ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1348/1704)

Meal prep weekendowy 111

mogę wcześniej. Meal preparaiation to metoda polegająca właśnie na przygotowywaniu wcześniej całych posiłków, ich części (tak by mieć gotowe półprodukty), przygotowywaniu samych produktów (np myciu warzyw i owoców, krojeniu ich), również zamrażaniu. Wszystko po to by przez następnych kilka dni mniej czasu spędzać przy garach. Wybieramy dzień, kiedy mamy więcej czasu na spędzenie go w kuchni i działamy(...)Taki wywar może być gotową bazą do każdej zupy. Można go też zawekować w słoikach lub zamrozić na później. gofry – zrobiłam od razu całą górę z dwóch porcji ciasta. Gofry świetnie się mrożą. Dlatego część zjedliśmy od razu na kolację, część w pudełku będzie przechowywana w lodówce do 3-4 dni. Ostatnia część zapakowana w torebkę strunową pójdzie

Dorota Smakuje
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie oblany wiśniową frużeliną 138

Tyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i bardzo efektowne letnie ciasto, robiłam je już kilkukrotnie i zawsze znikało błyskawicznie. Spód : 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi, a następnie(...)łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Sezon na herbaty rozgrzewające 153

najsilniejsze ze wszystkich dostępnych herbat właściwości antyoksydacyjne. Parzenie w temp. 75-90 °C. Japońska herbata matcha. Lubię ją pić, ale także często dodaję ją jako naturalnego barwnika np. do ciast, jogurtu, smoothies lub matcha latte z mlekiem migdałowym. Często pokazywane w filmach ceremonie picia herbaty budziły moją ciekawość. Oglądałam zawsze z zaciekawiłem. Marzę o uczestnictwie w takiej ceremonii. Mnie(...)cytrusami  -  świeżymi ziołami np. rozmarynem i tymiankiem - te wybieram zima, a latem melisę lub miętę  - imbirem  - żurawiną  - dziką różą  - rokitnikiem ( używam suszonych owoców)  - pigwą   - syropem z kwiatów z czarnego bzu  - syropem z owoców czarnego bzu  - sokiem malinowym  - przyprawami : goździkiem, anyżem, cynamonem, kardamonem Wybór jest ogromny! Zaopatrzyłam się

AZgotuj!
QUINOA Z RODZYNKAMI I WINOGRONAMI 182

Quinoa, rodzynki i winogrona z dodatkiem świeżej mięty to oryginalne połączenie smakowe, które może stanowić ciekawą, zdrową i smaczną przekąskę lub deser- wedle uznania. Zachęcam do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis #174 Różowy torcik na zakończenie lata - bez glutenu 117

Witajcie, lato (przynajmniej to kalendarzowe) ma się ku schyłkowi. A szkoda - bo to sezon wielu pysznych owoców.  Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy(...)proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie dzielimy je na pół. Masa Serek ricotta miksujemy przez chwilę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy oczyszczone maliny i ponownie miksujemy do momentu

Health-Fit-Life
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 209

bardzo orzeźwiająca do tygodnia zachowuje żywe bakterie, można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi.  Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu(...)ciastek musiałam je zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa  • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej

Leśny Zakątek
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 196

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 228

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie 160

Dziś trochę urozmaicony tradycyjny "ryż z jabłkami" -w formie stożka, okryty zapieczoną pianą waniliową. Składniki: 15 dag ryżu 2 szklanki mleka 4 dag masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Ramen - zupa szczęścia i miłości 135

Ramen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen - zupa szczęścia i miłości 134

Ramen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BELGIJSKIE STICKY WAFFLES W POLEWIE CZEKOLADOWEJ 168

obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas(...)czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę

Kuchnia w oparach
Rolex :) 146

Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy

noteskulinarnyfiga
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 170

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która

Food Square
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 322

tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)podgrzewać wodę z cukrem, aż powstanie karmel. Gdy stanie się złoto-brązowy, dodać miód i wanilię. Gdy miód się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania