ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:695/988)

Pierniczki brukowce 181

dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać mąkę. Wyrobione ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Gdy dobrze zastygnie uformować wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Odkrawać 3 cm kawałki, spłaszczać na dłoni wkładać na środek 1/2 łyżeczki nadzienia (jeżeli macie wprawę może być więcej). Zlepić dokładnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem

Pełny talerz
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 293

kolor) . Na dobrze rozgrzaną patelnię dodać masło, ostrożnie wlewać ciasto w ilości wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki bananów albo pokruszone orzechy) . Smacznego

Jem więc Jestem
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 183

jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już czasu by ich "nałupać

Cakes By Kejt
Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami 150

wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynięcia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną. U mnie jedzone ze śmietaną 18% ubitą z cukrem waniliowym na sztywno i posypana całość orzechami włoskimi. Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek na białkach 95

prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek

Milion Smaków
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 218

desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto. Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco. GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI,  CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM.  /własny;/ 3 gruszki  100g posiekanych migdałów 50g posiekanych orzechów włoskich 50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej

W kuchni Karmel-itki
Mufinki z powidłami 312

oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka powidła śliwkowe Orzech Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta

Moje domowe kucharzenie
Lebkuchen niemieckie pierniczki 209

się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 145

ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Mania Gotowania
Makowiec z bezą 298

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) Beza: 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej

Poezja smaku
Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie :) 112

pory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie. Wykonanie sernika Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny(...)formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h . Ozdabianie Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste , ozdoby trzymają się bardzo ładnie. Do wykonania gałązek użyłam rozpuszczonej białej czekolady , przelanej do woreczka cukierniczego. Listki są zrobione z migdałów . Jeśli nie macie migdałów, możecie użyć innych orzechów

SmartBake.pl
Sałatka z pieczonych buraków Hani 151

Składniki: 1 opakowanie mix  sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju

kgwjanczewo
Tort kufel piwa 165

jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream(...)wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy

Wędrówki po kuchni
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 173

zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy

psgotujemy
Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem miodowo-śmietankowym 192

Manufaktury Wielkopolskiej ) ewentualnie cukier Wersja II- Sos miodowo-śmietankowy: 20 g masła 30 g miodu (u mnie miód lipowy z Manufaktury Wielkopolskiej ) 4 łyżki śmietanki kremówki 30% garść orzechów laskowych Przygotowanie: Pampuchy: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać i pozostawić na 20 minut do ruszenia drożdży(...)dużej miski, dodać pozostałe mleko, cukier, jajko, żółtko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem pod koniec dodając partiami miękkie masło. Wyrabiać do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części (po około 66 g). Z każdej uformować

Nastoletnie Wypiekanie