Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa ? Zobaczcie(...)naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. Artykuł
Fleksitarianizm.plMuffinki możemy przygotować z różnymi owocami. Na zakupach wpadły mi w ręce morele w puszce i to morele postanowiłam wykorzystać w tym przepisie. SKŁADNIKI NA MUFFINKI: ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki masła, czubate 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do połowy, kładziemy połówkę moreli i dokładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Inspiracja z bloga ilovebake.pl
Kocham CzekoladęZimą ciężko dostać cudowne słodkie owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby mowa tu o buraku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona(...)fety (można dodać więcej wedle uznania) garść świeżego szpinaku 3 jajka 150 ml śmietany (używam 12%) sól do smaku świeży tymianek 3 gałązki 250 ml wody CIASTO 300 g mąki pszennej (550 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli SPOSÓB WYKONANIA : CIASTO - mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne
Basia w kuchnipotrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej(...)pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca
ladykitchenzalewie Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk(...)zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się
Kulinarne przygody GatityPrzeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie(...)gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do ciasta dodać pokrojone szparagi, ser, szynkę i szczypior, ponownie wymieszać. Olejem posmarować gofrownicę. Ciasto nakładać do gorącej gofrownicy i piec aż się zrumienią (gofry są gotowe kiedy swobodnie możemy otworzyć
Krylowa Kuchniaudało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów Warzywa i owoce 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory(...)instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem
Niedzielny kucharzWiosna rozpieszcza ciepłymi promieniami słońca. To idealny czas na zmianę lub wzbogacenie naszej diety. Dziś mam dla Was inspirację na wykorzystanie kaszy kuskus w sałatce
kulinarnyJaMamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy PandasNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje. Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier(...)zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą
wesoła kuchniaChlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i
Gotuj Sam!zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów
Blendmandrodzy. Pewnie nie jeden wielbiciel owoców "sezonowych" z żalem i utęsknieniem spogląda teraz na pogodę . Za oknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowawięcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową(...)kratce. Zajadać ze smakiem! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe
Grunt to przepis!