Sezon owocowy w pełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z
niecodziennikparyPavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w
Codziennik KuchennyOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były
Kulinarne życiePuree z kasztanów pochodzi z Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również
Smaczne PotrawyNo uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i
fitolarun.blogspot.com~kokosowo*-kakaowy krem ze śliwkami, jogurtem cynamonowym i syropem cytrusowo-anyżowym ~ *z maki kokosowej Rok szkolny czas zacząć. Może gdybym nie była w swojej klasie traktowana
breakfast of dreamsPomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik na zimno z serków homogenizowanych to fajny i prosty pomysł na deser o tej porze roku. Sernik z truskawkami, zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Ja lubię to "ciasto" za prostotę wykonania. Wystarczy kilka składników, blender i gotowe. Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych przepis: - 5 x serek waniliowy homogenizowany po 150 g każdy - 300 ml mleka (dowolne(...)włóż kilka kruchych ciasteczek lub biszkoptów, możesz też zrobić sernik bez spodu. Wylej masę i wstaw do lodówki na godzinę. - 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek i wiśni (użyj dowolnych owoców mogą być mrożone) -1/4 szklanki mleka - 1 łyżka żelatyny - 50 ml wrzątku - odrobina erytrolu lub syropu z agawy do smaku (dodaj tyle, aby było słodkie dla Ciebie) We wrzątku
SMYKWKUCHNIPieczony sernik z marakują. Jestem wielbicielką wszelkich serników. Pieczone, na zimno, wszystkie są wspaniałe. Dostałam od córki marakuje i musiałam je wykorzystać. Pierwsza myśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo 40 g masła Ciastka drobno(...)stopni C przez około godzinę. Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować aż do wystudzenia. Dodatkowo 4 marakuje 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru Do garnuszka włożyć miąższ z owoców, dodać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody do napęcznienia, a następnie wlać do gorącej pulpy owocowej i dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu i lekkim zgęstnieniu wlać na sernik. Schłodzić
O kuchni z uczuciemuwielbiam musli. Idealne na śniadanie z odrobiną naturalnego jogurtu, wspaniały dodatek do pieczonych owsianek, pyszne uzupełnienie do lekkich deserów, aż w końcu przysłowiowa „kropka nad i” do ciast (czekoladowa polewa a na niej wspaniała struktura musli, po prostu nie sposób się nie zakochać). Musli lubię też jeść od tak po prostu z miseczki jako zdrowa przekąska do ulubionego(...)skomponować swoją ulubioną mieszankę musli. Krok 1 Wybierasz jedną podstawę musli z pośród ponad 20 propozycji (w tym i bezglutenowych) Krok 2 Wybierasz ulubione dodatki z ponad 70 dostępnych (owoce, orzechy i tzw. supr dodatki – czekolada, krówki, nasiona chia, cynamon, herbatniki itd). Wybór jest ogromny! Krok 3 Składasz zamówienie i… potem czekasz już tylko na swoje pyszne
Słodkie okruszkidzieci, które wspaniale się bawią również przy ich pieczeniu. Ale smakują również dorosłym. Zwłaszcza w towarzystwie kubka popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Robi się je naprawdę szybko, a dodatek owoców i mąki kukurydzianej nadaje im niepowtarzalnego smaku. Zapraszam na kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. U nas niestety już wszystkie znikły ;) Jutro planujemy wypiek nowej partii słodkich, malutkich wypieków. Składniki(...)misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiWszyscy zazwyczaj czynią jakieś postanowienia noworoczne. Postanowiłam również i ja, mianowicie, że w tym roku w naszej diecie będzie więcej błonnika, czyli warzyw, owoców, pełnego ziarna i kaszy, zwłaszcza gryczanej. Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony(...)zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Wiem co jemMało kto nie lubi pierogów. Przygotowujemy je z kapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine… naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki(...)minut. Po tym czasie, gotowy rozczyn dodałam do przesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam
mojewypiekiinietylkododajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i z ciasta formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm. Ciasteczka umieszczamy na blasze w sporej odległości od siebie (ok. 3 cm). Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 170C i pieczemy przez(...)Fosfor 162,0 mg (23,1 %)* *% zalecanego dziennego spożycia Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje
Emcia PichciChoć nie jesteśmy osobami, które rezygnują na co dzień z nabiału i produktów zawierających laktozę, czasami zdarza się nam korzystać z napojów roślinnych, np. z mleka
W kuchni Karmel-itki