (powinno mieć

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta na zabicie nudy 183

Zabraklo mi kartonow, nagle i dosc niespodziwanie zostalam dzis bez zajecia. Pakowanie musi poczekac wiec do jutra.Tymczasem ja zaczelam sie wyraznie nudzic. Przejrzalam juz internetowe oferty

Przysmaki Karolki
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 209

nasze urodziny sprawią jej radość, podobną do tej, jaka towarzyszy nam zawsze, gdy wspólnie gotujemy.  A czym uczciłyśmy nasze urodzinowe TU I TAM? Wybrałyśmy poziomki - bajeczne owoce, które przywodzą na myśl dziecięcą radość. Poziomki to słodycz, to delikatność, to czerwień dopieszczona słońcem, to ukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek.  Amber(...)czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego ciasta  świeże poziomki galaretka poziomkowa foremka w kształcie serca  Foremkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej

KUCHARNIA
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 198

Moje Fig Bar są bez glutenu (dlatego warto się upewnić czy mąka owsiana jest bezglutenowa), bez mleka oraz cukru - oprócz tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam je na rzecz suszonych śliwek.  Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze(...)lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy

Health-Fit-Life
Delikatne placuszki bananowe dla niemowląt (i nie tylko) 146

gotowych kaszek, ani jogurtów smakowych ponieważ przeraża mnie zawarta w nich ilość cukru lub... maltodekstryna. (Nie będę rozpisywała się o tej substancji, poczytajcie w internecie.) Wolę samodzielnie dodać jakieś owoce i być z siebie dumna, że robię dla niej wszystko, aby jej dieta nie przyniosła negatywnych skutków w przyszłości.  Sama niekoniecznie zdrowo się odżywiam, lecz powoli to zmieniam(...)smażenia (można użyć masła) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Naczynia, które widzicie na zdjęciach

Di gotuje
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami i galaretką 285

jedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza w sezonie truskawkowym i przy tak wyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie(...)delikatnie mieszamy łyżką.  Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie można układać dowolne owoce i zalać lekko tężejącą galaretką. Smacznego

Mama z Motylem

Proponowane wyszukiwania