wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)karmelu wsypać orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów
KUCHARNIAMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik
Jeść, by żyć w zdrowiugarść śliwek np. węgierek świeżych lub mrożonych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w ¾ szklanki mleka. Mieszać co chwila aż powstanie gładka czekoladowa, lejąca się masa. Orzechy zmiksować i przełożyć do miseczki. To samo zrobić z siemieniem lnianym chyba, że kupiliśmy już zmiksowane. Siemię lniane wsypać do dużej miski, dolać gorącą wodę i dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać(...)koniec miksowania dodawać mąkę orzechową. Całość przelać do blaszki ( u mnie okrągła o średnicy ok. 24 cm). Śliwki umyć przekroić na pół i pozbyć się pestki. Ułożyć na cieście środkiem do góry. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym
I LOVE LIFEZrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj
Roślinna - blog wegańskiTotalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami.
VioletoweKucharzenieDzisiejszej tabliczki chyba nie trzeba zbytnio przedstawiać, bo czekolady jak i bakalie w czekoladzie Cocoa są od jakiegoś czasu bardzo popularne. Na naszym blogu opisywałyśmy już
Candy Pandaskrem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90
królestwo garówTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2
czarrna od kuchniSkładniki (wariant dla leniwców) 2 szklanki drobnego brązowego cukru 2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini 2/3 szklanki mleka masło do wysmarowania foremki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała masa Waszych ulubionych orzechów i
Słodko-Słony Świat Ilonychlebek bananowy bez cukru, bez tłuszczu, bez laktozy, bez białej mąki i w dodatku wegański. Zalegają Ci banany? Na co czekasz? Koniecznie zrób chlebek bananowy! To jedno z tych ciast, które lubię najbardziej. Nie dość, że to samo zdrowie, to ich przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku są nadzwyczaj pyszne. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na chlebki bananowe(...)przypadnie Wam do gustu Przepis na 12 porcji z czekoladą, jedna to około: 158kcal, B: 5,8g, T: 8g, W: 14,9g. – żytni chlebek bananowy z nutellą i orzechami – gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy) – chlebek bananowo-jarmużowy z cynamonem Składniki: – 4 banany – 3 jajka (lub flaxseed eggs, czyli wymieszane 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Be Fit Be Strongsuszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić(...)ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
Candy PandasPrzepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu(...)oleju 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić
My simple kitchenśmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotować taką mieszankę dzień wcześniej. Wtedy bakalie dużo lepiej przejdą alkoholem. Biszkopty kroimy w kawałki około(...)razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami
Smakowy Raj