łyżki galaretki pomarańczowej wiórki kokosowe do dekoracji Spód sernika: Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, żółtko, puder, wodę, masło i zagniatam krótko ciasto. Formę o średnicy 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta ugniatam spód i wstawiam do lodówki formę na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i wstawiam formę na 10 minut(...)stopni i piekę jeszcze 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki aż sernik wystygnie. Warstwa pomarańczowa: Pomarańcza obieram i filetuję. Przekładam miąższ, i sok który puściły owoce do miski i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję kilka łyżek musu pomarańczowego i rozpuszczam żelatynę w mikrofalówce. Śmietanę zimną ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję mus pomarańczowy
wesoła kuchniajabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bar d zo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców prze d upieczeniem zmiksowałam, aby konsystencja babeczek była wilgotna. Spróbujecie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)której znaj dują się suche skła dniki) . Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je drewnianą łyżką. 1 gruszkę przekrajamy i kroimy w cienkie plasterki, dekorując nimi przygotowane ciasto w foremkach. Foremki wykła damy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół). Smacznego
ChilliJemyWitajcie, najprostszy a zarazem jeden z najszybszych sposób na obiad? Naleśniki a najlepiej budyniowe , które ostatnio cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Do ciasta warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego co nada pięknego zapachu naleśnikom. A z czym zjeść? Najlepiej z tym czy lubicie najbardziej!;) Wartości odżywcze (bez dodatków): 295 kcal(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażmy z każdej stron na złocisty kolor. Zamiast budyniu waniliowego można użyć także śmietankowego lub czekoladowego - najlepiej bez cukru. Naleśniki świetnie smakują ze świeżymi owocami lub domowymi konfiturami. Smacznego
Health-Fit-Lifejest forma placka. Wiele dzieci lubi placuszki. Można w nich zamknąć nieco więcej wartości, niż tylko jajko i mąkę. Truskawki zamknięte w placuszkach. Można dorzucić sezonowe truskawki albo inne owoce jak jagody, czy maliny. Możecie zaszaleć. Ja wykorzystałam to, co aktualnie skrada moje serce Truskawki są najlepsze w sezonie. Ser plus truskawki równa się BLW Placuszki najlepiej smakują lekko(...)kasztanowej 60 gramów mąki pszennej typ 450 1 łyżka oleju kokosowego. Banana i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Truskawki kroimy na małe kawałki/cienkieplasterki i dodajemy do ciasta. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i smażymy niewielkie placki na średnim ogniu. Smażymy po 30 sekund z każdej strony po dwa razy. Sprawdzamy na bieżąco czy placki się ścięły
Krupeczkicałości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko takiemu obchodzeniu Dnia Naleśnika Drukuj Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym Składniki Placki naleśnikowe np z Tego przepisu na naleśniki(...)podsmażyć na patelni. Podajemy z sosem czekoladowym. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/nalesniki-mascarpone-orzechami-sosem-czekoladowym/ MieszamWGarnku Artykuł Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuochotę na "coś słodkiego". Dodatkowo przyjemnie chrupią i niezwykle kuuusząco pachną! Wzbogaciłam je o truskawki liofilizowane oraz łuskane nasiona konopi. Truskawki - dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc. Natomiast nasiona konopi to wieka skarbnica kwasów omega, witamin oraz przeróżnych minerałów. Całość komponuje się przepysznie, ale możecie też dodać bakalie, czy np. cynamon. Ciasteczka podczas pieczenia zachowują swój pierwotny(...)jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotujePyszne, mięciutkie ciasteczka na bazie dojrzałych bananów. Owoce te dodają naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie jest konieczne użycie tak dużej ilości cukru. W tych małych słodkościach znajdziecie również płatki owsiane, orzechy, rodzynki i kawałki gorzkiej czekolady. Takie składniki (oczywiście oprócz płatków :) ) przywodzą na myśl znaną i lubianą czekoladę Studencką... założę się, że na jednym ciasteczku się nie skończy :) Składniki(...)sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy,rodzynki i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-16 minut w 180*C Smacznego
Chocolate Muffin BlogPropozycja na leniwe weekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z serem i borówkami. Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych owoców. Polecam Wam bardzo, bo drożdżówki są naprawdę łatwe do przygotowania. Długo też zachowują świeżość, choć ta informacja może okazać się mało przydatna, bo bułeczki znikają w oka mgnieniu :) Składniki (na ok. 13 szt.): Bułki(...)ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: w malakserze
Domowa Cookierenka AgiDelikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)środku surowy. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy, dzielimy długim nożem wzdłuż na dwie części i każdą z nich przekładamy ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i podajemy
Miód i pieprzMakaroniki. Makaroniki na Walentynki . Makaroniki w kształcie serca. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Mają cienką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik ferrero z galaretką. U nas w domu nikt nie przejdzie obojętnie obok sernika. Uwielbiamy zarówno sernik pieczony, jak i sernik na zimno. Dziś ta druga
Słodkie okruszkiKnedle z figami , tak dla odmiany od tych ze śliwkami . Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę (a tak jest lepiej), będzie on całkiem
królestwo garówPierogi z jagodami - tego dania z pewnością nie trzeba zbytnio zachwalać. Smak, który zna niemalże każdy Polak i zdecydowana większość z nich nie pogardzi talerzem pełnym
Słodka StronaKupiliście za dużo cytryn? Pewnego dnia miałam ten sam problem. Owoce kupione, a długo nie poleżą. Do herbay, do mojito zamiast limonki, do sosu, a one wcale nie ubywają. Jedna największa znalazła zastosowanie w wypieku na słodko. Mocno cytrynowe i wilgotne, idealne do kawy na tarasie. I oczywiście nie tylko :) Składniki (12 sztuk) -2 szkl. mąki pszennej(...)cytryny. W drugiej składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę. Obie części połączyć i rozmeiszać widelcem. Form do muffinek wyłożyć papilotkami, Do każdej nakładać ciasta do ok. 3/4 objętości. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 265,4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 4,4g Węglowodany: 33,6g Smacznego
Zielona Kuchnia