ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:690/988)

Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 261

gorzkiego kakao -szklanka puree z pieczonego buraka (2 średnie buraki surowe) -½ - ¾ szkl. ksylitolu -¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka(...)widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć

Candy Pandas
Czekoladowo-malinowy naked cake 206

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej

Kuchenne Wariacje
Ciasto z marchewką 195

Składniki: 2 marchewki 4 jajka 175 g masła 280 g cukru 10 g cukru waniliowego 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody

Pychotkaaa
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 185

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao

Kuchnia co dnia
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 240

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 179

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 272

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość

kulinarnyJa
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 115

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)piwa, 150 g cukru, 4 jajka , 100 g masła, szczypta soli, skórka otarta z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej cytryny,   100 ml Porto, 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały… żółtko, 2 – 3 łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki, Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić. Masło roztopić. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć

królestwo garów
Knedle twarogowe z truskawkami 218

skladniki polaczyly. Ciasto walkujemy na grubosc 1 cm i kroimy na kwadraty. Umyte i osuszone truskawki zawijamy w kwadraty formujac knedle. W garnku gotujemy osolona wode i wkladamy knedle, ktore gotujemy 3-4 minuty, az do chwili gdy wyplyna na powierzchnie. Wyjmujemy lyzka cedzakowa. Mozemy je podac z cukrem i smietana, ale ja podalam je z prazonymi orzechami wloskimi. Pomysl

Przysmaki Karolki
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 251

ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany  18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki(...)pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało

Gotowanie...to proste !
Ciasto z brzoskwiniami i masą makową 225

Dziś zapraszam Was na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami i masą makową . Moja rodzina je uwielbia, dlatego pojawia się u nas właściwie na każdej uroczystości. Tym razem przygotowałam je na sylwestrową „domówkę”. W końcu w taki dzień nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy Korzystając z okazji życzę Wam raz jeszcze zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i realizacji(...)fanpagu na Facebook . Dziś polecam Wam te i inne produkty również do sylwestrowych wypieków. W sklepach Lidl znajdziecie duży wybór produktów do wypieków np. produkty do pieczenia marki Belbake, orzechy i migdały Alesto (wspaniałe jako sylwestrowa przekąska) czy najróżniejsze słodkości Favorina. Polecam! Paczka niespodzianka od Lidl Polska #LidlPolska Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 lub tortownicę

Słodkie okruszki
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 166

wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane z przyjemnym kremowym sosem, granitą z koziego mleka i pudrem z orzechów laskowych (ten puder to jest sztos!). Danie jest przyjemne, chociaż jako zadeklarowany mięsożerca bardziej bym je widział w formie dodatku do steka niż jako samodzielną potrawę. Jednak(...)sałata z  grillowanych  nowalijek z granitą kozią. Deser Deser to intrygująca wariacja na temat karpatki. Na talerzu pojawia się krem waniliowy ukryty pomiędzy dwiema warstwami chrupiącego ciasta (niczym na faworki), otulony dodatkowo bezą włoską i polany sosem pomarańczowym. Mimo że według mnie sam krem miał ciut za dużo wanilii (przez co był delikatnie zbyt gorzki), to oceniam

Food Square
Tort makowy z masa kawową 260

najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na  mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.  Wyjąć  i  przed podaniem  udekorować kwiatkami. Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego

Gosia gotuje
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 193

sparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie:   Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Podróże kulinarne - Tunezja 219

ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną,  ale też z kurczakiem lub z rybą oraz z dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański(...)ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania