ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:674/988)

Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru 229

łyżeczki sody oczyszczonej *można całkowicie pominąć do dekoracji: orzechy, dżem Banana i masło orzechowe zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dodaj kleik i szczyptę soli. Sprawdź, czy dla Ciebie masa będzie wystarczająco słodka, dla mnie była ale to kwestia gustu, zawsze możesz dodać 3 łyżki brązowego cukru czy tez syropu z agawy. Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj kilki i lekko je rozpłaszcz

greenscarf
chrupiące,zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem 186

będą bardziej chrupkie) Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę.-wszystko mieszamy W osobnej misce lub rondelku rozpuszczamy masło, margarynę oraz miód-ja daję na 30 s do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem -dodajemy łyżkę zimnego mleka-zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Trufelki kawowo-migdałowe 223

wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 203

granata Nadzienie z białego maku Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone

Mango Papaja
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 161

zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk.   Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym

Ciastka - domowe słodkości
Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe 129

sezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć ciasta dyniowego oraz marchewkowego, które zawsze kojarzą mi się z tą porą roku. Poniższy przepis to połączenie tych dwóch pysznych deserów. Całość wyszła przepysznie, korzennie, lekko oraz zdrowo, a to za sprawą zamienników mąki pszennej na gryczaną i migdałową, oleju kokosowego oraz kawałków orzechów i migdałów. Koniecznie do wypróbowania

Milion Smaków
Tofurnik: ciasto z migdałowo-daktylowym spodem oraz mocno czekoladową górą 195

góra na bazie serka tofu. Nazwałam to ciasto 'BEZ' dlatego,że jest bez pieczenia i gotowania, bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez glutenu oraz bez cukru.  Konsystencja masy powinna być zwięzła i lepka - jak na zdjęciu powyżej - po odwróceniu szpatułki masa nie odkleja się Po lewej wielkość kawałków zblenderowanych orzechów. Po prawej gotowy spód (orzechy zblenderowane

Pora na pora i pomidora
Cynamonowe placuszki z mango, jogurtem naturalnym i migdałami 201

zdrowia dziennie zjadać jedną porcję dowolnych orzechów :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: jogurt naturalny migdały 1/2 mango Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
Ciasto sezamowe z otrębami 427

mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki sezamu Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Baranek orzechowy 196

stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek

Ala piecze i gotuje
Mazurek daktylowo-chałwowy 217

kawałki orzechów kwaśny dżem - opcjonalnie Wykonanie: zimne masło posiekać z mąką, mączką z ksylitolu i gotowanymi zółtkami, następnie zagnieść, aż połączą się w kulę. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik 237

/newsy/114977.piernik-ucierany Składniki: 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 2 duże łyżeczki dżemu śliwkowego (powideł), 1 łyżka cynamonu, 1,5 łyżeczki sody, 1 szklanka mleka, kostka margaryny, bakalie(orzechy, rodzynki), 3 łyżki miodu, 2 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Rozpuszczamy margarynę, studzimy ją. 2. Ubijamy pianę z białek na sztywno z dwoma łyżkami cukru. 3. Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy(...)bakalie, miód kakao i sodę. 4. Na sam koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. 5. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy ok 40min. max. 1h. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe;) Zdjęcie ze str.  http://styl.fm/newsy/114977.piernik-ucierany

Kuchnia Pełna Pasji
Piernik z bakaliami 186

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków jajko po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych lub orzechów włoskich, fig Przygotowanie : W małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę(...)dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku) Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi

Proste Potrawy
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 186

wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)karmelu wsypać orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów

KUCHARNIA
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 254

Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe.  Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania