pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany(...)Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami. Składniki Masa orzechowa 3 żółtka 250 g cukru pudru 120 g masła 120 g mąki pszennej 250 g zmielonych orzechów włoskich Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać masło, dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pszenną i orzechy włoskie, cały czas ucierając masę. Będzie ona gęsta i plastyczna
Słodkie inspiracjepapierem do pieczenia. W maszynce do mielenia mięsa zamontowałam przystawkę do robienia ciastek, wybrałam jeden z otworów, który akurat najbardziej mi odpowiada i porcjami wkładałam zagniecione ciasto. Wychodzące paski ciasta układałam na blaszce i dzieliłam nożem na pożądanej długości ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można też odcinać ciastka od razu przy maszynce. Zależy jak komu wygodniej. Ciastka układałam na przygotowanej blaszce(...)orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link
Waniliowe Improwizacjekoniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masa serowa .którą wykładamy na podpieczony ciepły spód .Zmniejszamy temperaturę piekarnika(...)końcem pieczenia ,obkrawamy delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem do pieczenia .na wierzchu posypane posiekanymi orzechami i polewą .bardzo szybko znika.. Polewa kakaowa z agarem 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka
w mojej kuchniduży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy(...)naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar). Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy z wykorzystaniem podanych produktów. Zapraszam do zaglądania na blog oraz na mój FP https://www.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=page_internal . Zapraszam również na zapoznanie się z asortymentem firmy ORZECH
Gotowanie PatkiKoktajle śniadaniowe to pyszny, zdrowy i szybki pomysł na pożywne śniadanie. Koktajle są przygotowane na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, z dodatkiem jogurtu greckiego i owoców
Kuchnia MagdaLenyskładniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych
Domowy Smak JedzeniaJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię niebiański zapach...? Kusi i wodzi za nosy, nie pozwalając się skupić na niczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem swojej objętości; rośnie delikatne i puszyste. I już tylko minuty dzielą mnie od wyjęcia go z piekarnika i ukrojenia pierwszego, jeszcze ciepłego kawałka. Do tego szklanka mleka(...)orzechami. Przypomniałam sobie o mlecznej kruszonce, którą widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem. Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało im bardzo wykwintnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. 4. Makowa choinka , czyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami(...)potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające. 6. Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest
Ugotowaćskładniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę ok 0,5 cm (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut w 180*C (tej wersji nie próbowałam - korzystam z szybkiej mikrofali). Wyjąć i wystudzić. Pokroić na prostokąty ok. 9 x 2,5 cm. Krem: 100 g orzechów włoskich 10 płaskich
Chocolate Muffin Blogrogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie(...)żółtka - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - 250 ml śmietany 18% 100 g miękkiego masła 100 g margaryny Palma - białko do posmarowania rogalików powidla śliwkowe Orzech masło sezamowe słodzone agawą Primavika - ziarenka Cynamonowy Raj Ziarenkowo - cukier puder do posypania Wykonanie: Do kubka wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy
Z Kuchni Do Kuchnikawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy
Podróż w kulinariaŚwięta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół(...)łyżka masła Masa makowa; 20 dag niebieskiego maku Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego Skworcu ( lub więcej) 10 dag rodzynków Skworcu 5 dag orzechów włoskich lub nerkowych Skworcu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżka masła Przygotowanie; Zaczynamy od masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był
Radość kipiąca uśmiechem.następująco: "Rewelacyjne!", "Ciasto rakieta!", "Grzechu warte!" Te rekomendacje niech będą dla was zachętą, by je wypróbować (przygotowanie masy na brownie to tylko kilkanaście minut!), dla mnie są dowodem na to, że warto eksperymentować i często piec do późna - kosztem snu, by później takie opinie usłyszeć! ;) Zobacz również przepisy na -----> brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie(...)wiśniami i orzechami nerkowca Brownie z czereśniami i Snickersami - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 2 batony Snickers do posypania wierzchu 225 g masła 3 całe jajka 300 g cukru 32 g cukru waniliowego 5 ml (1/2 opak.) aromatu śmietankowego 140 g mąki pszennej szczypta soli drylowane czereśnie ok. 50 g migdałów w słupkach łyżka
Moje Qulinaria