ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:677/988)

Tort orzechowo wiśniowy. 114

sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z mąką i 100 gramami ( resztę zostawić do przybrania) startych orzechów. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okręgi o średnicy 26 cm. Masą wysmarować oba okręgi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Wyjąć   z piekarnika(...)cukrem ubić na parze a następnie dalej ubijać aż do ostudzenia (należy uważać aby jajek nie przegotować). Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać masło dalej delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia. Zagotować cukier i wodę

królestwo garów
Babka mocno czekoladowa 121

słodziwa 5 łyżek kakao 1 żółtko opcjonalnie: posiekane orzechy Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy

Kucharzyca
Klasyczne czekoladowe brownie 121

ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.   Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka w USA.  Przepis lekko zmodyfikowałam przeliczając proporcje z „cup” na g, gdzieniegdzie lekko zaokrąglając.  Na blogu znajdziecie też inny przepis na brownie , tym razem z orzechami laskowymi(...)mąkę wymieszaną z solą i kakao.  Masę wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia o wymiarach 21 x 32 cm. Pieczemy około 25 minut w temp 190 stopni. Notes Ciasto brownie po upieczeniu jest mokre, kleiste. Dlatego w przypadku tego ciasta nie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.     Artykuł Klasyczne czekoladowe brownie pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 183

komponują się z mocną herbatą ale do kakao jednak są zbyt mdłe (no chyba, że lubicie gorzkie kakao...).  B ułeczki k ardamonowe z nadzieniem czekoladowo orzechowym Chokladbullar  ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego i lekko wystudzonego masła 40 g cukru 400 g mąki pszennej  (typ 550) 2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)mąki 50 g   posiekanej czekolady deserowej do posmarowania : 1 lekko ubite jajko  2-3 łyżki lekko podgrzane go syropu daktylowego, kukurydzianego, złocistego, klonowego lub miodu 1 garść orzechów laskowych posiekanych na małe kawałki (u mnie be z posypki) W jednej misce mieszamy mąk ę z kardamonem i solą. W drugiej misce  łączymy ciepłe mleko z drożdżami. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe FIT brownie z batatów i amarantusa 117

Idealne brownie musi być mocno czekoladowe, wilgotne i oczywiście słodkie. A jeśli jest zrobione z naturalnych składników, to nie ma już wymówki, żeby go sobie odmawiać Ciasto to ma w sobie same skarby: amarantus będący cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz bataty bogate w błonnik, witaminy i minerały. Jednym słowem można jeść(...)parze) 1/2 szklanki (120 ml) mąki z amarantusa 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (najlepiej świeżo mielone) 3 łyżki niesłodzonego kakao 3-4 łyżki syropu z agawy garść obranych orzechów włoskich 8-10 kostek gorzkiej czekolady Do dekoracji: połówki obranych orzechów włoskich niesłodzone kakao Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy

Lamarida.pl
Szybkie pączuszki dla wiecznie zabieganych 436

znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych(...)sporej misce dokładnie mieszamy jajka oraz serek. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki pszennej. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i w gorącym (powinien mieć ok. 175-180 stopni Celsjusza) smażymy niewielkie porcje ciasta, nabierane natłuszczoną łyżką. Kiedy się ładnie zrumienią

Ratunku obiad
Ciasto orzechowa kora. 106

każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek 4 łyżki mąki pszennej(...)waniliowe 2 płaskie łyżki mąki pszennej 7 żółtek Dodatkowo; 2 pudełka delicji brzoskwiniowych puszka brzoskwiń (820g) 2 galaretki brzoskwiniowe 80 ml. mocnej kawy 50 ml. spirytusu Przygotowanie; Zmielone orzechy łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do nich przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru cały

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 194

podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić(...)tego, jak ciasto ułożymy składniki. Taką mieszaniną zalać zapiekankę. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut. Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekki sernik na orzechowym spodzie. 180

obiecałam pewnym Osobom, zamieszczam przepis na odchudzony sernik. Sernik według mnie to ciasto, które najbardziej nadaje się na te odchudzone. Dobrze dobrany twaróg to dużo białka, przy niewielkiej ilości tłuszczu. A i my sami, dodając składniki wcale nie musimy szaleć z kalorycznością. Ciacho i tak będzie pyszne, delikatne, wręcz aksamitne. kg twarogu półtłustego 2 żółtka 4 białka 4 łyżki śmietany(...)brzuszkiem )18 % cytryna szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego cukier brzozowy według smaku 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oraz: 15 orzechów włoskich łyżeczka kakao łyżka masła 2 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady  łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane orzechy kroimy na drobno. Twaróg

Dieta moja pasja
Batoniki owsiane z sezamem i orzechami 196

 Pyszne, domowe batoniki owsiane z sezamem i orzechami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Pasują idealnie do zabrania ze sobą na pracę lub do szkoły

Kuchnia Łukasza
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 169

daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%).  Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak(...)technologii raw, niepoddawane działaniu wysokiej temperatury, jest więc szansa na zachowanie prawdziwego smaku. I choćby dlatego warto ich spróbować. Skład: daktyl*, rodzynki*, wiórki kokosowe*(20%), migdały*(10%).  Łatwy orzech do zgryzienia Ten łatwy orzech w tym wypadku to nerkowce, od razu więc podejrzewałam, że te pralinki nie mogą mi nie smakować. Pochłaniając jedną po drugiej zapomniałam się do tego

Roślinna - blog wegański
Chlebek bananowy 105

popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy lub bakalie(...)koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/używamy spray'u do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około godzinę (sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia). Smacznego

MyCookBook.pl
miodownik z orzechami bez jajek 119

ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na jednym blacie rozsmarowujemy warstwę orzechową. Pieczemy każdy blat w oddzielnie w ok. 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 10 -15 min. (każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę orzechową: 150 g posiekanych orzechów(...)gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. dodajemy stopniowo wystudzony grysik i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: powidło śliwkowe złożenie ciasta: Wystudzone blaty przekładamy powidłem śliwkowym (ja powidłem posmarowałam tylko jeden blat) i masą, ostatni blat układamy z warstwą orzechową. Całość delikatnie obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do spiżarki

Domowy Smak Jedzenia
ciasto ambasador 660

szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladowo bakaliową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 łyżka kakao 50 g czekolady deserowej (posiekanej) orzechów włoskich (posiekanych(...)zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką. składniki na masę z ananasem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
Toruńskie pierniki flisaka 65

mąki pszennej - 3/4 szklanki ( u mnie wyszło 80g)płatków migdałowych - 3/4 szklanki ( u mnie 90g) orzechów laskowych - 3 łyżki kakao - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 1/2 łyżeczki potłuczonych goździków - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MIgdały i orzechy miksujemy i dodajemy do mąki. Do suchych składników dodajemy kakao, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Masło z cukrem(...)miodem dokładnie ucieramy a potem wbijamy po jajku. Na koniec powoli wciąż ubijając dodajemy suche składniki. Ciasto wyrabiamy na gładkie a następnie albo rozwałkowujemy albo ugniatamy ręką zamoczoną w wodzie ( jest dość lepiące)i wycinamy kształty. Pieczemy w 180-C ok. 12-13 min ( z termoobiegiem). Po wystygnięciu dekorujemy dowolnie

Kuchnia Pełna Emocji